SUĐENJE NOVOJ AKCIJSKOJ POSLASTICI – DREDD 3D

25 rujan 2012. permalink: #

Nadam se da će povratak ovog bloga nakon preduge pauze biti barem donekle veličanstven kao i Urbanovo vraćanje legendarnog stripovskog junaka na velika platna. O njegovoj izvedbi posvuda se piše. Ponajviše o njegovoj predivnoj bradi, dok su se kod Stallonea isticala samo usta i loš dijalog koji smo uspjeli razaznat od njegovog laveža. No nije samo Stallone kriv.
Judge Dredd iz 1995. godine je doista jedno urnebesno smeće u cijelosti. Da ne bih i Roba Schneidera uključio u ovu priču, odmah ću krenuti na recenziju novog, boljeg uvoda u svijet budućnosti Amerike, kojega čine Mega-City One i njegovi zaštitnici – Suci.

Sudac Dredd je bad-ass motherfucker (jer ga ne mogu drugačije opisati) koji dobije na procjenu početnicu Anderson (Olivia Thirlby), koja je ujedno i mutant sa vidovnjačkim sposobnostima. Dan ih odvede u Peach Trees, megablok kojem vlada zloglasni klan Ma-Ma. Tajna formula novog filma, Dredd 3D, nije samo brada Karla Urbana, već priča koja svojom jednostavnošću
dopušta glavnim likovima da se ističu kroz cijeli film. Kemija između njih funkcionira i jednostavno ih je užitak gledati. Mi gledatelji promatramo Dredda pretežito kroz perspektivu novakinje Anderson jer je nama karakterno sličnija ili bolje rečeno ljudskija od hladnog cool veterana, jednako prijetećeg kao i Clint Eastwood u svojim najboljim ulogama. Dredda upravo njegova beskarakternost čini intrigantnim i zabavnim za promatranje kroz probleme koji uvijek završavaju krvavim rješenjem. Rezultat svega toga je uspješan akcić nalik mješavini religije akcijskog žanra, Die Hard, i akcijskih filmova Johna Carpentera.

Mislim da za takav rezultat najviše trebamo zahvaliti Alexu Garlandu (romanopiscu koji je pisao i scenarije za filmove Dannya Boylea), koji je navodno uložio puno vremena u scenarij i time nas je pored izvrsnih likova nagradio i sa one-linerima kojih se ni Arnold Schwarzenneger ne bi posramio. Iako je uglavnom hladanog karaktera, u izvedbi Karla Urbana se moglo vidjeti da je uživao dok ih je izgovarao.

Nekima možda neće sjesti jednostavnost priče ili brutalna atmosfera filma, no ipak se neću ustručavat u donošenju svoje presude:
Dredd JE ZAKON!



Bobi

Creative Commons licenca
Tekstovi na bad.blog.hr, čiji su autori Aleksandar, Boris i Donat, ustupljeni su pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 neloklizirana licenca.