Aurora borealis

21.06.2004., ponedjeljak

Kišni izlet u Sloveniju

Jučer, 20. 6. 2004. išao sam s društvom na izlet u Sloveniju. Na samom ulasku u Europsku Uniju Slovenci su naručili i atmosferske barikade pa nas je pratilo olujno nevrijeme s pljuskom u kojem se nebo obrušavalo na zemlju, sijevale munje i na moment padala i krupa. Ipak smo nastavili. Na malom prelazu Bregana su od tri auta zaustavili baš moj auto, jer smo valjda svi imali samo osobne, bili sumnjivi ili pak neodoljivo privlačni pa su nas htjeli malo bolje pregledati ;). U Sloveniji na tom graničnom području su ceste grozne i u izradi. Čuo sam da im cesta prema Hrvatskoj nije prioritet, u planu je tek do 2013.
Nakon lagane vožnje došli smo do Kartuzije Pleterje, kartuzijanskog samostana. Kartuzijanci su pustinjaški red katoličke crkve koji žive u zasebnim ćelijama, sastaju se tri puta dnevno na molitvi, a jednom tjedno- nedjeljom- zajedno ručaju, raspravljaju o problemima i izlaze u šetnju prirodom. Samoastan je privredno samostalan, redovnici žive od uzgojenog na imanju. Između ostalog je poznata njihova rakija Viljamovka kao i sir. U samostansku klauzuru se ne može ući, za javnost je otvorena samo stara gotička crkva u čijoj sakristiji se može vidjeti projekcija o kartuzijancima i njihovom životu, te o samostanu. Projekcija košta oko 20 kn. U suvenirnici (koja jučer nije radila jer je bila nedjelja) se može kupiti i njihove proizvode. U blizini samostana je mali etnomuzej na otvorenom čije su glavne atrakcije kozica Roza, bernardinac Riki i papagaj Štefan.
Otišli smo još do mjesta Bela cerkev gdje smo vidjeli baroknu crkvu sv. Andrije posebnu po tome što je projektirana tako da se na solsticij Sunce i Mjesec nalaze na prozorima, i da se njihovi pravci presjecaju na mjestu u svetištu i time čine «Andrijin križ» (križ u obliku slova X, sjetite se škotske zastave), a na ekvinocije Sunce s glavnog ulaza pada na glavni oltar. Kako bi to sjecište pravaca funkcioniralo crkva nije simetrična iako tako izgleda, južni dio crkve je malo širi.Vidjeli smo i malu barokiziranu romaničku crkvu sv. Helene u kojoj se ženio Boris Novković.
Na povratku u Hrvatsku svratili smo u hotel «Grad Mokrice» na prekmursku gibanicu i mineralnu. Kada smo ušli u Hrvatsku kod Samobora nas je dočekao vatromet. Nama u čast! :)

- 09:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  lipanj, 2004 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Kronika
Blogovi koje pratim
Lucy Fair
Rosso di sera...