aparatczykovi zapisi

03.10.2009., subota

Švaler a ne zločinac

Formula 1 poznata je kao sport u kojem se zapravo ne može govoriti o sportu. Nema tu nekakvih sportskih načela tipa važno je sudjelovati, neka pobijedi bolji i sličnih bakrača. Ni fair play nije baš uobičajena stvar. U „velikom cirkusu“ vrti se prevelika para da bi se zamaralo sa sportskim načelima. Sve je dopušteno ako vas ne uhvati kontrola FIA-e.
U zadnje vrijeme možemo svjedočiti jednom od najžeščih progona nekog F1 djelatnika u novijoj povijesti "velikog cirkusa". Sveta inkvizicija FIA-e osudila je na doživotni izgon ni manje ni više nego Flavia Briatorea, jednog od najživopisnijih likova koji su se ikada pojavili u Formuli 1. Dugo je Flavio balansirao na rubu pravilnosti funkcioniranja momčadi, ali sada je izgleda pao preko tog ruba u ponor doživotnog izgona. Otpužba je teška, namještanje utrke lažnom nesrećom. Fernando Alonso pobijedio je prošle sezone u Singapuru jer se njegov momčadski kolega Nelsinho Piquet zabušio u zid. Nelsinho Piquet je izgleda od velikog oca naslijedio ime, prezime i prilično lošu narav, kad već nije naslijedio vozački talent. Sineku Piquetu je Flavio ovog ljeta dao nogu u guzicu iz Renaulta zbog šugave vožnje, pa mu se mali odlučio osvetiti i propjevao je o prljavštinama koje je odradio za Flavia i Renault. S obzirom da nije pokazao ni trunku od očevog talenta, sumnjam da će netko htjeti takvog cinkera i potkazivača angažirati u svojoj momčadi u budućnosti. Još je dobro i prošo, negdje bi ga zbog takvog ponašanja ćebovali.
No, budimo realni. Flavio Briatore nije baš cvijeće, niti majka Tereza a niti dobrodušni boyscout. Flavio je ono što bi se reklo mean mother fucker (da ne kažemo mean son of a bitch, ipak ne poznajemo mu majku). Ovaj pedesetdevetogodišnji diplomirani geodet (s jedva prolaznim ocjenama na faksu) već je dugo u svijetu biznisa. Dok se bavio trgovinom na milanskoj burzi susreo je tada rastućeg tekstilnog poduzetnika Luciana Bennetona. Bilo je tu raznih poslova, Briatore je za Bennetona osvajao američko tržište, bilo je i ponekih afera. Ne znam kako je Benneton skužio da mu se više isplati imati momčad u Formuli 1 nego plaćati reklamu na nekom bolidu, ali je krajem osamdesetih i početkom devedesetih uvalio baš Flaviu da vodi momčad, iako ovaj i nije toliko brijao na Formulu 1 do tada. Do tada. To je bio početak.
Nastavak je poznat. Flavio Briatore je u stvorio dva ponajbolja vozača u zadnjih dvadesetak godina Formule 1. Kažem stvorio, nije ih otkrio niti doveo, to su učinili drugi. On je usmjerio karijere Michaela Schumachera i Fernanda Alonsa prema oktanskom olimpu. Schumacher je osvojio dva naslova za Benneton, ali nakon toga je ostavio Flavia i krenuo graditi vlastitu legendu najvećeg prvaka svih vremena, u čemu mu je i uspjelo. Fernando Alonso je isto osvojio Flaviu dva naslova, ovaj put za Renault. I on ga je napustio u jednom trenutku, ali se vratio pod njegove sigurne skute kad je osjetio kako se prema njemu govnarski odnosi Ron Dennis i momčad McLarena, koji su titrali oko mladog britanskog superstara Lewisa Hamiltona. Osim što je stvorio ove velikane sporta, u vođenju momčadi generirao je mnoge afere, a ova je najveća od svih.
Međutim, to se uklapa u sustav vrijednosti u Formuli 1. Snalazi se dokle god možeš, muljaj kako god znaš, pa jesu li u pitanju posebna krilca, momčadske odredbe ili dvostruki difuzor, nije bitno. Važno je da cilj opravdava sredstvo, i naravno da se ne bude otkriven. To je filozofija po kojoj je Flavio radio, čovjek koji je u Formuli 1 vidio samo strašan business. Ali nije jedini takav. Svi muljaju, svi se pokušavaju snaći da izvrgnu pravila u svoju korist. Ne napravi svatko veliki rezultat.
