antun kauzljar

četvrtak, 02.11.2006.

Covjek unistavatelj - kretanje u prostoru

Kretanje čovjeka u prostoru

Sva živa bića na Zemlji kreću se prostorom s pomoću svojega tijela, tj. pomoću organa za kretanje (noge, krila, peraje). Čovjek ima noge i prirodno bi bilo da hoda ili trči.
Čovjek je, međutim, izmislio mnogobrojna tehnička pomagala kojima se sjedeći ili stojeći kreće s jednog kraja Zemlje na drugi. To su: bicikli, automobili, vlakovi, avioni, helikopteri, brodovi i mnoga druga vozila, plovila i letjelice.
Da bi čovjek napravio sva ta pomagala trebao mu je materijal, trebali su mu strojevi i tvornice i trebala mu je energija da ih proizvede. Sve to uzeo je od «majke» Zemlje. Iskoristio je njezina rudna bogatstva i energiju.
Kada je čovjek napravio sva ta prometala, za njihovo kretanje trebala mu je energija. Našao ju je uglavnom u nafti koju je također uzeo od Zemlje. Sagorijevanjem naftnih derivata u raznoraznim prometalima proizvodi se otrovni plin koji zagađuje i truje zrak, zemlju i vodu. Pri tomu ugljični dioksid stvara staklenički efekt i uzorkuje ubrzano zagrijavanje Zamlje. Transportiranje nafte od bušotina do preradbenih tvornica i do svih korisnika često dovodi do havarije prometala i također onečišćivanje prirodnog okoliša. Prirodni okoliš, zrak, zemlja i voda to je stanište svega živoga na Zemlji pa i čovjeka samog.
Kada se čovjek počeo voziti u svojim raznovrsnim prometalima on je počeo još više oslabljivati svoje tijelo, osobito noge, te je postajao sve slabiji i nemoćniji. Tijelo mu je postajalo sve neotpornije na razne bolesti jer čovjek je svoje tijelo prestao fizički održavati u kondiciji i snazi.
Zbog fizičkog slabljenja čovjekovog tijela, zbog njegove biološke degeneracije, zbog onečišćenog i zatrovanog životnog okoliša, zbog nezdrave hrane i pića, čovjeku svakodnevno prijete vrlo teške i neizlječive bolesti.
Nakon svega toga čovjek nužno mora voditi borbu za svoje zdravlje i opet ta borba traži eksploatiranje prirodnih Zemljinih resursa. Za lijekove mora koristiti svakojako bilje, dijelove životinjskoga tijela, minerale, vitamine... Sve to mora proizvesti u farmaceutskim tvornicama i gutati kao lijek u obliku tablete, kapsule, sirupa ili tekućine. Pri tomu opet mora potrošiti dio raspoložive energije.
Uz lijekove moraju postojati liječnici i drugo medicinsko osoblje, armija ljudi koji rade samo na liječenju ljudi.
Moraju postojati domovi zdravlja i bolnice sa svim svojim uređajima i medicinskim pomagalima i instrumentima. Sve to potrebno je proizvesti, napraviti, sagraditi a za to se mora utrošiti materijal i energija i sve to mora se uzeti od «majke» Zemlje.
A većina bolesti nisu ništa drugo, nego posljedice ukupnih čovjekovih nerazumnih aktivnosti.

- 09:18 - Komentari (2) - Isprintaj - #