Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/atomac

Marketing

Divlje Jagode (krataka povijest)

Photobucket - Video and Image Hosting


Kad čovjek s ove vremenske distance razmišlja o pjesmama koje su zauvijek označile prošlo stoljeće, postaje svjestan djela virtuoza na gitari ZELETA LIPOVAČE (drugi s lijeva) , utemeljitelja legendarnih Divljih Jagoda! Zele Lipovača, centralna je figura i motorna snaga banda i osim što ga je utemeljio, autor je skoro svih pjesama, i kao što sam za sebe kaže da je odgovoran za sve uspjehe, ali isto tako i za sve pogrješke koje su bile neizbježne za takvu karijeru! Zele je stopostotni ''čarobnjak'' gitare, od kojeg mnoge generacije mladih gitarista uče lakoću sviranja tog instrumenta(npr. ja)!
Kao student, Zele '78.godine, u Zagrebu okuplja band i nakon nekoliko uzaludnih pokušaja dobiva ugovor s tada , bivšim ''Jugotonom''.
Prvi album ''Divlje Jagode'', prošao je totalno nezapaženo, no pjesme koje je sadržavao ušle su u povijest!!! Pošto je Zele veliki perfekcionist, vraća se u Sarajevo i tamo nastavlje djelovati, te s Tonijem i dvojicom novih članova objavljuje drugi album ''Satkleni hotel''. Hitovi ''Autostop'' i ''Kako si topla i mila'' postižu veliki komercijalni uspjeh, a Jagode su prvi put na turneji! Treći hit album ''Motori'', lansira Jagode u najveću koncertnu atrakciju ex Jugoslavije. Pjesma ''Motori'' postaje ''abecedom'' sviranja gitare!
Zele i Teo i dalje surađuju i poslije dolazi do realizacije nova dva albuma: ''Čarobnjaci'' i ''Vatra''. Zele je oduvijek sanjao o potpisivanju ugovora s diskografskom kućom iz Londona, a to mu se i 1986.g. i ostvarilo! Postali su ''britanske'' 'Wild Strawberries' te napravili veliku turneju po Britaniji, s zadnjim finalnim nastupom u ''Marquee'' klubu u Londonu! Britanski privijenac se uspješno prodavao po Velikoj Britaniji, Finskoj, Njemačkoj i Italiji!
Međunarodna karijera donosi niz frustracija i sukoba, a tvrdoglav i ponosan Zele ostaje dosljedan sebi! Svoj profesionalni uspjeh nastavlja u Sarajevu i za pjevača Divljih Jagoda bira Tifu! Producent Peter Hinton prihvaća poziv i odlazi u Sarajevo gdje svi zajedno snimaju album ''Konji''. Poslije sve albume Zele producira sam. Poslje u V.B. i Njemačkoj objavljuje tri albuma: ''Magic Love'', s istoimenom ''instrumental skladbom'' koja pokazuje Zeletovu pravu virtuoznost sviranja, ''Sto vjekova'' i ''Labude kad rata ne bude''
Slijedi ponovo okupljanje Divljih Jagoda i 2003.g. objavljuju album ''Od neba do neba'' na kojem je i nova verzija ''Motora''-> ''Motori 2003''.

Gitarist, autor, aranžer i producent Zele Lipovača do sada je prodao preko 4 milijuna nosača zvuka!!!

Post je objavljen 30.04.2006. u 10:53 sati.