Ateizam

ponedjeljak, 10.01.2011.

Svi smo mi Alojzije Stepinac

Prije nekih dva-tri tjedna slušam saborsku raspravu u kojoj zamijetih prepirku dvoje zastupnika; jednog HDZ-ovca i jednog SDP-ovca i ne vjerujem na kojoj razini završe. Težište se prepucavanja prebaci na to kako se navodno prije 1990-te nije smjelo ići u crkvu. Prije 90-te se prema riječima tog, nekog mlađeg, HDZ-ovca zbog takove prakse bivalo izvrgnuto stigmi i društvenoj sramoti. Zato, kako kaže, Božić se slavio u tajnosti.
Eto, uz to što se radi o čistoj floskuli, jer dobro se sjećam da se Božić normalno slavio, a na vjeronauk se, za razliku od danas, išlo u župni dvor, nevjerojatna mi je teza koja se u tim plitkim i angažiranim kvaziraspravama pokušava progurati. Zapravo se nas Hrvate sve želi prikazati mučenicima, što mi veoma lako prihvaćamo, jer za svoj neuspjeh uvijek više volimo kriviti druge (a za odabir vlasti morali bismo okriviti sebe). Pritrom se mukom naziva problem spajanja političke karijere i prakticiranja vjere, a ne nezaposlenost i svekolika korupcija. Ne znam radi li se ovdje o dobrim psiholozima i spin doktorima, ili smo mi zaista zako glup i nesamokritičan narod da se nama tako jednostavno manipulira.
Pa upravo je HDZ pun bivših komunista, pa su zapravo oni ili njihovi roditelji odabrali partiju umjesto Crkve. Pošto im je to smetalo, 1990-te osnovali su novu partiju, koja je potkupila Crkvu, a opljačkala narod. I sada taj glupi narod svojim interesom naziva vraćanje imovine Katoličkoj crkvi, a zaboravlja 300.000 nezaposlenih, tko zna koliko lažnih invalida i 200.000 članova HDZ-a (po staroj dobroj nasljeđenoj metodi). Sada se taj narod poistovjećuje sa "mučenikom" Alojzijem Stepincom i sličnima, koji su nadrapali jer su bili protivnici sistema (Pastirsko pismo), tog istog sistema koji je ruralnu zemlju pretvorio u industrijsku, koji je ljudima podijelio stanove koje je nova vlast naplatila i koji je toj istoj Crkvi dozvoljavala da egzistira u skladu sa zakonima (a ne kao danas - iznad zakona). Ne treba zaboraviti da je socijalizam (kako mu i ime govori) društvo u kojem se interesi manjine podređuju interesima većine, dok je kapitalizam obrnutog (eksploatacijskog) karaktera, pa ne čude sve manja prava radnika i sve veća nezaposlenost. Crkvi je ovo drugo društvo u interesu, jer crkva je oduvijek spadala u društvenu elitu, drugim riječima u onaj sloj društva koji jaši na leđima potplaćenog puka. Treba biti realan i vidjeti da, unatoč suprotnim deklarativnim stavovima, Crkva bjesomučno grabi nekretnine i privilegije koristeći "denacionalizaciju" (koji grozan i bezobrazno točan termin) i mito za stranačku propagandu u sklopu "bogoslužja" (najbolji je primjer preferiranje Bandića u drugom krugu izbora).
Pa ljudi, dajte se već jednom probudite i prestanite gledati etikete "dolče bagana i beneton". Crkva Vas koristi, jer stigmatiziranjem nacionalizacije (oduzimanje bogatim lopovima da bi se dalo narodu i zaposlilo narod) i preferiranjem denacionalizacije i kapitalizma, podržava svekoliku pljačku za dobru proviziju. I ne zaboravite: Pljačka se vas!

- 20:38 - Komentari (7) - Isprintaj - #