Arhangel

24.06.2008., utorak

Ljetne radosti

Pasje vrućine koje su ovih zadnjih dana nastupile kao i završetak školske godine uveli su na u ambijent ljeta. Nogometna euforija koja se bila zahuktala do granica izdržljivosti istopila se poput snijega na proljetnom suncu i od nje nije ostalo ništa. Namjesto euforije suočavamo se sa stvarnošću koja je, kao i uvijek, opterećena problemima s kojima se naš mali čovjek već odavna naučio nositi: poskupljenjem struje, naftnih derivata, prijevoza, usluga, hrane...
Ni turistička sezona koja je započela neće uspjeti pokrpati sve rupe u kućnom budžetu jedne prosječne hrvatske obitelji, osobito ako se uzme u obzir činjenica da je turizam izvor prihoda samo jednom dijelu naših domaćinstava. Osim toga, turizam je vrlo osjetljiva grana gospodarstva čiji rezultati ovise o puno čimbenika i česte nepredviđene okolnosti (požar, iznenadne oluje, poplava, terorizam, skupoća...) mogu uništiti pomno i s mukom pripremanu sezonu.
Ovo nas ljeto ponovno čekaju gužve na cestama. Nadamo se da ćemo na ključnim mjestima vidjeti više prometne policije koja bi regulirala promet, što nije bio čest slučaj proteklih godina. S druge strane, njihova je prisutnost na cestama jedan od jamaca da će broj prometnih nesreća biti manji i da će mnogi ljudski životi biti sačuvani, osobito ako se u obzir uzme tragična činjenica da je u ovoj godini na našim cestama poginuo veći broj ljudi nego u cijeloj protekloj, a tek je kraj lipnja!
Stanje na političkoj sceni nekako je palo u drugi plan. Možda je to dobra stvar, jer se na tom polju ionako zbivaju gluposti enormnih razmjera za koje je bolje da nam nisu neprestano pred očima. Dovoljno nam je teško opstati i bez njihovih protagonista.
E pa, stisnimo zube i svi na plažu. Ili barem u kadu ako nismo blizu moru.

<< Arhiva >>