Arhangel

16.10.2008., četvrtak

Hvala ti, Toše

Dana 16. listopada navršila se godina dana od kako je ovaj prolazni svijet u tragičnoj prometnoj nesreći napustio Todor – Toše Proeski, mladi pjevač rodom iz Makedonije, voljen zbog anđeoskog glasa i još više zbog ljudskih kvaliteta koje su ga razlikovale od najvećeg dijela domaće i strane estrade.
Prije godinu dana potresla nas je vijest o Tošinoj pogibiji. Svijest nas običnih ljudi odbijala je prihvatiti činjenicu da nas je napustio mladić čiji je život ulijevao nadu i optimizam da ljudska dobrota i dalje živi i djeluje, kako među običnim, malim ljudima, tako i među onima koje ubrajamo među medijske zvijezde.
Većina nas je Proeskog doživljavala kao mladog i nadasve simpatičnog pjevača iz tople Makedonije koji je svoju karijeru uspješno nastavio graditi u Hrvatskoj. Njegova je popularnost prešla granice država nekadašnje Jugoslavije i, možda više od svega, zbližila ljude. Ipak, o Proeskom kao čovjeku malo smo toga znali... Jer on nije htio da se zna.
Nismo znali da je Todor bio kršćanin – vjernik koji je svoja vjerska uvijerenja provodio u život. Ona su se zasnivala na ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Sam je Toše i financirao i vlastitim rukama radio na izgradnji samostana Makedonske Pravoslavne Crkve u njegovom rodnom Kruševu, živio je skromno, premda si je mogao priuštiti puno toga, pomagao je u izgradnji rodilišta, djeci plaćao školarinu, organizirao humanitarne koncerte... Sve to za ovozemsnog Tošinog života nismo mogli pročitati u tiskovinama koje su zanimale uglavnom informacije o Tošinom ljubavnom životu, u tiskovinama koje ionako uvijek pokušavaju iskopati pikanterije iz intime i privatnosti medijskih zvijezda i prezentiratim ih kao udarsne vijesti na naslovnicama svojih izdanja. Takve tiskovine o Proeskom jesnostavno ništa nisu mogle naći.
U godini dana nakon Tošine smrti njegov je grob u Kruševu postao mjestom hodočašća. Rijeke ljudi, i mladih i starih, tijekom godine pohodile su jednostavan humak koji krasi običan drveni križ s pokojnikovim imenom. Grob je uvijek okićen cvijećem, plišanim medvjevićima i keramičkim anđelima... To je mjesto mira, molitve i razmišljanja. Danas, 16. listopada, tisuće se sliti u Kruševo hodočastiti na grob mladića koji je svojim životom posvjedočio da je vrijedno živjeti i žrtvovati se za vrijednote koje nadilaze ovaj svijet.
Todor – TošeProeski u svojem je životu učinio velika djela. To nastavlja činiti i nakon prelaska Rijeke Života, od tamo gdje svaka suza s oka nestaje, tamo gdje je mir i radost bez kraja. Hvala ti, sveti Todore.

<< Arhiva >>