ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

srijeda, 11.03.2009.

Antidepresivi i drugi lijekovi u trudnoći


Oprez s lijekovima u trudnoći
Istraživanja u SAD-u pokazuju da trudnica, unatoč rizicima, prosječno uzima tri lijeka, neke iz slobodne prodaje, neke propisane.
Trudnoća je razdoblje u kojem posebno treba biti oprezan s lijekova, jer za trudnicu lijek može biti dvostruko opasan. Može joj ugroziti zdravlje i utjecati na sposobnost da trudnoću iznese do kraja. Uz to, uvijek treba imati na umu mogućnost štetna učinka lijeka na plod, jer preko posteljice može dospjeti do još nerođena djeteta i utjecati na tijek njegova razvoja.
Budući da više od 50 posto trudnoća nije planirano, postoji mogućnost izlaganja štetnom djelovanju lijeka i u razdoblju kad žena još ne zna da je u drugom stanju. Od 10. do 15. dana nakon oplodnje, u stadiju intenzivna dijeljenja oplođene jajne stanica prije ugnježđivanja u maternicu, embrio reagira po načelu "sve ili ništa", što znači da postoji vrlo velika mogućnost njegova propadanja. Najopasnije razdoblje za nepovoljan utjecaj lijekova je prvo tromjesečje trudnoće (od 3. do 10. tjedna), tj. u razdoblju organogeneze, kad se stvaraju razvojne osnove organa. Djelovanje lijekova tada može izmijeniti način oblikovanja, dijeljenja i migracije neurona, njihovu sposobnost prepoznavanja svojih pravih odredišta u mozgu koji raste ili njihovo povezivanja s drugim neuronima.
Tipične posljedice teratogeneze (pogrešaka u razvoju) mogu se u krajnjoj mjeri manifestirati smrću fetusa ili zastojem rasta, nepravilnim razvojem organa, kao i razvojem karcinoma poslije u životu. Mehanizam teratogenog učinka nije potpuno jasan i vjerojatno je uzrokovan brojnim čimbenicima. Lijekovi mogu imati i posredan utjecaj na fetus, tj. ometati prijenos kisika i hranjivih tvari u fetus, ali i izravno utjecati na procese diferencijacije u fetalnom krvotoku.
Opasnost uzimanja lijekova ne prestaje ni nakon prvog tromjesečja. Primjerice, neki antibiotici mogu oštetiti stanice unutarnjeg uha (a s njima sluh i ravnotežu), koje su se u prvom tromjesečju savršeno oblikovale. Jedna je od čestih komplikacija i povećanje mogućnosti preranog poroda (čak i do šest tjedana prije predviđenoga termina). Ako se zna da je majka tijekom trudnoće uzimala (uzima) potencijalno štetne lijekove, razvoj ploda mora se pratiti češćim kontrolama i ultrazvukom.
Lijekovi u trudnoći, dakle, mogu izazvati ozbiljan problem, pa u pravilu treba izbjegavati njihovo svako suvišno i nekritično uzimanje zbog mogućeg, nedovoljno istraženoga, nepovoljnog utjecaja na plod.

Spoznaje ne sežu daleko u prošlost
Da lijekovi mogu biti izrazito štetni u trudnoći, doznalo se početkom 60-ih godina prošloga stoljeća, kad je trudnicama vrlo često bio propisivan lijek talidomid za smirenje i sprječavanje jutarnje mučnine. Zbog njegove uporabe velik broj djece rodio se s nerazvijenim ekstremitetima ili oštećenjima drugih organa. Otad se lijekovi trudnicama propisuju uz velik oprez i mnogo se pozornije pristupa praćenju nuspojava do kojih mogu dovesti. Za mnoge lijekove nema sigurnih podataka o njihovu djelovanju u trudnoći, s obzirom na to da klinički pokusi nisu dopušteni na trudnicama. Stoga možemo samo nagađati kako lijekovi djeluju na trudnice, ali ne i pouzdano tvrditi. No, stavovi liječnika o tom pitanju nisu usuglašeni. Dok neki praktički izbjegavaju propisivanje bilo kakva lijeka trudnici, drugi se drže principa "da se lijek može propisati trudnici ako je korist veća od potencijalnog rizika".
Na osnovi dosad stečenih spoznaja, lijekovi su po FDA klasifikaciji (American Food and Drug Association - Američka uprava za hranu i lijekove) svrstani u pet kategorija rizika, počevši od kategorije A koja se smatra najmanje štetnom, do kategorije X koja je potpuno kontraindicirana u trudnoći. FDA tablica rizika:
- kategorija A: kontrolirana ispitivanja na životinjama nisu pokazala štetne učinke na plod - lijekovi se smiju upotrebljavati u trudnoći
- kategorija B: nema pouzdanih podataka o štetnosti - ne preporučuje se primjena u trudnoći
- kategorija C: ispitivanja na životinjama pokazala su štetne učinke - primjenjuju se u trudnoći jedino ako je procijenjena korist za majku veća od rizika za plod
- kategorija D: postoje podaci o štetnim učincima na plod - primjenjuju se samo u akutnim, hitnim slučajevima kad je ugrožen život majke
- kategorija X: ispitivanja su pokazala štetne učinke - takvi lijekovi su kontraindicirani u trudnoći.

Lijekovi s utjecajem na razvoj djeteta u trudnoći
:: Lijekovi za liječenje epilepsije (od kojih većina spada u kategoriju rizika D) - Trudnice s epilepsijom čine 0,5 posto svih trudnica i uz odgovarajuću liječničku skrb njih više od 95 posto bilježi povoljan ishod trudnoće.
:: Antipsihotici, antidepresivi, litij - Najčešće spadaju u C i B kategoriju rizika, zbog čega je potrebno češće praćenje ultrazvukom trudnica koje su uzimale te lijekove.
:: Lijekovi za liječenje povišenoga krvnog tlaka - Iz ove grupe lijekova apsolutno su kontraindicirani ACE inhibitori i antagonisti AT1 receptora, a vrlo je upitan i učinak beta-blokatora, kalcij antagonista i diuretika.
:: Lijekovi za liječenje akni (retinoidi) - Apsolutno su kontraindicirani u trudnoći. Liječenje njima počinje nakon menstruacije, uz negativan test na trudnoću i dvije vrste kontracepcije, te uz mjesečno ponavljanje testa na trudnoću.
:: Lijekovi za liječenje poremećaja štitnjače - Iako spadaju u kategoriju D, moraju se primjenjivati jer sama hipertiroza (pojačana funkcija štitnjače) ima veću učestalost malformacija nego navedeni lijekovi.
:: Antimikotici - Grizeofulvin je, primjerice, apsolutno kontraindiciran u trudnoći. U slučaju gljivičnog oboljenja, preporučuje se lokalna terapija i sve češće lokalni antiseptik na bazi oktenidina (koji se ne resorbira preko kože ili sluznice).
:: Analgetici - Neki nesteroidni antireumatici (diklofenak, ibuprofen, ketoprofen, piroksikam) imaju kategoriju B u prvom i drugom tromjesečju trudnoće, a u trećem spadaju u kategoriju rizika D i nikako se ne smiju upotrebljavati. U trudnoći se preporučuje uporaba paracetamola koji spada u grupu rizika B.
:: Antibiotici:
- Tetraciklini i aminoglikozidi spadaju u kategoriju rizika D i ne smiju se upotrebljavati u trudnoći.
- Kloramfenikol, ciprofloksacin, klaritromicin, trimetoprim, kotrimoksazol i vankomicin u kategoriji su rizika C i smiju se davati samo ako potencijalna korist opravdava mogući rizik za fetus.
- Penicilini, klindamicin, metronidazol, eritromicin i azitromicin spadaju u kategoriju rizika B, što znači da se mogu upotrebljavati tijekom trudnoće.
:: Citostatici - Kontraindicirani su u tudnoći.

Opreza nikad dosta
Istraživanja provedena u SAD-u pokazuju da, unatoč rizicima, trudnica prosječno uzima tri lijeka, neke iz slobodne prodaje, neke propisane, koji imaju potencijal da izmijene stanice i njihovo funkcioniranje u fetusu te dovedu do usporena rasta, malformacija ili oštećenja. Zanimljivo je još jedno zapažanje - da trudnice češće uzimaju lijekove iz slobodne prodaje nego propisane?! Opće je prihvaćeno da su sigurniji preparati prirodnog podrijetla pa se biljni pripravci uzimaju nekritički. No, i u tom slučaju uputno je potražiti savjet liječnika. Slučaj iz SAD-a govori o uporabi Caullophyllum thallictroiides (engl. Blue cohosh), biljke koja raste u Sjevernoj Americi i tradicionalno se propisuje ženama u trudnoći. Potkraj devedesetih godina opisan je slučaj žene čije je dijete netom nakon rođenja imalo ozbiljne probleme u radu srčanožilnog sustava, a koji su bili izravna posljedica majčina uzimanja tradicionalnoga biljnog pripravka za trudnice.
Stoga tijekom tudnoće treba uzimati samo lijekove koji su se pokazali neškodljivima, i to u najmanjoj djelotvornoj dozi. U svakom slučaju, nemojte pribjegavati samoliječenju i obvezno se posavjetujte s ginekologom koji prati vašu trudnoću o problemima koji vas muče i o tome što vam je u određenom slučaju dopušteno, a što nije. Uvijek imajte na umu da više niste sami, i da morate misliti ne samo na sebe nego i na svoju još nerođenu bebu.
Autor: Marina Gradinac, dr. med.(05.09.2005.)
Izvor: www.oktal-pharma.hr





Utjecaj medicinskih lijekova u trudnoći

(M. Diamond, dr. med., Kalifornijsko sveučilište, Berkeley, SAD, "Čarobno drveće uma", u izdanju Ostvarenja, travanj 2002.)