Kao sin provincijskog učitelja negdje iz talijanskih alpi, Flavio Briatore žudio je bogatstvom i slavom, a kada je to postigao s time su došle i brojne lijepe žene. Pokarao je signor Briatore nebrojeno puno lijepih žena, stanovitoj Heidi Klum (smiješna li imena) ostavio je čak i potomka. Dobri rezultati kod najzgodnijih žena kvalificiraju Flavia za titulu svjetskog jebača broj 1 (nulti jebač je Hugh Heffner, i ta je pozicija doživotna).
Lijepe žene, uspješan business, ali sportski rezultati su bili u padu. Ako je istina ovo namještanje utrke, bio je to prilično blesav potez, jer Renault te sezone uopće nije bio u konkurenciji za neki naslov.
Stupanj odlučnosti FIA-e da se Briatorea kazni bio je upravo zastrašujući. Ne pamtim kada je netko tako poznat u svijetu Formule 1 zaradio takvu drakonsku kaznu. Doživotni izgon. Egzemplarna kazna, rekao bih. Poruka svima da će namještanje biti oštro kažnjeno. Ali i više od toga. Poruka svima da nitko nije dovoljno moćan da radi što ga je volja.
Ima tu i pozadina priče.. Svima je poznato da već neko vrijeme traju napadi prvenstveno na predsjednika FIA Maxa „Nazi Sado-Mazo“ Moselya a preko njega i na šefa Formule 1 Bernie Ecclestonea. Max Mosely, inače naširoko omražen tip, sin britanskog nazi kolaboracionista Oswalda Moselya, dugo je već na čelu FIA i mnogi žele umanjiti njegovu moć. Jean Todt, bivši šef Ferrarija je već istaknuo kandidaturu za to mjesto (kandidirao se i Ari Vatanen) Moselyev odlazak je praktički izvjesna stvar. Briatorea ipak više zanima voditi Formulu 1, Bernie Ecclestone je biološki već prilično star i morati će ga netko naslijediti prije ili kasnije. Briatore ovdje vidi svoju priliku staviti svoju pod kontrolu tu beskrajnu zaradu koju Formula 1 pruža. To je još odavno jasno, s obzirom na mrežu suradnika i uticaja koju je Briatore oformio tijekom svojih godina i Formuli 1. Naravno da Mosely i Ecclestone to nisu htjeli tek tako pustiti, i zato su na eksponiranog i neumjerenog Briatorea udarili svom silom. Nedavno su se uspjeli riješiti Rona Dennisa, a sada je bilo na redu drugo smetalo.
Od egzemplarne kazne ovo je postalo obračun s političkim i gospodarskim protivnikom, izoliranje i protjerivanje jednog bahatog razmetljivca koji im je došao preoteti izvor prihoda. Tko zna, možda bi im mogao i pokarati žene? Nikad se ne zna, ipak je to Flavio Briatore, oprez nije pretjeran. Progon Briatorea me podsjetio neznam kako, na Coppolinog „Draculu“ gdje strasnog krvopiju zavodnika grofa Drakulu progone konzervativni englezi da mu zabiju glogov kolac u srce jer osim što je strahom poremetio njihove živote, odlučio im i pojebati sve žene. Takav je i Flavio, vampir koji je isisavao krv Formule 1. Ali to su činili i svi ostali. On joj je nešto i dao zauzvrat, osim velikih karijera Schumachera i Alonsa, dao je jedan showtime štih.
Zasada je FIA uspješna, izbacili su ga iz velikog cirkusa. Renault i Fernando Alonso (koji je praktički jedini vozač Renaulta ove sezone) hrabro su odvezli prošlu utrku u Singapuru i Alonso je stigao treći. Briatore je najavio tužbu protiv odluke FIA. Možda i uspije u osporavanju odluke.
Nije Briatore ništa posebno gori od drugih pokvarenjaka i muljatora koji se muvaju po velikom cirkusu. Samo je jedan švaler željan novca, slave i dobrih ženski koji je to i postigao u životu. Uza sve to je do sada bio i prilično uspješan manager koji je obilježio zadnja desetljeća u Formuli 1. Naravno, nije on niti bolji od ostalih u tom businessu. Ne mislim ga posebno osuđivati zbog njegova ponašanja, ali ni braniti. Ipak ništa od parole „Svi smo mi Flavio Briatore“. Svi mi nismo Flavio Briatore, iako nije isključeno da bi neki od nas to voljeli postati.

- 23:44 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi