smisleni paradoks

nedjelja, 29.04.2007.

Spužva

kao mala je slušala odrasle i upijala njihove riječi. mislila je da je spužva i da sad sve upija, pa će kad naraste ona puno toga znati i tada će biti vrijeme da progovori.
kako je rasla počela je promatrati ljude, slušati njihove razgovore i analizirati njihove postupke. bila je neovisni promatrač koji pozorno sluša obje strane i na kraju zaključi ima li se smisla svađati oko toga, tko je tu u pravu i koje bi bilo najbolje rješenje problema. znala je po cijeli dan stajati na stanici ili trgu, voziti se tramvajem, busom i samo promatrati ljude, slušati priče. mislila je da će, što više stvari čuje, ona biti mudrija i znati se bolje snalaziti u situacijama koje se njoj dogode.
njena uloga je uvijek bila neovisni promatrač, a njena misija donijeti kompromisno rješenje i unijeti sklad među ljude. za to se spremala i čekala dan da spužva počne otjecati mudrošću. imala je jako dobra rješenja za neke stvari, ali je čekala taj trenutak, taj svečani trenutak kad će početi pričati, a ljudi će je slušati i ona će rješiti njihove probleme i oni će biti zahvalni. u čekanju i usavršavanju su joj prolazili dani, sve dok jednog dana u njen život i dnevnu rutinu nije ušla neka nepravilnost. ne zna se je li to bilo dijete koje je kao i ona samo promatralo svijet pa ju, onako naglo i neposredno kako to samo djeca znaju, nešto upitalo. možda se sudarila s nekim dok je skretala iza ugla, na putu iz dućana ili ju je pogodila zalutala lopta s nogometnog igrališta. to uopće nije ni bitno. jednostavno se dogodilo nešto neočekivano što joj je poremetilo rutinu.
i tad je vidila da ne može ništa izustiti. toliko dugo je čekala treutak u kojem će imati nešto za reći da nikad nije naučila govoriti. i vidila je drugu, još strašniju stvar, vidila je ljude kako ŽIVE dok ona samo PROMATRA. uvijek je bila promatrač, a nikad nije nešto napravila, nikad nije preuzela inicjativu. i dok je mislila da uči promatrajući nije ništa uspila proživjeti. dok je ona stajala, svijet se mijenjao. nije ništa postigla jer nije odabrala stranu. nije krenula putem pa nije nigdje ni stigla. ostala je na istom mjestu promatrača s kojeg je i krenula u život.

by:samo jedna marija

- 21:05 - Speak sada or šuti forever! (Ima vas 4.) - Link na ovo

srijeda, 11.04.2007.

Janie's got a gun (1)

(...)
Teta F., tko je Džejni i zašto ona ima pištolj a ja nemam?
Mon cherie, to je u ovom trenutku potpuno irelevantno. Ne znam tko je Đeni, niti me...
Molim vas, nemojte izgovarati Džejni sa Đ. Zvuči, hm, malograđanski i...
... !!
... i oprostite, nisam vas htjela uvrijediti, samo... Ma ništa. Ispričavam se.

Draga, drska si u zadnje vrijeme. Roditelji ti dopuštaju takvo ponašanje kod kuće, ali ovdje imamo drugačija pravila.
Moji rod... Ma, nema veze. Nego, htjela sam vam reći da... da ne mogu više izdržati ovdje. Želim otići, teta F. Želim neko drugo mjesto gdje ću se moći posvetiti onom što me stvarno zanima. Vi znate da sam dosad bila tu samo zato jer nisam imala drugog izbora, i ...
Nezahvalna si. Pogledaj što smo mi učinili od tebe! Naj... najbolja si (koliko god to vama bilo mrsko izgovoriti) i to i sama znaš... Hoću reći, bila bi najbolja da se tako tvrdoglavo ne odbiješ natjecati, svaki put! Iz godine u godinu! Dušo, mi želimo samo najbolje za tebe, znaš da hoćemo da tvoj talent dođe do izražaja. Zar ćeš se ići natjecati za nekog drugoga!?
(Svakako. Vi želite samo priznanje za sebe i ovu bijednu ustanovu.) Teta F., vi dobro znate moj stav (Kakav, pobogu, stav možeš imati u dobi od 14 godina, glupa djevojko?!) o natjecanjima i probijanju i kompromisima i evoluciji (?! Kakva sad evol... ) i svemu u vezi s tim. Oprostite, ali vi ste tu tvrdoglavi. Sve ono što želite da radim tiče se mene i samo mene, i ni vi ni moji roditelji nemate nikakva prava, a ni sredstva, da me natjerate na bilo što što ja ne želim. Neću se ići natjecati ni za koga drugoga, samo želim malo slobode. Osim toga... (osim toga, ti, glupa babo, ni svi oni idioti što rade za tebe, niste ništa "učinili od mene", koliko god vi tvrdili da je ono što ja jesam danas vaša zasluga. Vi nemate pojma "što ja jesam danas".)
Dijete, pozvala sam te na razgovor zbog nečeg drugog. (Pozvala?! Ja čekam dva tjedna da se vi udostojite naći malo vremena odgovoriti na MOJU molbu za razgovor!) Čula sam da si opet... (...but in our town it was well known ...) ... i da si mu rekla da, ... i on je... (...when they got home at night...) ... ne možeš se tako... samo zato što... (...their fat and psychopathic wives...) .. jer mi mislimo da, zapravo stav je cijele ove...
Hahaha! (...would trash them...) Oprostite, hahahahaha! Prolila sam se kavom po majici, hahaha!!! Moram, moram... hehehe...
Ti mene ne slušaš!!! TI! MENE! ("JA! TEBE!!" Jesmo li to malo taštiji nego inače, teta F.? Heheeeeehehe!) Zvat ću tvoje roditelje, i ovaj put bolje im je da se pojave!
Teta F., ja sam uvjerena da vi neupitno vjerujete u postojanje izvanzemaljskih oblika života!
Maja, dosta je kave za danas!

- 19:36 - Speak sada or šuti forever! (Ima vas 10.) - Link na ovo

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

S. P.

  • Nema nas više.
eXTReMe Tracker

Characters

  • Copyleft 2006.-2008.
    behindthecloud.blog.hr.
    All rites reversed.