Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Čitaš/Nečitaš

Opis bloga
Stvoren za promociju pivske kulture u Hrvatskoj!
pivo

Istovremeno i promocija vlastite kolekcije čaša!

Broj čaša i krigli u mojoj kolekciji =607

RSS

U slučaju da vam stoji koja čaša viška u regalu kontaktirajte me sa slikom(čaše) pa se dogovorimo oko primopredaje! HVALA
a COLD beer

zauzvrat bit ćete zabetonirani u mom sjećanju dokle got armatura ne bude pojedena od strane najdražeg mi druga pive, alkoholom nabijene podrazumijeva se!

mail: beerlover.nikica@gmail.com

Opsesivno kolekcionarstvo! -sve o mojim čašama!

OBVEZATNO ŠTIVO za svakog pivoljupca:


o Vodi i njezinom značaju u pivskoj industriji!
o Hmelju i njegovim umirujućim učincima!
Pravilna degustacija piva -naučite jednom zauvijek!
Prehrambene vrijednosti piva!
Uputstva za pivopije u nesreći!

Odgovori na vječito pitanje- Koje pivo naručiti?
cry

Koje pivo naručiti? #3
Koje pivo naručiti? #2
Koje pivo naručiti?

Piva koja sam do sad opisao:
#36Budweiser Budvar Premium Dark lager -Tomislav, puno bolji izbor!
#35FRESSSH by Ožujsko -svježe, za ljeto!
#34Stella Artois -možete vi to i bolje!
#33Leffe Blonde/Brune Blonde pivo za zahtjevnije, Brune za manje zahtjevne pivoljupce!
#32Tripel Karmeliet -trostruko sladno pivo od ječma, pšenice i zoba!
#31Duvel -Belgian golden ale!
#30Osječko pivo -na žalost ništa od iznenađenja!
#29Gösser tamni -nadam se da ga ne će ukinuti!
#28Staro češko -prosječno, neiskorišten potencijal!
#27Osječko crno! -nije crno, al je pitko!
#26Pilsner Urquel -izvorni i najbolji!
#25Budweiser Budvar -lagano i svježe, izvorno Češko pivo.
#24Črni Baron -pitko i tečno. TOČKA.
#23Bavaria 8,6 -samo alkohol, ništa više!
#22Murphy's Irish Stout -bez premca! Najbolji stout ikad!
#21Erdinger Champ -kreirano za pijenje direktno iz boce!
#20Desperados -pivo kojem je potrebna Tequila da bude zanimljivo!
#19Löwenbräu original -pivo sa Njemačkom tradicijom!
#18Laško Club! -pivo s naglaskom!
#17Foster's Australian beer! -osvježenje za dosadno tržište!
#16Tuborg Green! -zgodan imidž, loše pivo!
#15PAN -pivo moje rane mladosti!
#14Laško pivo Zlatorog -pivo najstabilnije arome!
#13Karlovačko svjetlo pivo! -and the Oscar goes to...
#12Ožujsko STRONG -puno bolja inačica inače loše žuje!
#11Beck's -svježe, ali ne i posebno!
#10K plus pivo -no coment!
#9Guinness i njegove odlične inačice!
#8Amarcord La Putena -pivo jedinstvene povijesti!
#7Palm Special -belgijski posebni ale!
#6Harp -razočaravajuće iskustvo!
#5Kilkenny -uvijek siguran izbor!
#4žuja -NIJE zakon!
#3Erdinger Pikantus -vrhunsko stout pivo!
#2Tomislav -legenda hrvatske pivarske industrije!
#1Velebitsko -jedinstveno hrvatsko pivo!

Kolege kolekcionari
Kao dokaz da nisam baš tolko usamljen u ovom hobiju, ovdje prikazujem slike kolekcija svojih kolega uz čiju pomoć i moja kolekcija raste!

#1 Uroš Radmanović - Beograd
http://krigla.page.tl/

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



#2 Miško Tomić - Beograd


Misko kolekcija 1


Misko kolekcija 2


Misko kolekcija 3


Misko kolekcija 4



STARE SLIKE MOJIH ČAŠA!!!
-da se prisjetite kako je sve počelo...
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Fuck Milk! Got beer?

nekoliko sitnica o meni
Beer Revolutionary

spol: (proud to be) Male
dob: 25.
mob:posjedujem
e-mail: beerlover.nikica@gmail.com
visina: nedavnim mjerenjem utvrđeno je 189 cm
težina: 83 kg - udebljah se preko praznika - konstantno radim na apolonizaciji pred ljeto
moš mislit, prođe ljeto, stigla zima, vaga kaže 84
njami & party
status:
neoženjen;
nezaposlen;
student medicine;
živim na grbači roditelja;
u slobodno vrijeme čitam, pišem;
amaterski se bavim novinarstvom;
nisam neki pretjerano sportski tip, njime se bavim baš toliko koliko je potrebno kako ne bi do izražaja došla moja ljubav prema božanskom piću PIVU...
obožavam PIVO!!!
najbitnija SITNICA o meni-STRASTVENI sam kolekcionar PIVSKIH čaša i krigli!
Jesam li spomenuo da obožavam pivo? smokin

Što beerlover čita:

27.03.2006., ponedjeljak

@SVIMA!!!


Ovim se putem želim ispričati svima za nemar na blogu, al imam nekih privatnih pizdarija u životu, koje ne samo da mi kradu masu vremena, nego i zivaca. Zbog toga nekoliko dana nisam apsolutno nista spavao, nekoliko se opijao, nekoliko provodio u depresivnom, a nekoliko u maničnom stanju.

Nemam vas namjere gnjaviti sa time, no bit ce novih recenzija. Imam neke napola gotove recenzije pa cu ih sto ranije pokusati zavrsiti! Jos jednom OPROSTITE-vratit cu se kroz koji dan sa novim i boljim pivama!!!

Voli vas vaš Beerlover! Cheersparty

- 19:28 - Još čekaš??? (10) - treba ti nešto za pod čašu - #

12.03.2006., nedjelja

Pivo dana! Staro češko!

Image Hosted by ImageShack.us
Nakon prošlotjednog češkog vikenda, evo jedno domaće pivo češkog imena.

Pa krenimo utabanim rutama. Kruna je loša, premda je već sad stvarno svima jasno da lageri i inače imaju loše krune, to se nadam da ste do sad već svi apsolvirali, no kod nekih je taj segment ipak nešto bolje riješen, dok se kod drugih razočaram. Tako je i s ovim lagerom, nema zadovoljavajuću krunu. S vremenom, kad malo više i detaljnije analizirate takve stvari, rađa vam se finiji osjećaj za razliku pa vam ona postaje očitija. Zato se nemojte ljutiti, ako na momente ostavljam dojam pretjerane minucioznosti, no u moru sličnih mainstream piva treba jednostavno biti takav da bi se prepoznala razlika.

Miris ovog piva nije posebno privvlačan pa sam ga pokušao i uspio u međuvremenu zaboraviti. Obično kad neku osobinu zaboravim prije nego je prepoznam, ne smatram je posebnom, a u nekim slučajevima je smatram i lošom. Aroma u kojoj ne mogu ništa sa sigurnošću prepoznati, ni nešto specijalno identificirati, i nije najsretnija aroma jednog piva. Još jedna osrednja osobina ovog piva. Nema specifičnosti, bez prepoznatljivosti... prosječno.

Ipak postoje još dvije točke kojima dajem dobre ocjene i zbog njih raste ugled ovom pivu. Ima sladnosti na pretek, nešto manje od Budweiser Budvara, al ostaje na jeziku i s te strane dobro imitira velikana poput Budvara! To mu je po meni najveća prednost u odnosu na neka druga piva. još jedna pozitivna točka, koja je na žalost i posljednja, jest punoća piva. osjećate da ga ima, nije prozračno, uvjeteno rečeno. Teško mi je opisati punoću bilo kojeg piva pa je tako i s ovim. Nije kao kod nekih piva koja pijete i ne osjećate ga, jednostavno pijete, al fali ono nešto. E to ono nešto ovjde ipak jest prisutno.

5,2% volumnog alkohola još je jedna osobina po kojoj ovo pivo na našem tržištu nije ništa posebno, no kad se okrenemo recimo Češkoj, tada to pivo postaje posebno. Kod njih, kao i kod dosta drugih pivarskih zemalja, piva se proizvode nešto slabija. Nisu svi našeg razmišljanja što jače to bolje!

Ocjena za kraj bi bila prosječno. U moru piva u kojima možemo uživati drži se negdje izmežu onih koje se ne isplati i onih koje uvjetno vrijedi popiti. Dobro je za izoštravanje osjećaja za pivo, al ako očekujete nešto više od piva, tražite dalje. Prosječnost je najbolja osobina ovog piva. dvije pozitivne komponente, od pet traženih, ipak nisu dovoljne da bi se ovo pivo izduglo iz mase. Kad bi pivari koji ga kuhaju poradili na preostalim komponentama... Dalo bi se puno toga napravit. Pivo neiskorištenog potencijala.

Jesmo li opet nešto novo naučili? Budite mi lijepi i zdravi i pijte i volite pivo!

Cheers

- 20:46 - Još čekaš??? (22) - treba ti nešto za pod čašu - #

09.03.2006., četvrtak

Pivo dana! Osječko crno!


Za početak opis, a kritika na kraju.

Krenimo od vrha, dakle od krune. Kad se ocjenjuju i uspoređuju tamna piva, da ne govorim o crnima, očekuje se kompaktnija i postojanija pjena, što nije slučaj s ovim pivom. Mogla bi definitivno biti nešto bolje strukturirana. Boja i nije toliko crna, zapravo su piva koja se ocjenjuju tamnima, kao Guinness i Murphy's pa i Tomislav, ako hoćete, tamnija od Osječkog crnog. Boja je neka tamno smeđa nikako crna, na svjetlu prosijava rubinsko crvena. Zapravo mi nije jasno odakle im ideja da pivo prozovu crnim pivom. Crna piva su jako rijetka, za njih se ječam mora prepeči i to jako prepeči-skoro pa pougljeniti, nešto slično tome kad ostavite rižu da se na suho kuha više od pola sata-na taj način sam uspio mami uništit Zepterovu posudu-užas-rekli su da je to nemoguće!

Što mu još fali-punoća! Od tamnog piva, a da ne govorim od crnog, ipak očekujem puno više punoće i sladnosti. Isto tako i gorčina!!! Crna piva su gorča piva i kao takva se dodatno zahmeljuju da bi se kompenzirala gorčina, koja za razliku od ostalih piva potječe od prepečenog ječma. Kod pilsnera recimo suhoća i blaga gorčina potječu od samog hmelja, dok je kod tamnih piva izvor karameloznog, čokoladnog okusa pa i same gorčine zapečeni, odnosno prepečeni ječam!

Ipak nakon svega nabrojenog što mu fali, moram biti iskren i reči vam da je pivo pitko i tečno. Malo prelagano na jeziku, al' pitko i tečno. Sa 5% alc ima manje alkohola od recimo Tomislava, al' nije ni premalo, solidno tamno, pardon crno pivo. Iskreno od ovog piva zaista nisam ništa spektakularno očekivao, pa me jako iznenadila njegova pitkost. Možda sam ipak očekivao malo više gorčine, taj me segment razočarao.

Eto, tako bi izgledala recenzija da nakon detaljnije inspekcije na stražnjoj etiketi nisam ugledao nešto šokantno!!! Tamna ili crna boja piva dobiva se pečenjem ječma, to bi već svima trebalo biti jasno. Kod tamnih se zapeče, kod crnih se prepeče, razlika je i u nazivu ječma. Čokoladni koji se koristi za tamna piva zagrije se do 200°C, a crni skoro dok se ne zapali. Na etiketi ovog piva sam pronašao, prepisujem: «bojilo: karamel E150C!!!» KAKVE SU TO GLUPOSTI??? KAKVA BOJILA??? Već dugo me nešto nije tako razočaralo od tog dodatka na etiketi! Od tog trena na dalje svi dojmovi o ovom pivu pali su u vodu i potonuli tako duboko da ga više nikad, ZAISTA NIKAD, ne ću kupiti!!! Može ono biti pitko i tečno kol'ko god hoće, al' ja ga piti više ne ću! Pored toliko dobrih tamnih piva, proizvedenih na prirodan način, sigurno se ne ću trovati i zagađivati nekim industrijskim nusproduktima!

Što bi jedna takva rečenica na etiketi jednom pivopiji morala govoriti? Između ostalog da ovdje uopće nije riječ o tamnom pivu! Sve što sam gore naveo da mi nedostaje u ovom pivu il' da nije dovoljno istaknuto, može se objasniti ovom činjenicom bojenja. Da su pekli ječam i dodali ga osnovnom sladu, sve bitne komponente bi bile zastupljene-punoća, boja, sladnost, gorčina-ukratko sve što mora biti zastupljeno. Ovdje dobar dio toga fali-zapravo umjetna boja je sve što ga povezuje sa tamnim, nikako crnim pivom! Još jednom dolazimo do problema boje. Nikako mi ne ide u glavu odakle im ta ideja...

Još uvijek mi nije jasno...!

Zaključak za kraj jest da ovo pivo definitivno više nikad ne ću popit, al' ću ipak kušati svjetlo Osječko. Zašto? Jesdnostavno, ako je napola toliko pitko k'o ovo pivo, a bez ikakvih umjetnih bojila il' industrijskih dodataka, moglo bi biti jako ugodno iznenađenje! Svejedno dolazimo do jednog velikog problema, a to je psiha. Kako se nakon ovako neugodnog i šokantnog iskustva oporaviti i premostiti predrasude o njihovom pivarstvu? Bit će to moj najveći problem kod svih daljnjih kušanja proizvoda Osječke pivovare.

Jesmo li opet nešto novo naučili? Budite mi lijepi i zdravi i pijte i volite pivo!

Cheers

- 16:13 - Još čekaš??? (11) - treba ti nešto za pod čašu - #

07.03.2006., utorak

Pivo piju manje inteligentni???

Jeste vidjeli možda rezultate istraživanja u Danskoj o tome tko pije pivo, a tko pije vino?
E pa tamo se diče rezultatima da vino piju inteligentniji, a pivo oni nižeg kvocijenta inteligencije!
Molim vas lijepo... pa to su notorne gluposti!
U tom tekstu Večernji pa tako i Monitor koji prenosi tu informaciju, vele da je Danksa zemlja u kojoj se proizvode neka od najboljih piva na Svijetu!!!
Koja to, pitam ja vas?
Koja to Danska piva spadaju među najbolja piva na svijetu?
Prosječna pa čak i dobra, to da, al najbolja il neka od najboljih na Svijetu? Ne će ići!
To su gluposti kojima se pokušavaju napumpati ovi rezultati!

Dulje vremena se pokušava namesti razmišljanje da inteligentniji, neki vele obrazovaniji-što treba obavezno razlikovati-u prosjeku piju češće vino, nego pivo. Kod toga treba naglasiti u prosjeku!!! Što se nikako ne može poistovjetiti sa pravilom!
Iskreno, ne da mi se ulazit u dublju raspravu, al trebalo bi vidjeti to istraživanje i na kojoj skupini ljudi je ono napravljeno, kako je strukturirano, koje metode su korištene, provedbu istih i da ne duljim u znanastvenu sitničavost.

Ipak poznavajući orijentiranost našeg novinarstva rekao bih da se još jednom nekom interesantna vijest prenosi kao apsolutna istina, bez da se provjeri opravdanost te tvrdnje!

Vino i kultura ispijanja vina je općenito proširenija, neki će reći i starija.
Ja se ne bih upuštao u to je li starija ili nije, budući postoje dokazi da su još stari Sumerani prije pet tisuća godina, ako ne i više, svakodnevno kuhali pivo. Zajedno sa pečenjem kruha bilo je sasvim normalno da su žene kuhale pivo!

Ljudi danas piju vino više od piva zato jer pojma o pivu nemaju! Koliko pa i obrazovanih i, ako baš hoćete inteligentnijih ljudi, znade išta o pivu? strašno malo, ako uopće išta znaju!

Iskreno se nadam da sam Vam kroz ovaj blog uspio barem malo približiti složenost i zahtjevnost proizvodnje piva. Ljepota piva i njegova draž proizlazi iz njegove kompleksnosti! Kod vina imate nekoliko vrsta grožđa i tu skoro sva mudrost prestaje!
Kod piva stvari nisu ni iz bliza tako jednostavane! Ima tu više desetaka vrsta hmelja pa voda koja je strahovito bitna pa kvasci koji su neopisivo važni. Tu je dakako i slad. Slad o kom se tako malo znade, a toliko je važan!

Tužan sam da vam sasvim iskreno priznam. Tužan što se svemu posvećuje tako malo pažnje, a i onda kad se o tome piše, piše se nonšalantno, bez imalo kritičkog pristupa.

Ovi mi samo daje još više poticaja da još više i bolje pišem o pivama. Da bi svi ljudi koji su željni znanja o pivu, na ovom blogu mogli pronaći informacije koje ih zanimaju. Svjestan sam da ima još puno posla, al tek sam na početku. Ovaj blog postoji tek 2 mjeseca pa nije još potpun. Nije to tematika koju se može obraditi preko noći, a nemam ja ni toliko vremena, al se trudim.

Budite mi lijepi i zdravi i pijte i volite pivo!!! Ja idem još malo tugovati, a čim mi faks završi jurim doma i na pivce. Moram se pomiriti sa činjenicom kako neupućeni ljudi postoje... Žalostan sam...

ps-sad sam vidio i da su mi recenzije nestale s bloga... ajme nije moj dan očito... vratit ću ih!

Cheers
- 14:24 - Još čekaš??? (11) - treba ti nešto za pod čašu - #

04.03.2006., subota

Pivo dana! Pilsner Urquel!


1842. godine u češkom gradu Plzenu prvi put je proizveden jedan pilsner. Prvi, odnosno izvorni, kako mu i samo ime govori (urquel znači izvorni), pilsner na svijetu.

U kratko ću pokušati pojasniti pojam pilsnera. Pilsner je vrsta piva, podgrupa lagera, znači pivo donje fermentacije. Kad sam bio na prvom sastanku Društva Prijatelja Piva zanimalo me njihovo razmišljanje o razlici između lagera i pilsnera. Neka se piva i na etiketama i limenkama klasificiraju kao lageri, neka kao pilsneri. Nije krivi odgovor da su svi pilsneri zapravo lageri, al' neke razlike moraju postojati. Ribafish mi je odgovorio da su pilsneri oni do 5% volumnog alkohola, dok su lageri sa više od 5% alc. Stopiva pak mi je odgovorio da je razlika u suhoći i hmeljnosti piva. Pilner je tako pivo koje se servira i pije hladno, svjetlozlatne je boje. Naglašenog hmeljnog mirisa. Izrazito osebujne arome kojom dominira hmeljnost i suhoća. I možda najtipičniji suhi finiš u kojem čak i neiskusni pivopija bez imalo poteškoća zamjećuje bogatstvo hmeljnog okusa.

Nakon svega gore navedenoga ispucao sam sav materijal kojim sam morao opisati Pilsner Urquel. Razlog je jednostavan, Pilsner Urquel je prvi i izvorni pilsner. Svi nakon njega nastali su kao imitacija i više-manje uspješno il' neuspješno imitiraju njegovu osebujnost, već ovisno od pilsnera koji pijete. Svi drugi pilneri zapravo su produkt mainstream kulture koja se zaljubila u ovaj osebujni lager. Mnoge su pivovare diljem svijeta primjetile zaljubljenost pivopija u taj pivski brand i nude svoje inačice poznatog izvornika. Pilsner Urquel sa 4,4% alkohola lagano je pivo koje vas ne će ostaviti ravnodušnim. Definitivno spada u skupinu klasičnih piva, jedno je od onih koja obavezno morate kušati, čak i da ga više nikad ne popijete, barem jednom. Ne dozvolite si da nekom na pitanje jeste li ga pili morate odgovoriti sa ne. Ostavit ćete loš dojam kao pivopija.

Na žalost, umjesto da ovaj post završi jednom besprijekornom misli o Pilsner Urquelu i sa idejom vrsnosti i idealom kvalitete, moram se raspisati o nečem što me strahovito razljuti. Koliko ste puta kupili neko pivo i razočarali se u onom što ste popili? Nije mi se desilo prvi put, a bojim se ni zadnji put, da sam popio pivo koje me strahovito razočaralo. Ovdje je riječ o limenci Pilsner Urquela, prije dva tjedna bio je to Tuborg Clasic. Primjerak koji sam popio neposredno prije recenzije kupio sam u jednom malom Konzumovom dućanu kod Gupčeve zvjezde. Ipak zbog jedne loše limenke nisam htio napisati ni jednu negativnu kritiku o ovom pivu, razlog je poznavanje tog piva. Više puta sam ga pio i uvijek sam bio očaran, no nešto mora biti razlog lošoj kvaliteti piva u limenci koju sam popio. Pretpostavljam da je problem u odstajanju piva.

Piva se moraju, a pogotovo pilsneri, čuvati na niskim temperaturama. Gotovo svaki dućan pa čak i veći trgovački centri pive drže na sobnoj temperaturi, koja nerjetko prelazi 20 stupnjeva celzijusevih. Na tako visokim temperaturama pivo koje stoji dulje vrijeme mora se na neki način promijeniti. Kad kupujete neko pivo koje se rjeđe konzumira, rjeđe se prodaje il' dulje stoji, posljedice su još i gore. Kad bi se mene pitalo zabranio bih držanje piva na otvorenom. Zašto se svo mljeko i mlječni proizvodi pa i salame i mesne prerađevine mogu držati u frižiderima, a pivo ne? Puno puta se i sokovi drže u frižiderima, a pivo na otvorenom. Rijetki su slučajevi dućana koji pivo drže u frižideru, čak i tada većina piva ipak je na otvorenom, a samo ona koja se više i češće prodaju drže se na hladnom. Mene to sve više ljuti, a zanimalo bi me i vaše mišljenje. Što više reći, Pilsner Urquel, ako do sad niste, morate što ranije probati, al' u slučaju da vam prva limenka il boca ne bude po volji, ne odustajte i kušajte ga još jednom iz nekog drugog dućana.

Cheers


- 18:55 - Još čekaš??? (2) - treba ti nešto za pod čašu - #
• aaah *neuspješno susprežem emocije*...ovo sam čekala...kad ga probaš u češkoj pivnici, (a ne iz limenke koja je stajala u bogzna kakvim uvjetima) onda mu je okus božanstven, da, da. I HEART PILSNER URQUELL. (China Girl 04.03.2006. 19:56)
• U dućanu gdje ja kupujem uvijek je u frižideru. Ovo je moje redovito pivo, uz Budwaiser i Tuborg Red Label. Naravno, doma je Karlovačko. Pilsner Urquel je jedinstveno, jedino! Piti ga, znači uživati u pravom pivskom slavlju! (Darko 05.03.2006. 07:26)

- 12:00 - Još čekaš??? (1) - treba ti nešto za pod čašu - #

01.03.2006., srijeda

Pivo dana! Budweiser Budvar!


Original Czech Premium Lager, tako piše na etiketi. Po meni je češka pivarska industrija jedna od 4 najznačajnije i meni najzanimljivije na svijetu. To su Njemačka, Belgija, Irska i Češka. Ne uvijek i nužno tim redosljedom, al' to su četiri veličanstvenih po mom skromnom mišlenju, kak bi se stariji izrazili! Od trenutka kad se Čehoslovačka podjelila na vinopijsku Slovačku i pivopijsku Češku, Češka je postala zemlja sa najviše popijene pive po glavi stanovnika u svijetu.

Budweiser Budvar je lager-što već samo za sebe govori da je to pivo donjeg vrenja, koje odstaja i vrije na nižim temperaturama imeđu 8-15°C, a također se servira i pije hladno. Ono što bi vam do sad već moralo polako ulaziti u uho, pogotovo onima koji češće čitaju moje recenzije, jesu neke osnovne karakteristike svakog lagera. To su piva zlatne prozračne boje, u svim nijansama od svjetlozlatne, preko žutozlatne, pa do nečeg što ja opisujem kao narančasto ili jantarnozlatnu boju. Nisu mi boje jača strana, al' valjda me razumijete. Kruna je lagerima slabija točka. Rezultat slabo postojane krune leži u njihovoj lakoći. To su većinom lagana piva, za razliku od tamnih koja su u dosta slučajeva puna i aromatičnija-sladnija piva! Miris kod dosta lagera nije posebno izražen, al' većinom prevladava hmeljana komponenta. Kad dolazimo do arome, tu se lager razlikuje od lagera. Mogu biti slatkasti-recimo Karlovačko, gorki-Ožujsko, lagano-Pan, puno-Velebitsko, svjetli, tamni, jaki, slabi... Sve to ima utjecaja na aromu. Pa nema smisla komplicirati i filozofirati-najbolje je opisati svako zasebno.

Budweiser Budvar lagano je i svježe pivo. Boja ovog piva mene podsjeća na boju suhog zlata, na to me malo asocira i zbog same povijesne pozadine ovog piva, kristalno čista žutozlatna boja. Miris nije posebno naglašen, nego se tipično otpušta s vremenom, kako se pivo lagano ˝zagrijava˝, dobiva na zamjetnosti te se može osjetiti blago hmeljna, više sladna komponenta mirisa. Kruna mu je slabašna, što bi značilo da nije pretjerano postojana, a opet prisutna, brzo nestaje il' je popijete, već ovisno od situacije. Aroma ovog piva je lagana. Lagano i svježe-savršeno opisuje ovo pivo. Bez puno filozofije. Što je bilo dobro prije više od sto godina, mora biti dobro i danas. U početku je aroma blago zatomljena, na jeziku osjećate sladnost piva, imate osjećaj da vam se nešto zalijepilo za jezik i neda se isprat'. Meni daje osjećaj k'o da sam žvakao slad tog piva pa mi se šećer iz vlakana naslagao po jeziku. Pivo ima 5,1% volumnog alkohola, što ga čini srednje jakim lagerom. Za domaće tržište se proizvodi i jeftinija, laganija verzija od 4% alc, no u izvoz ide samo verzija od 5,1% alc.

Jedna zanimljivost za kraj-jeste primjetili da kad god sam pisao Budweiser obavezno sam nadodao Budvar? Postoji jak razlog za to. Amerikanci imaju svoju verziju Budweisera. Pivovara Anheuser-Busch iz SAD-a krajem 19 stoljeća lansirala je pivo pod nazivom Budweiser. Izvorno taj naziv dolazi od imena Budweis što je njemačka inačica imena Budejovice, odnosno Češke Budejovice, mjesta iz kojeg potječe pivovara Budweiser Budvar. Sam naziv govori ˝iz Budweisa˝ pa samim time Amerikanci nemaju nikakvu osnovu za polaganje prava na to ime-svejedno ga ne mijenjaju. Zašto? Ne znam. Bilo je tu spora i po sudovima i američka je pivovara htjela preuzeti češku, da bi se izbjegle komplikacije. Pametna Češka vlada se boji prodati najjaču domaću pivovaru, što je po meni odličan potez. Uglavnom Budweiser iz Amerike po Europi se prodaje pod imenom Bud, dok se češki po Americi prodaje pod imenom Crystal. Kada će i kako završiti taj spor, vjerojatno nitko ne zna. No izorna češka inačica, usudim se reći, bolji je izbor.

Ps: Želite ga piti točenog? Ima ga u Pivnici Volovčica za siću od 10kn. Ovim se pute i želim zahvaliti konobaru koji mi je poklonio kriglu od 3dcl (nema je na slici). Time se moja kolekcija Budvarovog Budweisera povećala, a ja sam pronašao još jednu lokalnu pivnicu gdje za malu lovu mogu popit dobru pivu!

Jesmo li opet nešto novo naučili? Budite mi lijepi i zdravi i pijte i volite pivo!

Cheers


- 15:58 - Još čekaš??? (18) - treba ti nešto za pod čašu - #
• I, naravno, prozivedeno "nach dem deutschen Reihnheitsgebot". ;) (Darko 01.03.2006. 16:31)
• Gosn Beerloveru kako da vam doturimo primerak Portera? (bacer 01.03.2006. 17:31)
• @Darko-baš sam tražil po cijeloj boci jel to negdje piše, al nisam pronašao!piše samo Gebraut und abgefüllt in der Braurei Budweiser Budvar! @bacer-kolko bi došlo da se pošalje poštom? i kolka mu je cijena? oprilike kolko bi me došlo da to tak pokušamo rješit? (beerlover 01.03.2006. 17:45)
• redovito posjecujem i mogu rec kako mi je ovo jedan od zanimljivijih blogova i vrlo poucan, al slijedeci put cu se zbilja naoruzat pivicom i polagano gustat i citat. iskreno: mos ti rec sta os, al ovo je jako jebeno citat suva grla. zivijoooooooooo i do citanja (Pajo Paksu 01.03.2006. 18:11)
• Zanimljivo, držim konzervu ovdje u ruci i čitam s nje, a sjećam se da sam to vidio i na boci. Možda u Hrvatsku šalju neku drugu seriju, a možda i ovdje Rusi naručuju preko Njemačke. Tko će ga znati? (Darko 01.03.2006. 19:50)
• @Pajo Pakso-a čuj i ja se redovito naoružam novom pivom, pogotovo kad pišem recenzije-nikad ih ne pišem na suho! @Darko-ne bih znao, al zaista ne piše-može čak bit da unutar Europe ne smiju koristit taj natpis, a moguće potječe i iz Njemačke, a ne iz Češke-ko će ih znat?pogledat ću i na limenci čim naletim na nju, al na boci ni traga tom natpisu! btw-se sjećaš da sam obećao pogledati knjižicu opatice Hildegaard-to je neki tip čije sam ime zaboravio, sastavio neku knjižicu o ljekovitim pripravcima, navodno prema izvornim receptima opatice Hildegaard-al sam bio začuđen kad nisam našao ništa o hmelju-možda bih je trebao iščitati od korice do korice... Cheers (beerlover 01.03.2006. 20:03)
• Možda onaj koji je napisao knjigu nije mislio da je to o hmelju važno, pa je ispustio. (Darko 01.03.2006. 20:37)
• e poslala sam ti nekše slike na mail....pozdrav (sandy 01.03.2006. 22:40)
• čuo sam za tu komplikaciju s tim budweiserom... i nikad mi nije jasno koja je razlika između budweisera i buda (za ovu budvar nisam čuo, seljačina sam)... mislio sam da je to samo neka kul skraćenica ili možda inačica s manje alkohola il tak nekaj.... al i ovo crystal kaj veliš da izvoze u ameriku, to sam vidio kod nas jebomepas... a ti veliš da je to samo za ameriku... al znam da je taj crystal bila odvratna pa se neču s tim zamarat... nekaj u stilu tuborg classica... (private DOMI 02.03.2006. 12:09)
• Uuu, cijeli mi se post u Mozilli preklapa s desnim boxom pa ništa ne vidim čitati. Nadam se da ćeš uspjeti to srediti, pa ću ponovo doći pogledati što piše:) (Penellope od Gospodara 02.03.2006. 13:29)
• heh.. pazi ovo.. ja prije pol godine u windsoru u hotelu... prije spavanja idem si spiti jedno pivo na bar.. i vidim iza šanka na polici hrpa flaširanih.. i između ostalih dva budweisera... američki i češki... odem se sesti.. dojde barmen do mene.. ja naručim češki budweiser... on ode.. i za 10 sekundi se vrati i veli... oprostite, koji je to? :o))) hehehe... pa sam mu prstom pokazao :o) .. LOLčina... mujaga ima dva jedan pored drugog i ne zna koji je koji :o))) (kaj će mu onda dva komada kad ih ne kuži?!?!)... pozdrav (igor 02.03.2006. 13:55)
• definitvno pivo po mom ukusu...jedno od najboljih koje si recenzirao do sada...jednom sam ti preporučil crni Gösser...nažalost to više ne buš mogel u dogledno vreme probat...propala pivovara...kupil ju Heineken i zatvoril...nadam se samo privremeno... (pozoy 02.03.2006. 14:12)
• @Domi-sjećam se da je bilo Crystala i kod nas,al ne znam čiji je bil i zbog čega ga više nema! oko toga se moram kozultirati sa starijim pivopijama-me was still too young! @Penellope-ne znam kaj ti se desilo-ja non stop koristim Mozillu i nije nikad bilo takvih problema! probaj ponovno! @igor-na žalost puno je i konobara i situacija kad pojma nemaju kaj probaju-tak su meni u Dublin pubu prodali Palm pod pivo od grožđa... @pozoy-šteta, odlina je piva, idem danas na sastanak društva prijatelja piva pa budem provjeril, sastanci su u pivnici di se toči tamni Gösser-ak ga imaju-naručit ću ga pa sastavim recenziju! Cheers (beerlover 02.03.2006. 14:44)
• stari, bojim se da danas ne ideš na sastanak :( .. nema ga :((( (igor 02.03.2006. 16:02)
• "No izorna češka inačica, usudim se reći, bolji je izbor." Kak možeš nekaj takvo napisat? Uvreda je uopće uspoređivati ono američko smeće s tekućinom iz Budejovica. No dobro, priznajem, svatko od nas ima pravo na svoje mišljenje... ;-)) (The Ancient One 03.03.2006. 09:15)
• Evo, sad sve vidim:)) A to je dakle Crystal...jedo su vrijeme puštali reklame za njega, pa mi nikako nije bilo jasno otkud se ono stvorilo... (Penellope od Gospodara 03.03.2006. 11:10)
• @The Ancient ONe-a to je bila konstrukcija koju sam u tom trenu izabrao s razlogom što nisam pio Bud-nije mi nikad palo na pamet da ga probam, zato sam malo s rezervom napisao tu tvrdnju. Jesam u pravu? @Penellope-zapravo ne znam dal je to isti Crystal. nema mi puno smisla da se isto pivo prodaje pod sdva različita naziva na istom tržištu... pojma nemam odakle taj Crystal koji se kod nas probavao, a ni zašto je i kamo je nestao! Cheers (beerlover 03.03.2006. 12:09)
• Nažalost, probao sam i Bud i Bud light... po tvojoj klasifikaciji, Bud je negdje oko Žuje, moguće čak kao Pan, a Bud light nije vrijedan spomena... ( 04.03.2006. 11:51)

- 12:00 - Još čekaš??? (1) - treba ti nešto za pod čašu - #