Istraživanja pokazuju da prosječna trudnica uzima tri lijeka - neke iz slobodne prodaje i neke propisane - koji imaju potencijal da izmijene stanice i njihovo funkcioniranje u fetusu i da dovedu do usporenog rasta ili malformacija ili oštećenja. Dodatno istraživanje je pokazalo da majke koje uzimaju barem jedan propisani lijek imaju bebe sa 30 posto više porođajnih oštećenja nego majke koje nisu uzimale propisane lijekove tijekom trudnoće. Neke žene greškom progutaju pilule za kontrolu začeća prije nego znaju da su trudne, a to može uzrokovati malformacije embrija i fetusa. Druge žene, bilo prije ili nakon što im je utvrđena trudnoća, uzimaju sedative, antidepresive, narkotične analgetike (poput kodeina), lijekove protiv napadaja, antiastmatičke preparate, antibiotike ili antikoagulante za visoki krvni pritisak - a svi oni mogu oštetiti mozak u razvoju, živčani sustav ili osjetilne organe. Trudnice češće uzimaju lijekove u slobodnoj prodaji nego propisane lijekove. Usprkos upozorenjima na mnogim preparatima, medicinski istraživači procjenjuju da većina trudnica uzima nenarkotičke analgetike i lijekove protiv mučnine i antacide, a neke također uzimaju lijekove protiv kašlja i prehlade, laksative i dijetalne pilule. Ponekad ženino zdravstveno stanje zahtijeva uzimanje lijekova i njen opstetričar to savjetuje ili odobrava. Ipak, uglavnom, pišu profesori medicine Matthew Ellenhorn i Donald Barceloux u svojoj knjizi "Medical Toxicology", žene same uzimaju lijekove iz svog ormarića - lijekove koji nisu nužno sigurni za uzimanje.
Sigurnost je od osobitog značaja tijekom prvog tromjesečja kada farmaceutski preparati mogu izmijeniti način oblikovanja, dijeljenja i migracije neurona, njihovu sposobnost prepoznavanja svojih pravih odredišta u mozgu koji raste, ili njihovog povezivanja s drugim neuronima. Iako su velika porođajna oštećenja milostivo rijetka, lijekovi ipak mogu uzrokovati da se bebe rode ovisne, razdražljive, hiperaktivne ili oštećenog sluha, ili s drugim senzoričkim, motoričkim ili kognitivnim teškoćama. Opasnost uzimanja medicinskih lijekova ne nestaje nakon prva tri mjeseca trudnoće: antidepresivi uzimani u kasnom periodu trudnoće mogu u fetusa uzrokovati razdražljivost, tremor i grčenja, a određeni antibiotici mogu oštetiti stanice unutarnjeg uha (a s njim sluh i ravnotežu) koji su se u prvom tromjesečju savršeno oblikovali. Opstetričari općenito upozoravaju žene da izbjegavaju aspirin u trećem tromjesečju, jer može uzrokovati krvarenje u fetusa i novorođenčeta, te da ni u koje vrijeme ne uzimaju velike količine acetaminofena (trgovačko ime je Tylenol), jer može oštetiti ili uništiti jetru fetusa. Značajno je ipak, da, ako je ispravna teorija fiziologinje Marthe Pierson, čak i uzimanje malih količina aspirina može biti opasno tijekom ranih embrionalnih formativnih stupnjeva. U budućnosti, istraživači bi mogli izraditi veoma potpuni profil sigurnosti uzimanja određenih lijekova tijekom trudnoće. Ipak, u međuvremenu, nije mudro uzimati bilo kakav lijek osim ako ga vaš opstetričar propiše ili odobri.

Izvor: http://razvojdjece.crolink.net/TRUDNOCA.htm




Sigurnost novih antidepresiva u trudnoći i dojenju

Trudnoća i puerperij se smatraju periodom velikog rizika za razvoj depresivne epizode, posebice kod onih žena s prethodno dijagnosticiranom bolesti. Stoga je ponekad neophodno započeti ii nastaviti s medikamentnom terapijom depresije kroz ta dva osjetljiva razdoblja.

U članku se razmatraju teratogeni rizici, perinatalne intoksikacije, dugoročne posljedice na psihofizički razvoj djeteta u slučaju ekspozicije slijedećim antidepresivima: fluoksetinom, fluvoksaminom, paroksetinom, sertralinom, citolopramom, escitalopramom, mirtazapinom, venlafaxinom, reboksetinom i bupropionom.
Unatoč ograničenim podacima provedenih studija, stariji SSRI i venlafaxin se ne povezuju s teratogenim rizikom. Naprotiv podaci u svezi mogućih posljedica na poslijeporođajnu adaptaciju, i daljnji neurokognitivni razvoj djeteta, a u svezi ekspozicije djeteta navedenim antidepresivima bilo tijekom trudnoće ili dojenja su oprečni. Pojedini prikazi slučajeva su pokazali povezanost između placentarne ekspozicije SSRI i štetnog utjecaja na poslijeporođajnu adaptaciju.
Autori naglašavaju da informacije o teratogenom riziku vezanom za bupropion, mirtazapin i reboksetin su nedostatne te se stoga navedeni lijekovi ne bi trebali upotrebljavati kao prvi izbor u liječenju depresije u trudnoći i dojenju.
Također autori iznose da svaka neliječena depresija majke nosi sa sobom rizik dugoročno negativnog utjecaja na emocionalni razvoj djeteta.

Gentile, Salvatore
Drug Safety, 2005, Vol 28 Issue 2,p137,16p
Izvor: Hrvatsko psihijatrijsko društvo





Uporaba antidepresiva u trudnoći

Američka Agencija za hranu i lijekove (U.S. Food and Drug Administration, FDA) objavila je 19. srpnja 2006. na svojim Internet stranicama nova važna saznanja koja se moraju uzeti u obzir pri primjeni antidepresiva u trudnoći, a koja su proizišla iz dva istraživanja1,2 u koja su najvećim dijelom bile uključene trudnice koje su uzimale selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina (engl. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors, SSRI), te u manjem broju druge antidepresive.
Prvo istraživanje1 ukazuje na potencijalni rizik relapsa depresije nakon prekida terapije antidepresivima tijekom trudnoće. Podaci iz predmetnog istraživanja govore da su trudnice koje su prestale uzimati antidepresive u trudnoći imale pet puta veći rizik relapsa depresije od trudnica koje su nastavile uzimati terapiju.
Drugo istraživanje2 ukazuje na dodatni rizik primjene selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina u trudnoći. Istraživanje je bilo usmjereno na pojavu perzistentne plućne hipertenzije kod novorođenčadi, ozbiljnog, po život opasnog stanja koje se javlja nedugo nakon porođaja.
Djeca rođena s perzistentnom plućnom hipertenzijom imaju visoki tlak u krvnim žilama pluća što onemogućuje dovoljan ulazak kisika u krvotok. Rezultati istraživanja govore o šest puta većoj pojavnosti perzistentne plućne hipertenzije u novorođenčadi čije su majke u trudnoći uzimale SSRI nakon 20. tjedna trudnoće u usporedbi s novorođenčadi čije majke nisu uzimale ove lijekove. Istraživanjem nisu utvrđene razlike u potencijalu razvoja perzistentne plućne hipertenzije novorođenčadi za pojedine lijekove iz ove skupine. Ova posljednja saznanja dodatno su povećala zabrinutost vezanu za uporabu SSRI u trudnoći budući su već opisani slučajevi iritabilnosti, poteškoća pri hranjenju i vrlo rijetko, poteškoća pri disanju u novorođenčadi čije su majke u kasnoj trudnoći uzimale SSRI.
Žene koje su trudne ili planiraju trudnoću ne smiju prekinuti s uzimanjem antidepresiva bez savjetovanja s liječnikom. FDA traži dodatne podatke koji bi pomogli boljoj procjeni rizika nastanka perzistentne plućne hipertenzije u djece čije majke su u trudnoći uzimale SSRI.
Tekst objavljen na stranicama Američke Agencije za hranu i lijekove:
Uporaba antidepresiva u trudnoći-Priopćenje FDA, 19.07.2006.

---
1 - Cohen LS, Altshuler LL, Harlow BL, Nonacs R, Newport DJ, Viguera AC, Suri R, Burt VK, Hendrick V, Reminick AM, Loughead A, Vitonis AF, Stowe ZN. Relapse of major depression during pregnancy in women who maintain or discontinue antidepressant treatment. JAMA. 2006 Feb 1;295(5):499-507. Erratum in: JAMA. 2006 Jul 12;296(2):170.
2 - Chambers CD, Hernandez-Diaz S, Van Marter LJ, Werler MM, Louik C, Jones KL, Mitchell AA. Selective serotonin-reuptake inhibitors and risk of persistent pulmonary hypertension of the newborn. N Engl J Med. 2006 Feb 9;354(6):579-87.

O čemu dalje želite čitati?

...

- 15:44 - Komentiraj/Vidi komentare (0) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor