biblija

06.02.2005., nedjelja

Opet...Biblija

Svako učenje ili nauk ima svoj izvor, temeljnu knjigu u kojoj je zapisan. Apostolski nauk temelji se na svetim pismima, zbirci od 66 knjiga . Biblija je najčitanija i najrasprostranjenija knjiga na svijetu. Ona je prva tiskana knjiga uopće, najprevođenija je i tiskana s najvećom nakladom svih vremena. Iako je stoljećima osporavana, njezina je vjerodostojnost povijesno i arheološki potvrđenija od bilo kojeg drevnog zapisa. Vrhunac arheološke potvrde predstavlja otkriće najstarijih sačuvanih biblijskih tekstova pronađenih u Kumranu.

Apostolski nauk počiva na vjeri da je Biblija zapisana Božja riječ - objava. U samoj Bibliji je zapisano da je "svako pismo od Boga nadahnuto" (2 Tim 3,16), što znači da je svaka biblijska knjiga i svaka u njoj zapisana misao i poruka nadahnuta od Boga, a zapisana od ljudi koje je Bog za to izabrao. Ona nije uvijek diktirana riječ po riječ, ali je inspiracija bila božanska. Neovisno od tome što su je ljudske ruke zapisaivale i ljudske usne izgovarale, poruku Svetog pisma trebamo primiti kao Božju Riječ.

Na početku apostolskog nauka moramo zapečatiti Bibliju kao vrhovni autoritet istine. Nemoguće je dalje poučavati na temelju Pisma, ako dvojimo o njegovom autoritetu. Sve što nam se neće svidjeti, pokušati ćemo tada izbjeći odbacivanjem tog dijela Svetog pisma.

Svaki (Isusov) učenik treba svaku pojedinu točku apostolskog nauka istražiti i provjeriti samostalno. To nije kritizerstvo ili nepovjerenje prema propovjednicima, već oprez i želja za vlastitim čvrstim uvjerenjem.

Postoji i opasnost da svatko tumači Bibliju kako mu se sviđa, ali to je moguće kod osoba s neiskrenim motivima. Sloboda samostalnog proučavanja ne znači mogućnost samovoljnog tumačenja. Sveto pismo tumači samo sebe. Kroz molitvu Duh Božji vodi nas kroz stranice kako bismo unutar Biblije pronašli objašnjenja manje razumljivih mjesta. Ipak, u proučavanju je dobrodošla pomoć nekoga tko je već upućen u pisma.

Općenito se smatra da je Sveto pismo korisno jer nas usavršava za život u ljubavi kroz:


a) pouku - učenje istine o Bogu i čovjeku
b) ukor - ozbiljno opominjanje zbog onoga što je loše
u tvom životu
c) popravljanje - ispravljanje pogrešnih stavova i ponašanja
d) odgoj - Božji način i vrijeme u kojem će te voditi onako
kako je najbolje baš za tvoj rast i napredak.

Sveto pismo predstavlja vrhovni autoritet istine i Božje volje.
- 21:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi