Aurora borealis

25.06.2004., petak

Spominjući lovor sjetim se Dafne

Evo sada nekoliko laganih kulinarskih prijedloga u kojima bitnu ulogu igra lovor. Oba su recepta iz knjige Veljka Barbierija «Kuharski kanconijer- gurmanska sjećanja Mediterana». Dobro će doći u ova ljetna vremena, kada se ne želimo mnogo mučiti u kuhinji… Nije za one koji imaju averziju prema morskoj hrani…



Tunj na lešo

2 kg tunjevine
1 čaša vinskog octa
10 listova lovora
1 žlica papra u zrnu 1 grančica ružmarina
1 čaša maslinovog ulja
sol

Oprane komade tunja kuhajte u vodi s čašom vinskog octa, malo soli i desetak zrnaca papra te nekoliko listova lovora. Kad je skuhan, procijedite ribu, pa redajte u staklenku red po red tunjevine, pa listove svježega lovora i ružmarina te ploške limuna. Pokrijte sokom od kuhanja i pri vrhu zalijte maslinovim uljem da se spriječi dodir sa zrakom. Poklopite i čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Servirajte s kuhanom blitvom, brokulama ili drugim kuhanim povrćem.

Crvena marinada
2 kg ribe za marinadu
1 l crvene bevande
1 čaša kvasine ili vinskog octa od crnog vina
1 čaša maslinova ulja
5 kapula ili glavica crvenog luka
1 glavica bijelog luka ili češnjaka
5 listova lovora
5 grančica ružmarina
1 velika žlica šećera
sol, papar

Uzavrite dobru čašu crvene kvasine, pola litre vode i pola litre vina te u toj marinadi skuhajte na kolute izrezan luk, sjeckani češnjak, ružmarin, lovor, sol, papar i veliku žlicu šećera. Kad povrće smekša, prelijte sok od marinade po ohlađenoj prženoj ili pečenoj ribi, najbolje srdelama, skušama, lokardama, tunju ili palamidama slažući sve u redove: red ribe, red povrća iz marinade, kojemu se dodaju kapare i ljutike. Posolite, popaprite te ostavite da se dobro ohladi. Tada je zalijte s malo maslinova ulja. Tako pripremljena marinada dobra je i nakon više od tjedan dana ako se čuva na prikladnom mjestu, najbolje pokrivena u hladnjaku.

- 13:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  lipanj, 2004 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Kronika
Blogovi koje pratim
Lucy Fair
Rosso di sera...