antun kauzljar

petak, 10.03.2006.

Kritika

Čitam kritike na račun pojednih blogera osobito političara, slušam kritike na sve i svašta na televiziji (od Severine do teorije evolucije) itd. Sve se to događa u dvedeset postotnoj katoličkoj hrvatskoj državi. U zajednici pobožnih kršćana – katolika. Mučno mi je od tih kritika.
Citirat ću riječi Isusa Krista, koje je o kritici izgovorio na Svetoj Maslinskoj gori.
«Ne kritizirajte, pa neće ni vas kritizirati jer će drugi s vama postupati onako kako i vi postupate s njima. A zašto da se brineš za trun u bratovu oku, kada u svojem imaš brvno? Možeš li reći: Daj prijatelju da ti izvadim taj trn iz oka, kada uopće ništa ne vidiš zbog onog brvna u svom oku? Licemjeru! Prvo se riješi brvna. Tada ćeš moći dobro vidjeti i pomoći svome bratu izvaditi trn iz oka.
Ono što vam je sveto ne dajte prostacima! Ne dajte biserje svinjama! Pogazit će biserje te se okrenuti i napasti vas.»
Eh, ovo je stvarno pravi dokaz da je današnje čovječanstvo daleko od Isusa.. Današnje čovječanstvo počiva na temeljima kritike. Svi kritiziraju sve i k tome se hvale kako snaga kritike ubrzava napredak. Stranka kritizira drugu stranku, pozicija kritizira opoziciju i obrnuto, oponenti sadašnje vlasti kritiziraju vlast a vlast kritizira bivšu vlast i oponente, susjed kritizira susjeda, svekrva snahu i snaha svekrvu, otac kritizira sina jer je brzoplet, ne radi i puno troši a sin oca jer mu nije dao pravo djetinjstvo i da ga zanemaruje, crkva kritizira vlast, loše vjernike i nevjernike a vjernici svećenike itd., itd.
Narod je osmislio mudru izreku: «Pametan čovjek uči na tuđim greškama a budala na svojima.» Pametan čovjek, dakle, uočava tuđe greške o njima razgovara s drugim ljudima i izbjegava da ih on ponovi. On praktično kritizira postupke drugih ljudi. A kritizirat će najprije upravo oni koji najviše griješe – koji imaju brvno u svom oku.
Razgovarala dva čovjeka, promatrajući grupu žena kako se oko nečega prepiru, te će jedan: «Što misliš koja od njih je zla žena?» «Ne znam.»:odgovori drugi. «Sada ćemo to doznati.» : kaže prvi. Priđe ženama i pozdravi ih: «Dobar dan zle žene!» Na to će jedna od njih: «Prokletinjo, kako znaš da smo mi zle žene?» Čovjek se nasmije i uputi značajna pogled svome pajdašu: «Jesi li vidio zlu ženu?»
Tako i ova Isusova uputa ostaje samo puko slovo na papiru. Pače, sigurno je, da je se ljudi uopće ne pridržavaju. U trendu je postupanje suprotno ovoj uputi.

- 09:08 - Komentari (2) - Isprintaj - #