Koliko se kolo zanjihalo, u tri reda ko Babina Greda

srijeda, 23.01.2008.

evo me!!

još par sati pa evo mene u punoljetnosti!!! heh pa to baš i nije da pišem u blogu, ali eto ja se ponosim tim što sam došla do tih godina, nije to ništa nadam se da ću još toliko......evo par zanimljivosti jer neznam šta pisati!!!!!! evo nađoh nešta o slavonskim lolama:

Napisati povijest tamburaškog sastava SLAVONSKE LOLE nemoguće je, a da se nešto ne ispustiti iz njihovog cjelokupnog rada.
Na početku vratit ćemo se tri desetljeća unazad. Goran, Marko i Darko (članovi Lola i danas) počeli su zajedno svirati 1973.g. u KUD-u Ivan Filipović iz Velike Kopanice.
Tu su uz starije tamburaše iz V.Kopanice stekli svoja prva tamburaška iskustva. Kao što to obično i biva tako su tamburaši iz Kopanice prvi puta i pozvani odsvirati i svatove. Bilo je to 1976.g. i to u Zagrebu u poznatom restoranu Okrugljak. Bilo nas je osam, a članovi su bili: Matasović Ivo-prim, Darko Ergotić-prim, Antun Vuksanović-basprim,
Antun Radičević-basprim, Marko Živković- kontra, Nenad Hardi-bas, Vučković Josip-čelo i Goran Živković-harmonika. Od tada pa sve do 1981.g sviralo se bez imena, odnosno kao "Kopančani".
U ljeto 1981.g. sklapamo ugovor sa Croatia concert te nam je za sklapanje istog potrebno ime. Po uzoru na tadašnji najpopularniji tamburaški sastav "Slavonski bećari" mi dobivamo ime SLAVONSKE LOLE. Kum nam je bio gos. King koji je radio u navedenoj agenciji. Članovi tog sastava bili su Darko Ergotić-prim, Vuksanović Antun-basprim, Dubravko Jakobović-basprim, Marko Živković-kontra i Nenad Hardi-bas (Goran je bio odsutan radi odsluženja vojnog roka). U tom razdoblju 1979.g-1981.g uz tambure svirali smo i kao zabavni sastav i to Marko Živković -bubnjeve i kontra, Nenad Hardi -bas gitaru i bas, Goran Živković - orgulje i harmoniku, Darko Ergotić- gitaru i prim, te Radičević Antun i Vuksanović Antun basprimove. Osamdesete godine Slavonske lole uglavnom sviraju u Đakovu i okolici. Svirke su se sastojele od svatova i zabava. Koncem osamdesetih 2 godine je s nama svirao i Tančik Antun. U tom razdoblju imali smo i po koji izlet u Njemačku, Švicarsku i Italiju.
1984.g Lole napušta Radičević Antun, a 1992.g. Vuksanović Antun. 1992.g u Lole dolazi Ivica Grujo i te iste godine snimamo svoju prvu kazetu "SLAVONIJO PONOS SI HRVATA". U mnogo čemu 1992.g. je presudna u radu Slavonskih lola. Te iste godine počinjemo pratiti Miroslava Škoru, a već slijedeće odlučujemo se za profesionalni rad.
1993. izlazi album "TAMBURO MILJENICE", 1994." CRNE OČI", a nakon tog albuma dolazi do novih promjena u Lolama. Odlazi dugogodišnji član Hardi Nenad-basista, a dolazi Saša Ivić-Krofna. U jesen te iste godine s našim radom upoznaje se Krunoslav Kićo Slabinac i od tada pa do dana današnjeg teče naša suradnja. Već slijedeće godine za članove sastava nova muka, odlazi primaš Ivica Grujo, a u sastav dolazi Mario Zbiljski. Iako su mnogi predviđali kraj Slavonskih lola no upravo se desilo suprotno, upornim radom i vježbom te mnogim nastupima iz svega izašli smo još jači i sigurniji u sebe.
1997.g. HTV pokreće emisiju "Lijepa naša" koja nam je pomogla da Slavonske lole upozna cijela Hrvatska, a i ostali Hrvati van granica naše domovine. Može se reći da tokom ciklusa emisije pod uredništvom Branka Uvodića nema djela Hrvatske gdje nismo nastupali. Osim puno putovanja i odricanja bilo je to vrijeme učenja pjesma koje inače nisu bile u našem programu jer osim naših poznatih tamburaških solista Krunoslava Kiće Slabinca, Šime Jovanovca, Vere Svobode, Borisa Ćire Gašparca i dr. pratili smo i soliste koji su pjevali poznate zabavne pjesme. Sve to je bilo jedno veliko iskustvo, odnosno, velika škola.
1997. godine izlazi i album "VIRUJ MI DADO" koji je jako dobro prihvaćen kod tamburaškog, a i ostalog slušateljstva. Tijekom idućih godina posjetili smo Kanadu i Australiju (1998.). Pokrenuli smo niz koncerata po Slavoniji pod nazivom "Šokačka posla".Iako je bilo medijski ne zapaženo koncerti su punili dvorane u Slavonskom Brodu, Osijeku, Đakovu, Vinkovcima i dr. tako da smo morali u nekim mjestima radi potražnje održati i po dva koncerta. Zanimljivost u njima je bila da osim Slavonskih lola uz njih su bili i KUD-ovi koji su zajedno s njima činili jednu predivnu atmosferu, a publika je otišla kući puna lijepih osjećaja i vesela srca.
U suradnji s Hrvatskim radiom te po njihovoj narudžbi, 2000. godine izdajemo album "LIČKE NARODNE PJESME". Bilo je lijepo čuti od vodećih ljudi Hrvatskoga radija da su izabrali upravo nas vjerujući da ćemo se najbolje približiti Ličkome načinu pjevanja. Već sljedeće godine (2001.) izlazi novi album Slavonskih lola "MALENA".
Album ''Sve je ona meni'' izlazi u srpnju 2003.g. u izdanju Croatia recordsa. Budući da naslovna pjesma postaje veliki hit na prostoru cijele Hrvatske za isti album dobivamo i Zlatnu nakladu albuma na teritoriju republike Hrvatske ( nekadašnja Zlatna ploča ).
U rujnu 2006.g. izlazi novi album ''Ledina'' koji je ubrzo osvojio srca slušatelja. Na albumu se nalazi dvanaest pjesama od kojih su neke već prije izdanja postale prepoznatljive u tamburaškoj glazbi.
Slavonske lole do sada su nastupile šesnaest puta na Zlatnim žicama Slavonije i pet puta su na istom osvojili drugo mjesto, a četiri puta prvo mjesto. 2003.g. prvo mjesto za najslušaniju pjesmu "SVE JE ONA MENI", 2005.g. prvo mjesto za pjesmu PRIJATELJU NIJE LAKO, 2006.g. prvo mjesto za pjesmu TI SI MOJE NAJMILIJE i 2007.g. prvo mjesto za pjesmu LEDINA. Takođe su i na Brodfestu nastupali od njegovog osnutka (točnije 12 puta) i u četiri navrata osvajali drugo mjesto na istom festivalu.
Najdražu nagradu dobili smo 8.5.2007.g. od naših sugrađana na svečanoj akademiji povodom Dana Grada Đakova. Gradsko vijeće Grada Đakova na svojoj sjednici održanoj 03.svibnja 2007. godine, u povodu Dana Grada na prijedlog Odbora za priznanje Grada, donijelo odluku kojom nam dodjeljuje POVELJU ZAHVALNOSTI.
POVELJU ZAHVALNOSTI dobili smo od Grada i naših sugrađana.
"Svako novo glazbeno ostvarenje Slavonskih lola
podsjeća na dunju koja miriše na starinskom šokačkom ormaru."


