Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

nedjelja, 27.02.2022.

Ruska agresija

Napad na ukrajinski glavni grad Kijev – koja ruska postrojba napada

Sa sjevera, iz Bjelorusije, na smjeru preko Černobila, na ukrajinski glavni grad Kijev napada ruska 144. gardijska moto-streljačka divizija.

Iz podataka dostupnih 2020. to je elitna postrojba u sastavu ruske 20. gardijske armije sa zapovjedništvom u Yelnya, Yelninski okrug, Smolenska vojna oblast.

Dakle, udarna snaga ruske 20. kombinirane armije je 144. gardijska moto-streljačka divizija koja po ustroju ima slijedeće postrojbe:

- 1259. protuzračna raketna pukovnija,
- 673. protuzračna raketna bojna,
- 148. izvidnička bojna,
- 1281. protuoklopna topnička bojna,
- 59. gardijska tenkovska pukovnija,
- 254. gardijska motorizirana pukovnija,
- 488. moto-streljačka pukovnija,
- 856. gardijska samovozna topnička pukovnija,
- 295. inženjerijsko-saperska bojna,
- 686. bojna veze,
- 150. sanitetska bojna.

Oznake na rukavima ovih postrojbi prikazane su na donjoj slici.

27.02.2022. u 12:31 • 1 KomentaraPrint#^

subota, 26.02.2022.

Zastavoslovlje

Zastava Francuskog Čada - Francusko kolonijalno carstvo

Druga (nakon Francuske Zapadne Afrike) francuska kolonijalna federacija u Africi bila je Francuska Ekvatorijalna Afrika (fra. Afrique-Equatoriale francaise ), ili skraćeno AEF.

Bilo je to područje koje se proteže prema sjeveru od rijeke Kongo do Sahela , a obuhvaća ono što su danas zemlje Čada, Središnja Afrička Republika, Republika Kongo i Gabon.

Dakle, Francuski Čad bio dio francuskog kolonijalnog carstva od 1900. do 1960., a kolonijalna vlast pod Francuzima započela je 1900. kada je uspostavljen vojni teritorij Čada.

Zastava Čada usvojena je 6. studenog 1959., a sastoji se od okomito raspoređenih boja plave, žute i crvene, što je zapravo nekakva mješavina francuskih i panafričkih boja.

Čad nije mogao usvojiti zastavu s prvim stupom zelene boje jer je to već prije učinio Mali, a plavo usvojeno polje pak je tu zastavu učinilo gotovo identičnu zastavi Rumunjske (rumunjska plava boja je tamnija).

Simbolika boja zastave Čada su slijedeće: plava boja označava nadu i nebo, ali i plodnu zemlju juga, žuta boja označava Sunce, ali i pustinju sjevera. Crvena boja označava jedinstvo nacije (spremnost građana da proliju krv u obrani nacije).

26.02.2022. u 13:15 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 20.02.2022.

Zastavoslovlje

Zastava Francuskog Nigera - Francusko kolonijalno carstvo

Francuska kolonija Niger (fra. Colonie du Niger ) bila je francuski kolonijalni posjed koji je pokrivao veći dio teritorija moderne zapadnoafričke države Niger, a bila je u sastavu kolonijalne Francuske Zapadne Afrike.

Posebna kolonijalna zastava Nigera ne postoji već je to službena zastava Francuske Zapadne Afrike, ali na mojoj slici može se vidjeti 'nepostojeća zastava Francuskog Nigera'.

Zastava Nigera danas je nacionalni simbol Republike Niger od 1959. koja je dizajnirana godinu dana prije njezine formalne neovisnosti od Francuske Zapadne Afrike.

Današnja zastava Nigera trobojnica je horizontalno položenih greda narančaste, bijele i zelene, s narančastim krugom u sredini bijele grede.
Zastava je slična zastavi Indije, ali se razlikuje po nijansama boja i detalju diska u sredini.

Simbolika zastave je slijedeća: gornji narančasti pojas (greda) predstavlja sjeverne regije pustinje Sahare (Sahela), središnji bijeli pojas predstavlja čistoću ili rijeku Niger, a donji zeleni pojas predstavlja nadu i plodne regije južnog Nigera.

Narančasti disk u središnjem bijelom pojasu (gredi) označava sunce, ali i neovisnost Nigera.

20.02.2022. u 10:06 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 19.02.2022.

Zastavoslovlje

Zastava Francuskog Sudana (Mali) - Francusko kolonijalno carstvo

Francuski Sudan bio je francuski kolonijalni teritorij u Federaciji francuske zapadne Afrike od 1880. do 1959.

Francuski Sudan pridružio se Malijskoj federaciji1960., a zatim Federaciji Mali (Senegal i Sudan), a zatim je u Federaciji postao neovisna država Mali.

Kolonija se službeno zvala Francuski Sudan utemeljena uglavnom kao vojni projekt pod vodstvom francuskih trupa, ali je sredinom 1890-ih došla pod civilnu upravu.

Francuski Sudan je u početku zadržao bliske veze s Francuskom i pridružio se kratkotrajnoj federaciji sa Senegalom 1959., ali su veze s obje zemlje brzo oslabile.

Francuski Sudan je formalno postao Republika Mali 1960. kada se i počeo udaljavati od Senegala i Francuske.

Zastava Francuskog Sudana bila je francuska trobojnica okomitih stupova (plavo-bijelo-crveno) sa crnim simbolom maske kanaga (kanaga je ceremonijalna maska naroda Dogon koja se rabila tijekom ceremonije kulta mrtvih (dama – žalost).

Maska evocira Boga Stvoritelja Ammu u obličju dvostrukog križa koji podsjeća na stvaranje svijeta (ples se pleše tijekom pogrebnih ceremonija gdje ga koriste članovi društva Awa).

Neupućene ovaj simbol može evocirati na 'čovjeka koji diže ruke prema nebu', ali i na pticu 'kommolo tebu', možda na guštera (iguana), ili pak na vodenog kukca 'baramkamza dullogu' …

Na zastavi neovisnog Malija također se nalazio ovaj simbol (u žutom okomitom stupu), ali je ubrzo uklonjena zbog protesta islamskih fundamentalista.

Sadašnja zastava Mali usvojena je 1. ožujka 1961. i to je trobojnica okomitih stupova (zeleno-žuto-crveno) panafričkih boja i gotovo je identična zastavi Gvineje, s tim da su boje obrnutim redoslijedom.

19.02.2022. u 13:33 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 13.02.2022.

Zastavoslovlje

Zastava Francuskog Maroka - Francusko kolonijalno carstvo

Francuski protektorat Maroka (fra. Protectorat francais au Maroc) također poznat kao Francuski Maroko bila je francuska vojna okupacija velikog dijela Maroka.

Protektorat je službeno uspostavljen 30. ožujka 1912. (Ugovor iz Fesa), iako je francuska vojna okupacija Maroka započela invazijom na Oujdu i bombardiranjem Casablance 1907.

Francuski protektorat dijelio je teritorij sa španjolskim protektoratom uspostavljenim i raspuštenim u istim godinama.

Francuski protektorat trajao je do raskida Ugovora iz Fesa 2. ožujka 1956., uz zajedničku francusko-marokansku deklaraciju, no nezavisnost Maroka nije značila kraj francuske nazočnosti.

Francuska je sačuvala svoj utjecaj u zemlji, uključujući pravo na stacioniranje francuskih trupa i pravo glasa u vanjskoj politici Maroka. Francuski doseljenici također su zadržali svoja prava i imovinu.

Zastava Maroka svoje korijene vuče iz zastave dinastije Alawida, a zastava Francuskog Maroka zastava je današnjeg Maroka bez francuske zastave u gornjem grboslovno desnom kutu.

Još se jedna zastava slobodno može uvrstiti pod povijesne zastave Maroka, a to je zastava Republike Rif (kratkotrajna konfederacija arapskih plemena na području Španjolskog Maroka).

13.02.2022. u 09:11 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 06.02.2022.

Zastavoslovlje

Zastava Francuskog Tunisa - Francusko kolonijalno carstvo

Na sjeverozapadu Tunisa, pleme Khroumir povremeno je pokretalo napade na okolna sela. U proljeće 1881. upali su preko granice u Francuski Alžir, napali alžirsko pleme Ouled-Nebed.

Nadnevka 30. ožujka 1881. francuske trupe sukobile su se s napadačima iz plemena Khroumir. Pozivajući se na pravo potjere 'droit de poursuite' Francuska je pokrenula invaziju na Tunis poslavši vojsku od oko 36.000 vojnika.

Francusko osvajanje Tunisa brzo je izvršeno, ali na krajnjem jugu i kod Sfaxa Francuzi su naišli na žestok otpor sve do prosinca.

Francuska invazija ugrozila je talijanske interese u Tunisu, pa je Italija žestoko prosvjedovala, ali Italija nije željela ući u otvoreni vojni sukob s Francuskom, pa je sve ostalo samo na prosvjedu i Tunis je službeno postao francuski protektorat 12. svibnja 1881.

Prva zastava Tunisa koja je egzistirala bila je zastava begova iz dinastije Husainida. To je bila zastava od devet pruga, od kojih je srednja dvostruke širine i zelene boje, dok su ostale jednake širine i naizmjenično žute i crvene.

U središtu polja zelene pruge (grede) nalazi se Alijev mač, a žute i crvene pruge sadrže po pet simbola jednako i pravilno raspoređenih (gornja pruga ima iste elemente kao donja, druga kao osma, treća kao sedma … ali simboli (zvijezda šest krakova i krug) se opet izmjenjuju u drugoj boji.

Zastava Francuskog Tunisa bila je službena zastava Francuske Zapadne Afrike, ali se rabila i zastava crvenog polja s bijelim krugom u središtu u kojem se nalazi crveni polumjesec i zvijezda pet krakova (zastava današnje republike Tunis, ali s francuskom zastavom u grboslovno desnom gornjem kutu).

06.02.2022. u 10:28 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 05.02.2022.

Zastavoslovlje

Zastava Francuskog Alžira - Francusko kolonijalno carstvo

Kolonijalni Alžir (Francuski Alžir) ili 'Algerie francaise' bio je jedan od najdugovječnijih prekomorskih teritorija Francuske, čija je vladavina započela 1830. invazijom Alžira i trajala je do kraja Alžirskog rata za neovisnost 1962.

Regencija (kraljevstvo) Alžira (ara. al Jaza'ir) je bila država u sjevernoj Africi koja je trajala od 1516. do 1830. dok je nisu osvojili Francuzi.

Prvobitno Kraljevstvo Alžir imalo je svoju zastavu i grb (crveno-žute pruge, u nekoj inačici središnja je pruga zelena). Grb je plave boje s rukom u kojoj je sablja istočnog podrijetla.

Emirat Abdelkader (Emirat Abd al-Qadira) ponekad u izvorima nazivan i 'Otpor maskare' egzistirao je tijekom otpora Francuzima u njihovom nastojanju osvajanja Alžira.

Zastava Emirata Abdelkader bila je slična španjolskoj samo što su gronja i donja greda zelene, a središnja je bijela i u njezinom središtu nalazi se zlatna ruka (dlan) okružena zlatnim arapskim (riječima) slovima: 'pobjeda od Allaha i ponovno osvajanje je blizu'.

Još je jedno kraljevstvo (sultanat) pružalo otpor Francuzima, ali i samom kraljevstvu Alžira: Kraljevstvo Beni Abbes, kraljevstvo posljednjih hafsidskih emira. Njihova zastava bila je crvene gornja i donja greda, dok je središnja zelena u kojoj je zlatnim arapskim slovima ispisano: 'bog je najbolji pomoćnik'.

Na kraju, posljednji koji su pružali otpor Francuzima bili su Tuarezi (ljudi plavih očiju), odnosno njihova konfederacija 'Kel Ahaggar' (ber. 'ljudi Ahagara'). Taurezi nastanjuju planine Hoggar od 1750., a njihovu konfederaciju ukinula je alžirska vlada 1977.

Dakle, povijesne zastave Alžira svode se na zastave kalifata, a kako je svaki kalifat imao svoju zastavu moguće je da se odlučim raspisati i o tim zastavama, ali nekom drugom prilikom.

Zastava Francuskog Alžira zastava je Francuske Zapadne Afrike, a današnji Alžir ima zeleno-bijelu zastavu okomito podijeljenog polja u čijem središtu se nalazi crveni polumjesec sa zvijezdom.

05.02.2022. u 13:38 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2022 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Opis bloga

Sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest. Osobno promišljanje o grboslovlju i stjegoslovlju, o bojama i njihovim uporabama tijekom povijesti razvoja vojne vještine i vojski. Mimikrija i kamuflaža kao predmet za istraživanje i promišljanje kroz vrijeme ...



Flag Counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...



... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

Nije rat kriv što je rat ... netko je izazvao rat!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Athumanunhova promišljanja


Zašto budale galame - zato što mudri šute!

… o hladnoći, tami i zlu

Ako Athumanunha pitate postoji li hladnoća on će Vam odgovoriti NE! Hladnoća ne postoji, jer hladnoća je samo odsutnost topline. Ako pak pitate Ahumanunha postoji li tama, on će Vam opetovati NE! Tama ne postoji, jer tama je odsutnost svijetla.

Ako pak pitate Athumanunha postoji li zlo … odgovor znate! NE! Zlo ne postoji, jer zlo je samo odsutnost dobroga …


Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!