Divlje Jagode (krataka povijest)

Photobucket - Video and Image Hosting


Kad čovjek s ove vremenske distance razmišlja o pjesmama koje su zauvijek označile prošlo stoljeće, postaje svjestan djela virtuoza na gitari ZELETA LIPOVAČE (drugi s lijeva) , utemeljitelja legendarnih Divljih Jagoda! Zele Lipovača, centralna je figura i motorna snaga banda i osim što ga je utemeljio, autor je skoro svih pjesama, i kao što sam za sebe kaže da je odgovoran za sve uspjehe, ali isto tako i za sve pogrješke koje su bile neizbježne za takvu karijeru! Zele je stopostotni ''čarobnjak'' gitare, od kojeg mnoge generacije mladih gitarista uče lakoću sviranja tog instrumenta(npr. ja)!
Kao student, Zele '78.godine, u Zagrebu okuplja band i nakon nekoliko uzaludnih pokušaja dobiva ugovor s tada , bivšim ''Jugotonom''.
Prvi album ''Divlje Jagode'', prošao je totalno nezapaženo, no pjesme koje je sadržavao ušle su u povijest!!! Pošto je Zele veliki perfekcionist, vraća se u Sarajevo i tamo nastavlje djelovati, te s Tonijem i dvojicom novih članova objavljuje drugi album ''Satkleni hotel''. Hitovi ''Autostop'' i ''Kako si topla i mila'' postižu veliki komercijalni uspjeh, a Jagode su prvi put na turneji! Treći hit album ''Motori'', lansira Jagode u najveću koncertnu atrakciju ex Jugoslavije. Pjesma ''Motori'' postaje ''abecedom'' sviranja gitare!
Zele i Teo i dalje surađuju i poslije dolazi do realizacije nova dva albuma: ''Čarobnjaci'' i ''Vatra''. Zele je oduvijek sanjao o potpisivanju ugovora s diskografskom kućom iz Londona, a to mu se i 1986.g. i ostvarilo! Postali su ''britanske'' 'Wild Strawberries' te napravili veliku turneju po Britaniji, s zadnjim finalnim nastupom u ''Marquee'' klubu u Londonu! Britanski privijenac se uspješno prodavao po Velikoj Britaniji, Finskoj, Njemačkoj i Italiji!
Međunarodna karijera donosi niz frustracija i sukoba, a tvrdoglav i ponosan Zele ostaje dosljedan sebi! Svoj profesionalni uspjeh nastavlja u Sarajevu i za pjevača Divljih Jagoda bira Tifu! Producent Peter Hinton prihvaća poziv i odlazi u Sarajevo gdje svi zajedno snimaju album ''Konji''. Poslije sve albume Zele producira sam. Poslje u V.B. i Njemačkoj objavljuje tri albuma: ''Magic Love'', s istoimenom ''instrumental skladbom'' koja pokazuje Zeletovu pravu virtuoznost sviranja, ''Sto vjekova'' i ''Labude kad rata ne bude''
Slijedi ponovo okupljanje Divljih Jagoda i 2003.g. objavljuju album ''Od neba do neba'' na kojem je i nova verzija ''Motora''-> ''Motori 2003''.

Gitarist, autor, aranžer i producent Zele Lipovača do sada je prodao preko 4 milijuna nosača zvuka!!!

- 10:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 29.04.2006.

Mutna Rijeka

Kroz moj rodni grad, nekad davno tekla je rijeka.
Jedna obala bila je bijela, a druga, kažu crna!

Uz most podignut je hotel u kojem danas građani ubijaju vrijeme.
Dok mladi peticiju pišu, jer baćen im je prijatelj sa drugog kata!

O moj mili Bože, dal je to stvarno bila samo sudbina!?!
O moj mili bože, dal je to stvarno bila samo sudbina!?!

:Mutna rijeka, mutna rijeka!
Mutna rijeka, mutna rijeka!

I danas kroz moj rodni grad teče rijeka ka plavom moru.
Uz obale njene bijele teče voda posve mutna.

:Mutna rijeka, mutna rijeka!
Mutna rijeka, mutna rijeka!

(atomsko sklonište)

Ova ojesma mi se jako sviđa! Ak budete imali priliku-poslušajete je!! No malo je depresivna!.........
Dobro zar na ovoj usranoj planeti nema ni jedan jedini čovjek koji sluša Atomsko sklonište!!!!!????

- 10:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 28.04.2006.

Jebeš današnju glazbu

Eo, baš sam se sjetio da ''navratim mal do prokletog bloga ...Moram to iskoristit sve dok mi ne dopizdi to pisanje... Baš sam se sad vraćo od tete, kad ono prođem pokraj jednog jebeno glupog kafića, bolje rećeno bircuza, a ono trešte prokleti narodnjaci...bang E,...došlo mi je da ih sve tam po redu RAZAPNEM na KRIŽ!!!!!! Jebem ti narodnjake..... A šta bi dao da živim negdje u 70,80-tim, kada je dominirao ROCK.........headbang..................No, u meni ipak ostaje mali trunčak te usrane nade da će se sva ta prokleto dobra vremena ponovo vtarit.....rolleyes

- 22:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.04.2006.

Danas ništ posebno ... Mislio sam da će u školi bit frka zbog ispitivanja i takvih sranja, al ništa od toga ... Na kraju smo uspjeli nagovorit sve profesore da ne pitaju i to pod izlikom da moramo učit za nacionalne ispite ...Joj, jedva čekam da to sranje završi ...A tek ferije onda ...Ma divota!!! Eto sjetih se ja mal da pišem ...A šta ću, bilo mi dosadno headbang Al još moram izdržat sam sutra (mislm, svi mi prokleti gimnazijalci), i onda cijeli tijedan zajebancija.......mah

- 21:39 - Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 26.04.2006.

Bok ljudovi!!!! Kao prvo, zovem se Ljudevit ... Sviram gitaru, ali 6 godina!!! Danas ne podnosim to što svi počinju svirat GITARE!!!! Moram poručit nekim KRETENIMA koji ne razlikuju KLASIKU od ROCKA da sam tek prošle godine počeo ROCK te da mi baš iz prve ruke nije krenulo ...al sad sam se ufuro... Obožavam ATOMSKO SKLONIŠTE, IRON MAIDEN, DEEP PURPLE ...uglavnom rock!!!!1thumbup
Uzori, što se tiče gitarista su mi: Steve Morse (Deep Purple), Zele Lipovača (Divlje Jagode), Livio Berak (Speed) itd... To bi bilo to za sada, mislim da je bio red da se barem malo predstavim!!!!

- 20:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovo djelo je ustupljeno pod Creative Commons licencom Imenovanje 2.5. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License.