Bergaz naopačke

ponedjeljak, 07.09.2020.

Otimanje zaboravu - 2003.

U osamnaestoj godini snimanja Zagreba digitalnom fotografijom prisjetio sam se tih "davnih" početaka i tadašnjeg "gladnog" uočavanja njegovih detalja koje su prijetile nestati "u nepoznatom smjeru".


Shodno današnjem početku školske godine rado se sjetim ponosnog izraza "Pučka škola" koji se još ponekad, tradicionalno, rabio za osnovne škole kad sam i sâm kretao u prvi razred.
Danas je pridjev "pučki" poprimio nekako pejorativnu konotaciju, za "pučke kuhinje" npr. "Puk", u smislu - "raja", nekako nije u modi.

- Isce / Gračani [Natpis je, kod obnavljanja škole, sačuvan!]


U devedesetima nam je Njemačka pomogla obnoviti tramvajsku infrastrukturu jeftinom prodajom svojih isluženih tramvaja, čini mi se iz grada Mannheima, koji su zbog "Danke Deutschland" atmosfere u zemlji bili prozvani Genscherima (po njihovom, nama naklonjenom, ministru vanjskih poslova). Bili su robusni, startni, s odličnim amortizerima i tapeciranim sjedalima koje su domaći huligani začas izrezuckali. Volio sam ih tako drugačije šarene i dinamične.
Ljudski faktor je, međutim, u godinama koje su slijedile prouzročio nekoliko njihovih nesreća.

- Austrijska ulica [Tramvaji tog tipa povučeni su iz prometa!]


Promjenom "energetske tehnologije" s "gradskog plina" na zemne i ukapljene plinove, dugogodišnji simboli plinofikacije - tzv. plinospreme - izgubile su funkciju.
U svijetu su "okviri" plinosprema ponegdje građeni od cigle (i kasnije prenamijenjeni, poput bečkih ili stokholmskih), a zagrebačke plinospreme bile su primjer drugačije, metalne konstrukcije, pravog bisera industrijske "arhitekture".

- Radnička cesta [Plinospreme su izrezane u "staro željezo"!]


U doba današnjih rješenja za uličnu rasvjetu s LED tehnologijom upravo je simpatično kako su se naši komunalci snalazili s rasvjetljavanjem raskrižja prije sedamdesetak ili više godina. Da ne govorim o naknadno ugrađenim, sada već "demodiranim" živinim žaruljama koje su jedva stale u "lanternu".
Mene pak najviše oduševljavaju emajlirane tablice za identifikaciju rasvjetne točke (1, 2, ...). Pravo su "ogledalo" vremena.

- Bosanska ulica [Budućnost (i sadašnjost) te i takve rasvjete je neizvjesna]


Kad je Grad početkom 20. stoljeća preskočio Kvaternikov trg kao tada stvarnu i mentalnu granicu razvoja, sva industrija se počela premještati na jugoistok. Razigrana industrijska arhitektura, kao ovaj pogon za proizvodnju alkoholnih pića "Pokorny / Arko" (?) u kompleksu kasnijeg "Badela (1862)", prepuštena je propadanju.
- Martićeva ulica [Zgrada u međuvremenu (bar djelomično!) srušena!]


Svakogodišnji festival uličnih performera "Cest is d' Best" početkom je dvijetisućitih nudio mnogo razigranih detalja po gradskim trgovima i ulicama na kojima su se odigravale predstave.
U toku godina je, barem po mome mišljenju, ta razigranost donekle splasnula, a Festival se klišeizirao.

- Jelačićev trg ["Instalacija" na "Glavnoj vuri" trajala je samo za vrijeme Festivala]


Jedan "slučajan" grafit naškraban na nosivoj konstrukciji zagrebačkog željezničkog mosta preko Save, tzv. Zelenog mosta, postao je pravi "hit" urbanih vizualnih "intervencija". I unatoč nekoliko kasnijih "prefarbavanja", bio je iznova gerilski ispisivan i zaslužan je što je danas taj most poznatiji kao "Hendrixov most".
- Sava [Teško mi je reći postoji li danas ili ne...?!]


U doba "digitalije" teško je danas nabasati na neki primjerak "analognog" prikazivanja temperature okoliša u urbanom prostoru. Dugo vremena je jedan takav toplomjer "na alkohol" konkurirao i dalje postojećem "živinom", u meteorološkom stupu na Zrinjevcu.
Ne samo da je bio interesantna reklama za Bayerov "Aspirin", nego je uz Celzijuse pokazivao temperaturu i u Réaumurima, što je danas potpuno zaboravljena... i napuštena mjerna jedinica.

- Glavni kolodvor [Uklonjen kod (jednog od) renoviranja... u nepoznatom smjeru!]


Godinama je jedina (?) osiguravajuća kuća u državi bio DOZ, "Državni osiguravajući zavod", kao sljednik osiguravajuće kuće "Croatia". "Kod DOZ-a" su se, prije pojave i navale automobila, osiguravale kojekakve nekretnine na kojima se uobičajeno dičila odgovarajuća tablica.
Pravo iznenađenje, ali i logičan potez, bilo mi je osiguranje polunapuštene drvene lugarnice "Kulmerica" na zagorskoj strani Sljemena, nekad vjerojatno na teritoriju šuma grofa Kulmera. Onog istog koji je za sobom ostavio i Kulmerov dvorac.

- Kulmerica / Sljeme [Ne znam sudbinu tablice. "DOZ" je, inače, postao (opet) "Croatia osiguranje"]

Vrlo rado ću prihvatiti svaki komentar na gore-napisano.


Vidim da se u komentarima pokušao "netko sprdati s nekim", što nerado čitam, nekmoli podržavam... te sam dotične rime potarašio. Prepirke u blogosferi nimalo me ne zanimaju. Hvala.

© • 07.09.2020. u 00:00 • Komentari (8) #



<< Arhiva >>




gp.zagrebancije@gmail.com