Berini dnevnici

četvrtak, 04.09.2008.

Financijsko-analitičarska naklapanja

Image and video hosting by TinyPic

Ajd sad ti budi "pametan" pa vjeruj. Gledam ovu našu jadnu burzicu, bijeda ju svu proždra. Nekada se se o niskoj likvidnosti govorilo, da je niska likvidnost s cca 40 miliona kuna. Danas jedva jedvice se sakupi., dvadesetak ukupno. Brokeri besposličare, prijeti im izumiranje. Rade se razne analize, zaključuju neka sasvim nelogična stanja. Jesu li doista dionice u nas precijenjene ili se sve srušilo pod pritiskom razno raznih kriza i inflacija. Nema logike da kad tvrtka dobije siguran posao i to objavi dionica pada. Ako netko poveća dobit za 40 % to ne bi smijelo biti razlo da pada. moguće je da su ljudi sa ovim piramidama, pogubili živce i odlučili zbilja sve rasprodat. Jednostavno staviti, po staro dobrom običaju, pare u čarape, gdje su najsigurnije, no nema niti kamata. Mogu naši dragi financijski analitičari buljiti u ekran i excell tablice koliko žele, jer danas zbilja iz ovih Bid-ova i Ask-ova samo dragi bog zna što će rasti, a što padati. U jednom danu pojedina dionica od super plusa dođe u teško crveno, pa opet u mali plus i završi u malom crvenom. I onda vidim naslove: "Obrana Crobex-a", "Psihološka granica". Ma mislim da se investitorima jebe za granice, jednostavno neki više ne žele gubiti i odoše. Čekaju se izvješća, uragani i ostala sranja, ne bi li se slučajno pogodilo hoće li dionice rasti ili padati. Samo neznam kakve veze ima Gustav sa ZSE i koliko on doista utječe na cijenu nafte, u polu-mafijaškom mediteranskom tržištu. Osim toga taj Gustav je kita za našu Buru. Stavit amera na Velebit, pa neka vidi što je vjetar.

Valjda će doći i do malo optimizma u ovom sivilu, te će stvari krenuti na bolje. Ljudima malo treba da bi bili sretni, no razumljivo je da žele neku sigurnost. Ovi valovi nikome ne pašu.

S druge strane razumljiv mi je i razlog i posljedica Američke financijske krize, jer zanemariti prognoze Upravitelja rizika, zbog gladi za profitom, nije nimalo pametan potez. Davati kredite, kreditno nesposobnima je drugi apsurdan potez, koji je doveo da se danas kućice prodaju za 1 $. Ali zašto ? Pa analize su bile dobre. Osim toga ugledne financijsko-analitičke ustanove su savjetovale, primjerice UBS, da uloži u američko tržište drugorazrednih hipotekarskih kredita. Sva sreća, da im je Porezni kredit sačuvao manje gubitke.

Sad se može reći da su si sami krivi, jer se doma, USB ponaša tako da možeš dobiti samo 1 (slovima: jednu) kreditnu karticu, a dozvoljeno prekoračenje ti je isključivo 1/3 plaće maksimalno.

E sad povucimo paralelu s nama. Tko danas nema dvije ili više kartica. Charge, Revolving, ovu ili onu. A prekoračenje? Ma 2 do 3 puta plaća, nije u pitanju bitno je da kamata ide. Nije li to apsurd ? Dati nekome više nego zarađuje je "vrlo pametno", kada ima stalna primanja, što je i uvijet.

No što kada novaca više nema ? Što će ti zaplijeniti kada ništa nemaš. Što će prodati, kada ti nemaju što uzeti. Ili će naježiti osiguranja ili će banke otići u propast...



Image and video hosting by TinyPic

- 16:08 - Komentari (7) - Isprintaj - #