aparatczykovi zapisi

03.11.2008., ponedjeljak

Crni šampion

Što smo sve vidjeli danas na završnoj utrci svjetskog prvenstva Formule 1... Već dugo nisam vidio ovakvu završnicu sezone. Zadje krugove bio sam na nogama. Zadnje sekunde, zadnjih stotinjak metara, toliko je trebalo da se sve rasplet sezone promijeni. Ali nije. Lewis Hamilton vodio je većinu ove sezone. Ne uvjerljivo, ali je vodio. Naslov je apsolutno zaslužen, kao što ga je prošle sezone zasluženo izgubio. Naslov je zaslužio i Felipe Massa, ali prvak može biti jedan.
Massi može biti žao, tko zna kada će mu se pružiti ovakva prilika, i barem danas je učinio apsolutno sve da postane prvak. Vozio je stvarno šampionski, po kiši, pod pritiskom svoje publike. Možemo samo zamišljati kako bi to izgledalo da je uz današnju pobjedu donio i naslov svjetskog prvaka. U Sao Paolu slavilo bi se cijelu noć. Ali nije! Ipak, pokazao je da zna voziti i da je veliki vozač. Pitanje je da li je kapacitet za svjetskog prvaka, za to je potrebno imati i muda ali i kontinuitet. Muda je pokazao, ali je kontinuiteta ipak više imao Hamilton.
Lewis Hamilton svojim kratkim boravkom u Formuli 1 već je ušao u povijest u dva poglavlja, kao najmlađi svjetski prvak u povijesti, i kao prvi koji je crne boje kože (odnosno, nebijele, iako su i tamnoputo djelovali i poneki brazilci u dosadašnjoj povijesti Formule). McLaren je konačno dobio svjetskog prvaka nakon Mike Hakinnena, iako ga je u konstruktorskoj konkurenciji ipak dobio Ferrari, kontinuitetu osvajanja bodova zahvaljujući. Naslov je potpuno zaslužio iako se nije osobito iskazao fair-playem ili korektošću na stazi. Pokazao je da zna biti bezobrazan i vrlo nezgodan. Ali to su osobine velikih vozača. Formula 1 nije sport za fine i pristoje, već za gladijatore koji ne prezaju od svih mogućih sredstava da pobijede. Već sam vidio neke napise da Hamiltonov naslov nije zaslužen, jer je Timo Glock onako pederski usporio u zadnjem krugu ne pružajući otpor i ne braneći poziciju, zbog guma za suho na kiši. Baš me zanima kako će to Glock objasniti, jer je ovime pokazao da je zapravo papak koji se ne bori na stazi za poziciju praktički pred samim ciljem, gumama za suho unatoč. Taj pacerski manevar ne umanjuje značaj Lewisovog naslova, jer naslov se ne osvaja jednom utrkom nego cijelom sezonom, a u tome bi i Massa trebao tražiti razloge svog poraza.
U svakom slučaju, još jedna sezona za pamćenje, i ono što može zasjeniti Hamiltonov naslov jesu svi ti brojni protagonisti sporednih uloga koje su odigrali na visokom nivou. Robert Kubica pokazao je ove sezone ne samo da je gubica nego i da može konkurirati čak i za naslov svjetskog prvaka. Kubica može konkurirati, ali njegov BMW još ne može. Prva pobjeda je ono što se pamti. BMW je doživio strašan pad forme u drugom dijelu sezone, prestali su napredovati, Heidfeld je potonuo, ali je Kubica kontinuitetom rezultata i dobre forme vukao momčad dalje, i učvrstio ih na trećem mjestu.
Čovjek koji je po meni obilježio sezonu a i ovu utrku je Sebastian Vettel. Kako je deklasirao danas Hamiltona, isto tako je po strašnoj kiši u Monzi deklasirao sve ostale. Mlađa momčad Dietera Mateschitza Torro rosso, nasljednik nejakog Minardija, dugogodišnjeg predmeta zajebancije u Formuli 1, ostvarila je prvu pobjedu u povijesti, a mladi je Vettel vozač za najveće stvari. Da su Vettelu i Kubici jači bolidi, i Hamilton i Massa bi dobili po pički...
Kraj sezone pripao je sada već starom liscu Fernandu Alonsu, koji je pokazao da ne samo da je dvostruki svjetski prvak nego i da je veliki vozač, u što sam donedavno, priznajem, sumnjao. Odagnao je moje sumnje, udahnuo je život uspavanom Renaultu, i svjetskog jebača br. 1. Flavia Briatorea vratio tamo gdje pripada, među šefove pobjedničkih momčadi.
Williams se nije popravio, Toyota lagano napreduje, Honda je potpuno nestala, Red Bulla je zasjenio Torro rosso, Force India je smiješna momčad sa komičarom Fisichelom.
Nekih ljudi više neće biti nagodinu, napušta nas David Coulthard. Veliki David Coulthard, jedan od posljednjih klasičnih šmekera automobilizma, odlazi nakon gotovo 14 godina u formuli. 13 pobjeda, jednom i konkurent Schumacheru za naslov svjetskog prvaka. Mnogi zaboravljaju da je upravo David Coulthard uskočio u momčad Williams Renaulta te davne 1994. umjesto velikog Ayrtona Senne. Svijet Formule 1 biti će siromašniji za još jednoga od velikih, koji nikada nisu uspjeli biti svjetski prvaci.
Ova sezona imala je sve ono što volim kod Formule 1. Neizvjesnost i dramu do samoga kraja. Što nam donosi slijedeća to nitko ne može ni predvidjeti. Sva ta nova pravila kojima nas zabavlja FIA, ali i tjera momčadi na neprestani razvoj tehnologije, utjecat će na ono što čemo gledati dogodine. Sa tri aktivna svjetska prvaka na stazi, a među njima i prvim crnim šampionom. Danas je momak crne boje kože uspio u svijetu rezeviranom za bijelce.
Kako će još jedan momak crne boje kože prekosutra proći na natječaju za posao do sada rezerviran samo za bijelce, kraj te sezone čemo tek vidjeti.

- 00:05 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi