aparatczykovi zapisi

03.10.2008., petak

Newman- Haas Racing

Većina ljudi nedavno preminulog Paula Newmana poznaje kao jednoga od najvećih glumaca svih vremena. Međutim, bio je to čovjek s više različitih karijera i u svakoj je bio najbolji. Osim što je bio filantrop, proizvođač hrane (Newman's own), bio je i strastveni obožavatelj automobilističkog sporta, na koji se zakačio još snimajući film „Winning“ pa je 1969. s filmskog platna skoro pa uskočio na vozačko sjedalo. Usudio bih se reči čak, da je njegov doprinos automobilističkom sportu u Americi vrlo blizu filmskom
Vozio je uglavnom različite američke touring car kategorije, ali je 1979. sa 54. godine sudjelovao na 24 sata Le Mansa, suludoj utrci izdržljivosti vozeći Porsche 935. Bogami je njegov tim završio na drugom mjestu. Da stvar bude luđa 1995. nastupio je u 24 sata Daytone, i njegov je tim pobijedio u svojoj klasi, a on je sa 70 godina postao najstariji vozač u povijesti koji je ikada bio dio pobjedničkog tima u bilo kojoj utrci. Nastupio je opet u Daytoni 2005. (sa 80 godina). To pokazuje kako dob nije krucijalan faktor za vrhunski sportski automobilizam. Ako možete voziti i dovoljno ste ludi nema problema. Istina, ove najveće rezultate postigao je kao dio tima, ali u vrhunskom timu svaki član mora biti na visini zadatka.
Još je važnije da je Paul Newman od 1983. s Carlom Haasom suvlasnik Champ car (koju mi kolokvijalno zovemo Indy car, ali sad nije baš mjesto obrazlagati razliku izmeđi Indy i Champ car) momčadi Newman-Haas Racing (odnedavno Newman-Haas-Lanigan).
26 godina postojanja, 105 pobjeda, 108 pole positiona. Impresivno. Još impresivnija su imena koja su vozila za njih. Dovoljno je spomenuti dvojicu iz lige najvećih, objedinitelje titula obaju svjetova Maria Andrettia i Nigela Mansella. Prvi sam puta otkrio američku formulu kad sam te 1993. gledao Nigela Mansella kako gazi protivnike u gladijatorskim uvjetima borbe. Američke naslove s momčadi osvajali su i Michael Andretti, Christiano da Matta i čak tri puta Sebastian Bourdais. Vozili su tu i drugi odlični vozači, kao Christian Fitipaldi i veliki Paul Tracy, a danas su u momčadi Justin Wilson i Graham Rahal, sin slavnog Bobbya Rahala, legende Champ Cara.
Zanimljivo je da se Newman kao manager i financijer momčadi nikada nije usmjerio prema Formuli 1. Možda ga taj glamurozni tehnološki show nije nikada zanimao, ili je pametno procijenio da će u tom svijetu, ugledu javne osobe unatoč, ipak loše proči. Da je to napravio danas bio vjerovatno bio u bankrotu. Radije se držao američkog auto-sporta. I u tome je bio suveren.
Sportski post, volio bih da ga je DMJ napisao, ali kad on već nije onda sam ja......

- 01:18 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi