Nećemo Bankarsku Banana Republiku

< srpanj, 2013  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (15)
Prosinac 2012 (10)

Opis bloga
Ovaj blog pokušava na jednostavan način demistificirati priču oko stambenih kredita s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom.

Popularnost


07.07.2013., nedjelja

Raskrinkana navlakuša

Eto, kao što je bilo i očekivano, sudac Radovan Dobronić na Trgovačkom sudu u Zagrebu, donio je prvostupanjsku nepravomoćnu presudu u potpunosti u korist udruga "Potrošač" i "Franak". Banke su u prethodnom razdoblju kršile Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o obveznim odnosima te će dijelovi ugovora o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli postati ništavni ukoliko pravomoćna presuda bude identična nepravomoćnoj.

Stambeni krediti u francima su se pokazali kao prvorazredna navlakuša za 100.000 hrvatskih građana. Specifičnost ovih kredita je u tome što su istovremeno definirali valutnu klauzulu i kamatnu stopu promjenjivu u skladu s promjenama tržišnih uvjeta, a temeljem odluka uprave banke. Pohlepnim bankama nije bilo dovoljno to što su vrlo vjerojatno omastile brk na valutnoj klauzuli jer se uopće nisu zaduživale u francima, već su odlučile dokrajčiti dužnike neopravdanim dizanjem kamatnih stopa. Kao što sam već prije pisao na blogu, bilo je ovakvih kredita i u drugim državama (npr. Poljska), ali je tamo pri rastu franka došlo do pada kamatnih stopa pa su mjesečne rate ostale iste. Naše banke su međutim smatrale da promjenjiva kamatna stopa znači doslovno "kamatna stopa koja samo raste, a nikad ne pada" pa su mjesečne rate narasle u nebesa, npr. u slučaju mog kredita povećanje je bilo do 60%.

Vrhunac pohlepe je uslijedio početkom ove godine kada su banke (Zagrebačka, Splitska, itd.) odlučile ograničiti buduće minimalne kamatne stope njihovom (neopravdano visokom) trenutnom vrijednosti. Nije im bila dovoljna zarada na valutnoj klauzuli nego su još htjele zaraditi i na prethodnoj, trenutnoj i budućoj kamatnoj stopi. Ovo je upravo bila ona kap koja je prelila čašu većine dužnika pa i mene te sam u tom trenutku odlučio pokrenuti blog i iznijeti svoje (argumentirano) viđenje cijele priče. Zadnjih pola godine mi je vratilo povjerenje u institucije ove države. Prvo je ministar Linić prepoznao pokvarenu igru banaka te je predložio izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju koje će regulirati visinu budućih kamatnih stopa na ove kredite. Ove izmjene će uskoro ići u proceduru, možda i ovaj mjesec, te će nam trenutno olakšati otplatu kredita. Drugo, presuda na Trgovačkom sudu će nam olakšati vraćanje novca otetog lihvaranjem u prethodnom razdoblju. Za povratak novca ćemo jasno morati pričekati pravomoćnost presude, a nadam se da će do nje doći još ove godine.

Iako je ova godina počela kao najcrnje razdoblje bankarstva u Hrvatskoj, lako bi mogla završiti kao godina čišćenja i konačnog sazrijevanja domaćeg bankarskog tržišta. Da nam nakon toga živne i ovo naše zamrlo gospodarstvo i da uspijemo iskoristiti nešto iz ovih europskih fondova. party

- 20:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #