28.01.2006., subota

Kratka povijest umijeća korištenja eteričnih ulja pt.3

Aromaterapija protiv kuge
Bacil bubonske kuge te uloga buha i štakora u širenju bolesti otkriveni su tek u drugoj polovici devetnaestog stoljeća. Prije toga bolest se pripisivala mnogim uzrocima: loši mirisi, smrtonosni povjetarac iz pakla - božanska kazena za ljudske grijehe. Vjerovalo se kako pošast napada tijelo preko pora kože ili udisanjem odvratnog smrada koji ju je pratio. U drugom stoljeću Glane je zaključio kako kombinacija dvaju poremećaja izaziva zarazu kugom: to su kontaminirani zrak «izrazito razločit od normale», te oslabljenost tijela pretjeranim uživanjem u erotskim zadoivoljstvima, jelom, pasivnošću, pretjeranim radom ili emocionalnom neravnotežom. Tijekom svijetske poviejsti, vatrama loženim aromatičnim drvom, istodobno s obilnom upotrebom eteričnih smola i parfema, nastojalo se zaustaviti žirenje infektivne bolesti. Budući da su se ugodne arome povezivale sa svime dobrim, činilo se logičnim boriti se protiv odbojnog smrada kuge miriljavim isparavanjima. Spominje se kako su oni koji su spravljali parfeme i bavili se njihovom trgovinom ostajali imuni n kugu. U 17. stoljeću se jedan francuski liječnik štitio od kuge prekrivajući čitavo tijelo odjećom od meke marokanske kože, uključujući i grotesknu kljunastu masku. Od srednjek vijeka nadalje kupanje općenito se smatralo vrlo opasnim te je potaknuo zatvaranje brojnih kupališta u 16. stoljeću. Vruća je voda otvarala pore kože; vjerovalo se kako to olakšava prodor zaraženog zraka u organizam. Premda su ugodni mirisi donekle uspiješno štitili od bubonske kuge, bili su očito nemoćni da pomognu zaraženima.

Pojava kemijskih lijekova
Krajem 17. stoljeća pojavili su se sintetski i kemijski lijekovi, koji su se počeli koristiti usporedno s korištenjem bilja i eteričnih ulja u medicini. Teške nuspojave tog liječenja uključivale su nevjerojatno obilnu proizvodnju sline (više litara na dan), gubitak zubi, raspadanje čeljusti, drhtavicu i ponekad čak i potpunu oduzetost. Tijekom 19. su stoljeća ustanovljena načela koja vrijede i danas. Kemičari su se usmjerili na uklanjanje takozvanih nečistoća iz biljaka kako bi izolirali njihova «aktivna počela». Herbalisti tvrde kako brojni elementi koje se nalazi u trgovinama djeluju u sprezi s aktivnim počelom, umanjujući kako mogućnost nuspojava.

- 13:55 - Komentari (2) - Isprintaj - #

26.01.2006., četvrtak

Kratka povijest umijeća korištenja eteričnih ulja pt.2.

Istočne civilizacije
U staroj Kini herbalna se medicina koristila zajedno s akupunkturom i masažom za liječenje mnogih bolesti. Kinezi su također tragali za besmrtnošću pomoću alkemije. Zadatak alkemičara bio je djelomice vezan i za duhovne transformacije i za usavršavanje duše. Perzijski fizičar Avicena bio je priznat zbog usavršavanja destilacije u 11. stoljeću.Slijedeći preporuke Hipokrata, arapski fizičari koristili su moći aromatičnih ulja i cvijetnih vodica kako bi pročistili zrak i sačuvali se od bolesti. Svicena je vjerovao da esencije biljaka jačaju tijelo i duh.

Rana Europa
Poznati «arapski parfemi» došli su u Europu s vitezovima, i to istodobno sa znanjima o destilaciji. Neka od bogatijih kućanstva ugrađivala su vlastitu destilacijski opremu za dobivanje eteričnih ulja, koja su koristili i za lijek i kao parfem. Budući da aromatične biljke većinom imaju insekticidna i baktericidna svojstva, vjerovatno su imale značajnu ulogu u sprječavanju širenja zaraznih bolesti. Njihov je miris odbijao uši i buhe.

- 10:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.01.2006., srijeda

Kratka povijest umijeća korištenja eteričnih ulja pt.1.

Prošla vremena i stari Egipćani
Eterična ulja, koja su poznavale drevne civilizacije, u mnogome su se razlikovala od raznih veoma rafiniranih esencija, koje se izdvajaju suvremenim metodama destilacije. Stari Egipćani općenito se smatraju utemeljiteljima aromaterapije , iako, prema mišljenju mnogih arheologa, nisu mnogo znali o destilaciji. Većina njihovih ulja i masti za liječenje pripremala se tako da su aromatičnu biljku stavljali u biljno ulje ili masnoću životinjskog podrijetla, a zatim bi tu smjesu ostavljali nekoliko tjedana na suncu. Prema grčkom povjesničaru Dioskoridu, Egipćani su zaista naučili destilirati - iako je to bila primitivna verzija onog što će poslije značiti taj pojam. Druga egipatska metoda za dobivanje mirisnih ulja iz egzotičnog cvijeća bilo je cijeđenje. Znanstvena istraživanja pokazuju da zamisao starih civilizacija da eterični mirisi i parfemi podižu ljudski duh na drugu razinu svijesti nije primitivna ni praznovjerna, kao što se to nekad vjerovalo.

Grci i rimljani
Grci su, više od bilo kojeg drugog naroda, imali sklonost svoje glave ukrašavati mirisnim cvijećem - što je oblik psihoaromaterapije. Hipokrat je isticao pozitivno djelovanje svakodnevne aromatične kupke i masaže na produljenje životnog vijeka. Parfemi i balzami za liječenje, tako popularni u Grčkoj, uskoro su postali popularni i u Rimu Plinije opisuje skupu mast pod nazivom susinum, koja je došla iz Atene. on navodi da je bila sastavljena od estrakata bijelog ljiljana, ruže, šafrana i mire.. Osim što je sadržavao kozmetičke vrijednosti, susinum se koristio i kao diuretik, te za ublažavanje vaginalnih upala.

- 10:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.01.2006., utorak

Dobrodosli!

namjerno nisam htjela da moja rijec bude prva

u prvom postu, kao sto vidite, opisana je aromaterapija u par crta i htjela sam da sami zakljucite o cemu ce ovaj blog biti.. bit ce korisnog sadrzaja, za sve one koje zanima lijecenje, opustanje itd. esencijama..

ja osobno se jos nisam pocela baviti time iako sam si nabavila knjigu (naknadno cu vam otkriti autora) o aromaterapiji putem koje ucim (citaj: lijena sam otici kupiti etericna ulja)

tesko je reci koliko aromaterapija pomaze dok se ne isproba na vlastitoj kozi, ali ja kazem: ako ne vjerujes da djeluje niti nece djelovati

jos nesto da odmah na pocetku napomenem: postoji RAZLIKA iz među mirisnih i etericnih ulja i ona je OGROMNA.. kao i sto sam napisala u prvom postu: Eterična ulja, ili "esencije" kako ih još nazivaju, visoko su koncentrirane tvari koje se dobivaju od raznih dijelova aromatičnih biljaka i drveća i sluze u razne iscjeljivace, opustajuce, ljekovite svrhe dok mirisna ulja sluse ISKLJUCIVO kao miris za prostor i nikako se NE SMIJU stavljati na kozu, dok se par kapi etericnog ulja koristi i kod masaze pomjesane sa baznim uljem, ali otom potom

lijepo pozdrav
Branx
- 23:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dobro došli u svijet aromaterapije!

Aromaterapija je slojevito umijeće iscjeljivanja koje koristi eterična ulja aromatičnih biljaka i drveća kako bi čuvalo zdravlje tijela i smirenost uma.

Aromaterapija je jedan od rijetkih načina liječenja koji možemo opisati kao stvaralački, jer aromaterapeuti trebaju biti sposobni pripraviti prekrasne mirisne prearate. Za razliku od mnogih kliničkih terapija, na primjer homeopatije i akupunkture, aromaterapija je učinkovita jer potiče maštu i trenutačno stvara osjećaj sreće ili smirenje. Aromaterapija stvara užitak jer potiče osjetila mirisa i dodira. Ako tome dodate nešto nježne glazbe i ugodan prostor, probudit ćete takođerosjetila sluha i vida. Svemu treba prići s puno pozornosti i ljubavi i postići ćete fizičko, emocionalno i duhovno ispunjenje.

Eterična ulja, ili "esencije" kako ih još nazivaju, visoko su koncentrirane tvari koje se dobivaju od raznih dijelova aromatičnih biljaka i drveća. Obično se dobivaju parnom destilacijom. Velika većina sastoji se od stotina komponenata (terpeni, alkoholi, aldehidi i esteri). Mogu se nalaziti u različitim dijelovima biljke: u laticama, lišću, kori, korjenju, sjemenkama, lukovici, smoli... Kada se eterično ulje koristi prvi put, bilo bi dobro narpaviti test na koži, osobito ako vam je koža osjetiljiva. Poželjno je izbjegavati neka ulja ako ste skloni alergijama ili imate veoma osjetljivu kožu. Postoje i brojna ulja koja se preporučuju u trudnoći. Savjetuje se izbjegavati korištelje esencija za kožu tijekom dojenja. Bitno je nabaviti isključivo najčišća aromaterapijska eerična ulja. Svakako provjerite piše li na eteričnom ulju je li 100%-tna esencija. Najbolje ih je čuvati u dobro začepljenim bočicama od tamnog stakla, ne smiju se zatvoriti gumenim čepom. Teoretski, većina eteričnih ulja traje nekoliko godina. Odlučite li čuvati eterična ulja u hladnjaku, uvijek ih izvadite barem pola sata prije uporabe.

- 11:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

  siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Osnovna načela, aromaterapeutika, tijelo, um i duša, masaža, estetska aromaterapija, kuća i vrt, kratki opisi esencija