by: bloglayouts.blog.hr

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Travanj 2009 (1)
Rujan 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (2)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

svasta zanimljivo:D

Free Image Hosting at www.ImageShack.us









baner

Image Hosted by ImageShack.us



Nesto o mene ;)

Bog svima... evo nesto malo o meni: Moje ime je Dino, nadimak mi je Dzibo, rođen sam 12.1.1995 u Bjelovaru... Idem u 2 os skolu u Bjelovaru... Obozavam zivotinje i clan sam udruge "Prijatelj-zivotinja"... Imam 8 macaka ( Fufi, Garfilda, Spukica,Tviti, 4 nove mice) , i jednog zamorca Fiskya. Volim se dopisivati sa ljudima sirom svijeta, surfati po internetu, igrice, zezanciju... Moja msn adressa je dzibra55@hotmail.com, ako netko hoce nek me stavi na listu. :D Blog je osvanuo 20.7.2007 i ovo sam ja :)))Free Image Hosting at www.ImageShack.us

srijeda, 12.09.2007.

Ptica trkacica i vuk

Ovaj post je o mom prijatelju vuku koji nikako nemoze uhvatiti pticu i uvijek ostane gladan.Image Hosted by ImageShack.us
Pokusava s kamenjem, lijepilom, dinamitom ...Ovog puta sam mu i ja zelio pomoci da je uhvati i da nebude gladan.Prvo smo znali da je brza i da ju je tesko uhvatili jer je lukava.Image Hosted by ImageShack.us
Napravili plan s vise zamki i prepreka da je usporimo.Nije upalilo pa smo morali smisliti nesto lukavije i bolje. Nacrtali smo vrata od tunela i ona je svom brzinam udarila u zid i srusila se, a mi smo je brzo odnijeli u kavez i pripremili umak.Potom ju je vuk dokrajcio i imali smo veliku gozbu i vuk vise nije bio gladan.Image Hosted by ImageShack.us


komentariši još 8 | print | # |

.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.

petak, 07.09.2007.

Tarantule

U modernim kulturama, tarantule su često bile prikazivane kao odbojne i kao nešto čega se treba bojati. Tipično loše tumačenje i senzacionalizam su im priskrbili lošu reputaciju, koja ničim nije opravdana. Te životinje su obično potpuno bezopasne kada ih se tretira sa poštovanjem.U zadnje vrijeme ti veliki pauci zauzimaju sve više mjesta u "pet-shopovima", a broj dostupnih vrsta brzo raste.

Izraz "pauk ptičar", je loš naziv, koji se u Europi koristi za sve tarantule, dok se u SAD-u koristi za veće Južno Američke i Istočno Azijske tarantule. Za azijske tarantule se koristi naziv "earth tigers", dok se za afričke tarantule koristi naziv "baboon spiders".
Image Hosted by ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Tarantule se dijele na vrste koje žive na tlu i one koje žive na drveću ("terrestrial" i "arboreal"). Podijeljene su i na tarantule "starog svijeta" (Afrika, Azija i Europa) i "novog svijeta" (Australija, Sj. i J. Amerika). Tarantule "novog svijeta" imaju na stražnjem dijelu tijela iritirajuće dlake ("urticating hairs"), dok tarantule "starog svijeta" nemaju iritirajuće dlake ali imaju jači otrov i "agresivnije" su. Pod terminom "agresivnije" smatra se veći obrambeni nagon vlastitog teritorija kod tarantule, bilo to u prirodi ili u terariju. Nijedna tarantula neće juriti za čovjekom po šumi ili sobi sa namjerom da ga ugrize.

Tarantula ima u različitim veličinama, od najmanjih koje imaju samo 5 cm, do velikih koje mogu doseći raspon nogu od čak 33 cm (tako je zabilježeno).
Veličina tarantule se mjeri kao raspon od vrha prve prednje noge na jednoj strani, do vrha zadnje stražnje noge na drugoj strani. Tarantule su "noćne životinje", pa će sve njihove aktivnosti započinjati u popodnevnim satima ili navečer.To što su noćne životinje ne znaći da se uopće ne kreću po danu, ali aktivnije su u vrijeme kad nisu obasjane direktnim svijetlom.

Tarantule su beskralježnjaci, što znači da imaju "vanjski kostur" (eng. "exoskeleton"), tj. koža im drži tijelo na okupu. Stoga što je ta koža tvrda, ona im onemogućava daljnji rast, pa je moraju promijeniti da bi mogle dalje rasti (treća slika). Kako često presvlače kožu ovisi o vrsti, starosti i uvjetima u kojima se tarantula nalazi. Tarantule jedu uglavnom insekte, manje glodavce, ptice, zmije i ostale sitne životinje. Hranu probavljaju "vani" (eng. "externally"), što znači da kada uhvate plijen, tarantule im ubrizgaju enzim kojim paraliziraju životinju a koji ih i "razgrađuje" i omekšava u lakše probavljivu "smjesu", tada tarantule pojedu probavljive sastojke a Tijelo tarantule je građeno od dva glavna dijela: "glave" ("Cephalothorax" ili "Prosoma") i zadnjeg dijela ("Abdomen" ili "Opisthosoma"). Na "glavu" ("Cephalothorax") su spojeni svi glavni udovi; noge, "ruke" (eng. "pedipalps"; prvi par udova koji koriste kao ruke), i kliješta ("chelicera"; očnjaci).
Četiri para očiju su smještena na gornjem dijelu glave. U "glavi" se nalazi mozak, koji nije previše razvijen (nakupina živćanih stanica). U zadnjem dijelu ("abdomenu") se nalazi želudac kojim tarantula "usisava" tekućinu u koju je pretvorena hrana uporabom "probavnog" enzima.. Tarantule, kao i svi paučnjaci, imaju 4 para nogu. Većina vrsta izgleda kao da ima 10 nogu, ali te prve dvije noge 'viška' su kraće od ostalih i služe kao ruke. Trantula ih koristi za traženje i primanje hrane, kopanje, ali isto tako i za hodanje. Svaka noga je podijeljena na nekoliko dijelova.
Razlika u spolovima (u većini vrsta) kod odraslih tarantula je dosta lako uočljiva. Muškim jedinkama na prvom paru nogu, prilikom zadnjeg presvlačenja (eng. "ultimate molt"), izrastu "kuke" koje im koriste za pridržavanje čeljusti ženke prilikom parenja, dok ženke nemaju takvih izraslina. Kod mlađih tarantula spol se može prepoznati po metodi koju opisuje Mark R Hart na dalje spomenutom sajtu:

"The Proper Technique for Sexing Living Theraphosid Spiders"

Image Hosted by ImageShack.us


komentariši još 20 | print | # |
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.