Nećemo Bankarsku Banana Republiku

< ožujak, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (15)
Prosinac 2012 (10)

Opis bloga
Ovaj blog pokušava na jednostavan način demistificirati priču oko stambenih kredita s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom.

Popularnost


05.03.2013., utorak

Izigrano povjerenje

Zakonodavac je bankama dao mogućnost da same odrede fiksni i promjenjivi dio kamatne stope na stambene kredite. Polakomljene banke su u potpunosti zlorabile dano povjerenje te su na stambene kredite s valutnom klauzulom u CHF odredile visoki fiksni dio kamatne stope, a niski varijabilni dio vezale uz LIBOR. Ovime su željele postići privremeno zadržavanje trenutno visokih kamatnih stopa s tendencijom rasta u budućnosti kada završetkom krize počne rasti LIBOR. Čini se da je zakonodavac ipak prepoznao ovu prljavu igru banaka te je odlučio uvesti reda. Prenosim dio teksta sa stranice Poslovnog dnevnika:

"Pokušavamo zajedno s bankarskim sustavom i s Hrvatskom narodnom bankom vidjeti možemo li na neki način ograničiti kamate na stambene kredite jer su to dugoročni krediti. S obzirom na golema opterećenja građana pokušavamo tu pronaći rješenje, vezati se uz neku referentnu kamatu", rekao je Linić. Ministarstvo financija je u drugoj polovici veljače objavilo da izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju namjerava uvesti ograničenja visine dopuštenog prekoračenja po tekućem računu koje ne bi smjelo prelaziti visinu prosječnog mjesečnog priljeva na taj račun unazad šest mjeseci. Iz Ministarstva su tada objavili kako time žele spriječiti prekomjerno, skupo zaduživanje građana. Također su najavili kako će izmjenama predložili uvođenje mogućnosti da ministar financija pravilnikom propiše najvišu dopuštenu efektivnu kamatnu stopu na stambene kredite, kao i metodu izračuna kamata na te kredite, čime bi im se dao poseban status, a građanima dodatna zaštita od prekomjernog rasta kamatne stope.

Bravo za ministra financija Slavka Linića! thumbup

Ovom prilikom isto želim podržati ukidanje debelih minusa na tekućim računima. Ti minusi su najgori lihvarski krediti koji postoje (tj. po zakonu na granici lihvarskih), a bilo kakav nenamjenski kredit je bolji od ovih minusa. U cijeloj priči je gadljivo to što banke pri tome ne koriste svoje novce, već novce onih građana koji su u plusu, da lihvare one koji su u minusu. Zakonodavac je ovo omogućio pa je i red da zakonodavac konačno ovome stane na kraj! Uopće ne sumnjam da će na kraju i oni koji su u minusu shvatiti da im je bolje imati nenamjenski nego lihvarski kredit.

Poslodavac je također krenuo i u ograničavanje basnoslovnih bankarskih bonusa i otpremnina. Tako treba, kad Švicarci to mogu napraviti svojim bankarima, koji čak nešto i vrijede, onda možemo i mi ovim svojima.
- 19:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #