ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJANEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

petak, 27.03.2009.

Bulimija, anoreksija, ortoreksija, bigoreksija, drunkoreksija...


Psihijatri upozoravaju na sve više poremećaja u prehrani, a na oboljelima cijela logistika biznisa ljepote jako dobro zarađuje.

Osim izgladnjivanja i povraćanja, oni uplašeni od hrane i kilograma, dovijaju se sve sofisticiranijim poremećajima prehrane i življenja. Pa ortoreksičari, ili opsjednuti zdravom prehranom, ne jedu ništa slatko, masno ni ono čemu ne znaju kalorije. 'Zbog silnog stresa ne mogu nikako drugačije kontrolirati situaciju nego im ostaje jedino da kontroliraju jedenje', kaže psihijatrica Mirta Mahnik.

Bigoreksičari, jedu samo ono što gradi mišiće, nikad si nisu dovoljno veliki i manično vježbaju i kad su bolesni i kad su im mišići upaljeni i čak i kad su im kosti slomljene. Jedu i steroide. 'Strada prvo srce, strada iz razloga što naglo dobijemo 20 kila mišića koje treba hraniti, pumpati krv i kisik u te mišiće', kaže Josip Podrug, fitness trener.

Drunkoreksičari, piju alkohol, pa zato ne jedu da ne bi unijeli previše kalorija. 'Svaki tjedan u Hrvatskoj od posljedica koje nose neliječeni poremećaji prehrane umre jedna djevojka ili jedan dečko', kaže Hrvoje Rendulić iz 'Nade' iz udruge za pomoć oboljelima. Dijabulimičari, oboljeli od dijabetesa, ali si uskraćuju inzulin, kako im hrana koju pojedu ipak ne bi dolazila u stanice.To može voditi u smrt, drugo to ide iscrpljivanju svih sluznica, u osteopeniju, osteoporozu da to na sve druge organe ima reperkusije.

Kompanije, mediji i biznisi ideal ljepote koji su im poimanje i prehranu i unakazili, nastavljaju zarađivati na bolesnima. Pa ih zasipaju korisnim savjetima, proizvodima, dijetama, tretmanima i tjelovježbama. A Nijemci otvaraju restorane za poremećene u prehrani, pa anoreksičarima serviraju prazne tanjure, a bulimičarima jelo koje na meniju zovu 'Vučja glad'.

Muška anoreksija sve je češća pojava

Anoreksija sve više uzima maha i među muškarcima. Manoreksija ili muška anoreksija prisutna je kod 20 000 Britanaca, a najnovija istraživanja pokazuju kako je 25 posto osoba s poremećajem u prehrani jačeg spola. Iako su rijetki, manoreksičari postoje i u Hrvatskoj.

Jači spol je postao meta opake manoreksije. U Velikoj je Britaniji u posljednjih 5 godina broj manoreksičara porastao za nevjerojatnih 67%. Iako u malom broju, stručnjaci tvrde, ima ih i u Hrvatskoj. Uzroci su i kod muškaraca i kod žena isti.

'Bez sumnje je problem u samopouzdanju i samopoštovanju i u nastojanju da se zadobije divljenje drugih zbog vitke linije, ali je bitna stvar da se uspostavi kontrola nad situacijom i kontrola nad tijelom', objašnjava psihijatrica Vesna Vidović.

Izgladnjivanje i doživljaj sebe kao debelog, depresija, nedostatak seksualne želje i izolacija od društva samo su neki od simptoma manoreksije. Dečki često, zbog okoline, nisu skloni priznati problem pa kad se liječniku i jave, obično su to već teški slučajevi. Svako liječenje manoreksičari doživljavaju kao debljanje i taloženje sala.

Sklonost manoreksiji imaju i dječaci koji su u školskoj dobi bili bucmasti pa ih upravo želja da zadrže vitku liniju često gurne i preko ruba ponora. Problem je, baš kao i kod anoreksije najprije uočen u modnoj industriji, a u vrijeme kad se ljepota štuje iznad svega i samo je važno biti vitak i lijep, manoreksija je bila pitanje vremena.

(Dnevnik.hr)

O čemu dalje želite čitati?

...

- 14:23 - Komentiraj/Vidi komentare (2) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresijaoglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor