aparatczykovi zapisi

31.03.2009., utorak

BRAWN- kako to gromko zvuči

Izgleda da ovaj blog postaje neka vrsta F1 komentara. To je samo privremeno, jer je sezona na početku. Neki od F1 komentatorstva žive, a ja samo ponekad o tome pišem na blogu.
Kakav početak sezone. Nova momčad nastala na ruševinama Honde uzima oba prva mjesta na pobjedničkom postolju. Veliki Ross Brawn jeftino je otkupio nekadašnju momčad Honde, koja se potaknuta globalnom krizom ali i krizom vlastitih rezultata podvinuta repa povukla iz Formule 1. Loš tajming! Zato je Richard Branson imao dobar tajming i prepoznao gdje treba investirati novac. Ovakav zaplet sezone se ne pamti, od pedesetih nije nova momčad uzela prvo i drugo mjesto. Odmah su počele i kontroverze, sumnja u varanje na difuzorima, navodno ih je optužio Briatore, a on zna što znači varati. Mislim da Bernieu Ecclestoneu nije nimalo do novih afera, ionako je i sama sezona nategnuta. Sezona, istina, nije bila nikad upitna, ali ekonomska kriza opasno prijeti smanjenju ukupne dobiti. Spašavaju je utrke u zemljama gdje se smiju reklamirati duhanski proizvodi, kao što su one na bliskom istoku.
Brawn na postolju, favoriti u banani. Izgleda da novi sustav KERS nije još dobro sjeo velikim facama. Ferrari totalna banana, Alonso isto, Hamilton je imao više sreće nego pameti. Veliki gubitnici prve utrke su svakako Vettel i Kubica. Napraviti onakvo sranje, to ne rade kandidati za mjesto svjetskog prvaka, Kubica je možda mogao napasti i samog pobjednika Buttona.
Možda najveća sumnja, da ne kažemo prepreka vrhunskim rezultatima, su zapravo vozači momčadi Brawn. Čudan je to momak, taj Jenson Button, gotovo zaboravljen u svijetu F1, a Hondi je donio prvu pobjedu prije nekog vremena. Nekad davno mlada nada britanskog autosporta, zvijezda u Williamsu koja je trebala naslijediti simpatičnog gubitnika Damona Hilla. Button se pretvorio u neku novu verziju Jeana Alesija, najvećeg luzera u Formuli 1 u zadnjim desetljećima koji je godinama bio pri vrhu, ali pobijedio samo jednu utrku. Tako je i Button godinama bio „tu negdje“, ali uglavnom nigdje. Što će napraviti ove sezone, može li napadati naslov svjetskog prvaka? Što će biti kad se „veliki“ oporave? Može li protiv Alonsa, Ferrarija i McLarena? Tko će li ga znati, vidjet čemo možda već slijedeći vikend u Sepangu.
Rubens Barrichello je sasvim drugačija figura, sada već možda i legenda formule 1. Danas najstariji vozač, već bio na rubu mirovine, kada ga je Ross Brawn pozvao nazad. Sjećam ga se prije 16 sezona kao najmlađeg. Poslijednji od aktivnih koji je vozio i protiv Senne i Prosta. Nakon Sennine smrti imao je težak teret na plećima, teret glavnog Brazilca, nove karike u lancu velikana Fitipaldi- Piquet- Senna. Umjesto toga, Rubinho je postao više poput Ricarda Patresea i Gerharda Bergera, sjajan drugi vozač. Naslijedivši položaj štitonoše Michaelu Schumacheru od legendarnog Ediea Irvinea, jedne je sezone bio čak i svjetski doprvak. Ali te je sezone Ferrari mljeo sve pred sobom, što je dobrim dijelom bila zasluga i samog Rossa Brawna. Rubinho se bliži i brojci od 300 utrka u dugoj karijeri i nadam se da će ih dohvatiti. Može li dohvatiti i naslov svjetskog prvaka? Ta vrsta čuda se ipak ne događaju, bar ne u Formuli 1.
Odličan početak sezone, u svakom slučaju. Opet će se nestrpljivo čekati nedjelje, neka samo tako nastave....

- 00:39 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi