06

petak

ožujak

2015

SEZONA 2014./2015. - Skijaški dan 22 - Sankt Johann in Tirol, Austrija (06.03.2015.)

Jedno od Uttendorfa najudaljenije skijalište u ovom dijelu Tirola je Sankt Johann in Tirol. Nalazi se 48 kilometara ili sat i petnaest minuta od Uttendorfa, preko Pass Thurn prijevoja (koji je mala beba kada se usporedi s mnogim drugim austrijskim alpskim prijevojima) i Kitzbuhela. Dva su razloga zašto sam se danas odlučio baš za Sankt Johann:
1.) Ovo je skijalište jedno od najnižih u ovom dijelu Tirola. Baza je na samo 659 metara nadmorske visine, a najviši vrh Harschbichl ima 1604 metara. Vremenska prognoza pokazuje nešto čudno za sljedećih pet dana na tirolskim skijalištima. Sunce, bez oblaka, ali temperaturni šok. S jučerašnjih i današnjih -5 Celzijaca, temperatura će se sljedećih dana penjati i do +8. Činilo mi se pametnim zbog male visine "odraditi" Sankt Johann danas.
2.) Sutra je subota, preksutra nedjelja. Moglo bi biti gužve na malenim skijalištima, a Sankt Johann ima ukupno deklariranih 42 kilometara staza. Bolje se sutra i preksutra onda orijentirati na neko veće skijalište poput Kitzbühela, Brixentala ili Gerlosa.

Nisam autom išao skroz u Sankt Johann, već sam se parkirao par kilometara prije, u mjesto Oberndorf. Skijalište Sankt Johann je zapravo smješteno na jednoj stožastoj planini, polukružno, od Sankt Johanna na sjeveru do Oberndorfa na zapadu. Dvije su gondole. Jedna kreće iz Sankt Johanna, druga iz Oberndorfa. Na planini su još četiri sedežnice i deset vučnica. Mnoge žice završavaju ili na samom vrhu Harschbichl ili blizu njega. Žice su generalno stare (jedna je preslika one jednosedežnice na Krvavcu, samo što je ovdje riječ o dvosedežnici), ali ne nužno i spore. Vučnice uglavnom pokrivaju lakše terene, terene za učenje, a dva sidra koja idu prema vrhu su prepreduga. Uspon traje čitavu vječnost, što je preveliki "atak" na noge, pogotovo na kraju dana.
Vrijeme je danas bilo prihvatljivo. Nije bilo savršeno, ali nije bilo ni loše. Ujutro oblačno s povremenim sunčanim razdobljima. Ali hvala Bogu bez difuznog svijetla u bilo kojem trenutku. Potom oko 12:00 je postalo posve sunčano da bi sat vremena kasnije oblaci se ponovno u potpunosti nadvili nad Sankt Johannom. Kada sam završio sa skijanjem u 14:30, sunce je ponovno izašlo.
Staze fantazija, posebice ujutro, i posebice na dijelu iznad Oberndorfa. Tu su očito ratraci stisnuli teren sinoć i onda se staza tijekom noći stvrdnula, te su pustili da preko nje napada cca pet centimetara svježeg pršića. I nisu ga dirali. Tako da kada sam se među prvima počeo spuštati u 08:30 ujutro bilo je nešto izvanzemaljski pustiti skiju do 60-70 km/h, raditi duge zavoje, karvati, a ne čuti ništa od skija. Skijanje kao po oblacima.
Dio iznad Sankt Johanna bio je malčice drugačije sređen. Ovdje su ratraci prošli i prije zore tako da je napadalo na speglanu stazu tek centimetar ili dva pršića. Staze su izdržale cijeli dan, iako je kasnije bilo dosta mekano, ali bez leda i tvrdih hupsera. Za off piste Sank Johann ima puno terena, što otvorenog, što skijanje među drvećem. I nije prestrmo da postane opasno. Jedino što još uvijek, otkako sam krenuo na ovu tirolsku turneju, ne nalazim nekako želju za offpistanje.
Skijalište je uglavnom crveno (više od 50%), nešto manje plavo, a samo je jedna crna staza. Najduži spust s vrha u dolinu u Sankt Johann bio je nekih 5 kilometara, a još dva su po 4.2 kilometara. Ostale staze su po kilometar-dva. Tako da nisu prekratke i ne dosadi, bez obzira na ukupno samo 42 kilometara staza.
Ljudi danas opet malo. Više nego jučer, ali malo. Tako da se nigdje nije čekalo na žicu.
I ovo je skijalište uključeno u moj sezonski skipass. Inače je 41,50eur na dan. Ono što sam primijetio u ovih nekoliko dana je totalni nesrazmjer cijena karata među skijalištima. Npr., 17km staza u Sankt Jakobu i 43,00eur; 42km staza u Matreiju i 43,00eur; 42km staza u Sankt Johannu i 41,50eur; a Kitzbühel koji ima čak 170km staza tek je neznatno skuplji sa 49,00eur.


UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA DANAS - 47.7
UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA U SEZONI - 715.7
UKUPAN BROJ PADOVA U SEZONI - 2
NAJVEĆA POSTIGNUTA BRZINA DANAS - 78.1 km/h


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.