Bergaz naopačke

četvrtak, 17.09.2020.

Razna "bavljenja" - 2004.

Nastavljam retrospektivu svojih ranih digitalnih radova iz 2004. godine pod lajtmotivom - "Čime (li) se sve ljudi bave!?"


Kad se Jarunsko jezero oformilo kao veslačka staza, za "Univerzijadu '87", neko vrijeme je bio izazov produbljivati ga i odmuljivati, a kasnijih godina se, pak, inače simpatičan lopoč počeo širiti iz divljih rukavaca te na 'stazi' smetati veslačima. 'Društvance' je stoga izmislilo 'motornu splav' s koje se, i uz podršku s 'kopna', uspijevalo dobiti 'bitku'.
Ovog ljeta je invazija lopoča bila posebno žestoka..., ali nisam bio prisutan vidjeti kako su je osujetili.

- Jarun


Ulične pečenjare aktivne su gotovo cijele godine, u jesen i zimi od njih se posvuda po ulici širi miris pečenog kestenja..., a ljeti, katkad i vrlo rano, pečenjari počinju kuhati i peći klipovi kuruze, šećerca. Kupcima se topao, kuhan ili pečen klip nudi na podlošku od komadića papira... te soljenka za soljenje prema ukusu.
Cijena im se tih godina kretala oko 5-6 kn za klip, a danas mislim ide čak i do 10-12.

- Ilica


Za one koji zimi griju stanove 'na drva' ili si atmosferu doma dižu plamenom u otvorenom kaminu, danas se kubici (kolokvijalno: 'metri') već ispiljenih i rascijepanih kladica drva mogu kupiti u svakom ozbiljnijem prodajnom centru.
Nekoć je jedina opcija bila kupovanje metarskih klada koje su tek 'na licu mjesta', pred kućom, pilari pilili na svojim 'samohodnim' tračnim pilama, pogonjenima "ARAN" diesel-motorima. [Naknadno; Ups, ovi su promijenili 'standardan'
Torpedov diesel-motor s golemim zamašnjakom - sada je, čini se, benzinac]
- Peščenica


Kao 'mali' vrzmao sam se tokom jednih cijelih ljetnih praznika uz majstore soboslikare koji su bili renovirali jednu javnu ustanovu te sam, osim što sam bio njihov 'potrčko', usput naučio koješta korisnoga... pa tako i 'hodati (s)s ljestvama' dok se, primjerice, ovako ili onako obrađuju dugi nepregledni hodnici.
Bojim se da je danas, s pojavom drugačije konstruiranih, aluminijskih ljestvi, ta vještina i praksa 'hodanja ljestvama' donekle zamrla.

- Ilica


Sjećam se jedna davne priče kako je odbačene kaugume, zalijepljene na popločenju riječkog Korza, svojim improviziranim alatom strugao, zamalo volonterski, neki samozatajan čičica.
Mi smo se, ovdje, neko vrijeme trudili održavati Jelačićev trg koliko-toliko bez tih flekova, čak vrućom parom i 'teškom mehanizacijom', ali u posljednje vrijeme ne pamtim da sam ikojeg komunalca vidio na tom 'radnom zadatku'.

- Jelačićev trg


Pogled s petog kata na izazovno handlanje pozamašnog klima-uređaja (i "instalatera" koji ga, kao, pridržava!) podsjetilo me na one silne neumorne i vješte mrave što svojim 'utabanim' stazama, u kolonama, nose u svoje gnijezda sjemenke koje svojom veličinom, a vjerojatno i težinom, nadmašuju njihovi i veličinu i težinu.
I jedni i drugi pravi su majstori balansiranja.

- Borongaj


Rasvjeta na Mostu slobode, izvorno riješena s rasvjetnim tijelima na samo dva iznimno visoka stupa trebala bi biti napuštena te zamijenjena s kontinuiranim osvjetljenjem uzduž mosta. Projekt će koštati, kažu, 'boli glava'!
Do tada će se radovi na održavanju, pranju, mijenjanju žarulja... odvijati 'nebu pod oblake'.

- Most slobode


Mnogi češnjaku pripisuju čudotvorna svojstva i ljekovitost, a legende njegovu učinkovitost protežu i na oslobađanje (od) 'uroka'. Pa tko vjeruje i/ili misli da je 'začaran', neka ga se lati. 'Zaudarat' će samo bližnjima, ma gdje bili.
Ne sjećam se je li reklama i vizualizacija kojom je češnjak ('protiv svih bolesti') reklamirao ovaj putujući uzgajivač, osim znatiželje, polučila i prodajom.
- Jelačićev trg


Postoji prilično istinita 'poslovica': 'Što veća svadba, to kraći brak!'. I ovo glamurozno otvaranje neke prodavaonice fensi-šmensi modne odjeće, s misicama i minicama na crvenom tepihu, nije (od)garantiralo njenu dugovječnost te je ubrzo, kako to već ide, zatvorena... i nestala bez traga.
- Ilica

© • 17.09.2020. u 00:00 • Komentari (6) #



<< Arhiva >>




gp.zagrebancije@gmail.com