Image and video hosting by TinyPic

23.01.2008. u 21:09 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 21.01.2008.

e zaista neam pojma šta da škrabuljam!!!!!

evo možda da napišem o jednom đedu koji je nešta odmastio, ili? ma evo vam o njemu:

burninmad U Čevatovu (ulica s velikom ledinom i kanalom kroz sredinu) živio je majstor Franja, a svinje bi kao i ostali istjeivao na ledinu.
Jedne nedjelje spremio se za veliku misu pa će utjerati u dvorište krmaču koja je pasla travu, ali vraga, ova se okrene i priko kanala priđe na drugu stranu.
Majstor se ražesti,opsuje Boga i uz to: " Ja ođu u crkvu a ti se jebi" zbilja kao pred misu..lud

tuzana nije mi do humora!!!!cry
Image and video hosting by TinyPic

21.01.2008. u 21:52 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 20.01.2008.

evo me dođoh, vidjeh i u srcu pobjedih

...ovaj naslov nije bez veze!! sretanJučer 19.01.2008. u selu Antinu, bila je revija cura, snaša i momaka... thumbupTu vam se radilo na tome da imaš što stariju i što ljepšu nošnju.. Meni nije bilo bitno pobjediti, meni je bitno da sam ja sudjelovala, da sam stekla nove ptijatelje! evo sad imam neko novo iskustvo!! Puno prijatelja 5. mjesto i pobjedu u srcu, prmda znam da sam to mogla i bolje odraditi, ja sam sasvim zadovoljna s ovim, predstavila sam svoju općinu u što sam mogla ljepšem svjetlu.... pa nek se zna: ANA KRETIĆ BABINA GREDA, županjski kraj je bila treće pohvaljena cura ili kako se u nas babogredaca kaže: đevojka!!!!!! taj dan ću nositi u srcu zauvijek!!!!!! pozdrav do iduće zgode!!!smokinthumbup

Image and video hosting by TinyPic

20.01.2008. u 16:20 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 17.01.2008.

MALO HUMORA

sretanE svitu moj ja neznam šta da pišem, ali sad potaknuta blagoslovom kuća odlučih napisati jednu zgodu koja se dogodila prije puno godina!!! evo zgode, a vi uživajte:burninmad

Tko god je malo bolji sa svećenicima, naročito onim duhovitijim, može čuti od nijh dosta zanimljivosti jer oni puno toga dožive u susretima s ljudima, ženama i najmlađima.
Bilo je vrijeme blagoslova kuća. Velečasni je baš krenuo u ulicu u kojoj mu se nisu nadali te je svako obavljo nekake druge poslove, ne misleći na njega. TAko je i snaša Manda poopjrala i muške i ženske gaće i povješala ih na jedečić u ganku. Čuvši od susjede da ide popo, pošalje malog Ivu da pazi kad se približi da ju vikne kako bi mogla maknit gaće. Ivo je gledao dok mu nije došlo društvo, a onda se zaigrao. Kad je velečasni došo već do njihove kapije on potrča i povika : ˝MAMO SKIDAJ GAĆE! EVO IDE VELEČASNI!!˝thumbupbelj

17.01.2008. u 21:49 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 16.01.2008.

he he evo me

napokon..... evo danas ću pisati o konjogojstvenoj udruzi babina greda!!!
Image and video hosting by TinyPic

Konjogojstvenu udrugu Babina Greda postoji već 64 godine.
Osnovana je 12. travnja 1942. godine. Prvom sastanku udruge
prisustvovalo je 17 osnivača. Tadašnji cilj udruge bio je dobiti čistokrvnog lipicanca sposobnog za sve poslove pa i za paradu.

Stihovi stare narodne pjesme "Konji bijelci, to su Babogreci", ima pokriće i kod danjašnje generacije Babogredaca, jer tradicija koju su započeli tadašnji konjogojci, uspješno se nastavlja.

Prvi predsjednik Konjogojstvene udruge bio je Žaverije Stojanović, koji je na toj dužnosti proveo 37 godina, do 1979. godine. Uživao je veliki ugled među svim mještanima Babine Grede.

Ivan Stojanović bio je predsjednik udruge od 1980. do 1989. godine.

Antun Vuković obnašao je dužnost predsjednika od 1990. do 1993. godine.

Sadašnji predsjednik Udruge je Đuro Gregorović, koji je na toj dužnosti od 1994. godine.

Jedna od specifičnosti Babine Grede su Pokladni jahači, tradicija koja se održala više od 200 godina, od vremena Vojne krajine. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su projahali po svim sokacima sela, a domačini bi im iznosili piće i ocjenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, dok bi mlade djevojke gledale koji je momak najljepši. Nakon svake utrke proglašavali bi se najbolji konji i jahači. Iako to nikada nije imalo natjecateljski karakter, proglašavanje najboljih imalo je svečano obilježje.

Dakle, ako bi netko malo bolje proučio povijest Babine Grede i konjogojstva u njoj, otkrio bi da su Babogreci genetski vezani uz te prekrasne životinje, jer što se može vidjeti u Babinoj Gredi, to nema ni jedno selo u Lijepoj našoj.

Konjogojstvena udruga Babina Greda trenutno ima 127 članova
od kojih je 25 počasnih članova.

16.01.2008. u 18:40 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 15.01.2008.

evo me

mili bože od kuda počet ću??

evo na samom početku počet ću od kud-a, jako sam vezana za njega, pa eto nek mi on bude prvi!!! evo ova slika koju vidite to vam je većina kudovaca...hehehe kako smo lijepi!! ali što je tu je, malo nas je al smo za paradu!!

Image and video hosting by TinyPic



15.01.2008. u 23:30 • 1 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>



  siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2009 (1)
Studeni 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

BABINA GREDA I JA

Image and video hosting by TinyPic

Kao i što naslov piše, pisat ću o selu, okolici, donositi izvještaje sa terena... Ovo je kratak opis svega, ali što će se do kraja dogoditi, to je malo iznenađenje!!!


by: BABOGRETKA

hehe evo sam ja, ja sam ta famozna babogretka!!!

Image and video hosting by TinyPic


O MENI:


JA SAM ANA KRETIĆ.ROĐENA SAM 24.01.1990. U SLAVONSKOM BRODU. IDEM U DRUGI RAZRED IOŠ S.S. KRANJČEVIĆA.HOBIJI SU MI FOLKLOR,SVIRANJE, PJEVANJE,KUHANJE,POPRAVLJANJE RAČUNALA... VOLIM SLUŠATI SLAVONSKE LOLE,ŠKORU, ROCK AND ROLL, SVE OSIM NARODNJAKA, ALI NAĐE SE I NJIH U MOJOJ FONOTECI, VOLIM SPAVATI VRIJEME TROŠITI, ZEZATI SE SA FRENDOVIMA.... UŽIVATI U ŽIVOTU!!!!!! JER ŽIVOT JE JEDAN I JA SAM ZADOVOLJNA S NJIM..... ŠTA VIŠE REĆI O MENI, LUDA SAM OPIČENA I MISLIM DA ZNAM UŽIVATI U ONOMU ŠTO MI ŽIVOT NUDI!!!!!!!!

ovo što meni puno znači

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
Babogredski forum
oš m. stojanović
Slavonske lole
šokačka taknica
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

E sad slušaj vo!!!

nema sela nad babine grede,
kolo igra a gospoda glede


MENE MOJA NAUČILA MATI,
POPIJ KĆERI KAD TI DRUGI PLATI!!!


štitar selo i babina greda
ta dva sela kompanija cijela


moju malu pravili u šašu
pa ju dali meni tamburašu
Image and video hosting by TinyPic
sinoć brko u kućar utrko
ljubi slatko al je bilo kratko...

Image and video hosting by TinyPic


hehe ko kaže da ja nemam bećara, e ovo je najveći bećar..... naš i vaš ŠIMA JOVANOVAC



Creative Commons License


Ovo djelo je ustupljeno pod Creative Commons licencom Imenovanje 2.5.