by: bloglayouts.blog.hr

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Travanj 2009 (1)
Rujan 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (2)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

svasta zanimljivo:D

Free Image Hosting at www.ImageShack.us









baner

Image Hosted by ImageShack.us



Nesto o mene ;)

Bog svima... evo nesto malo o meni: Moje ime je Dino, nadimak mi je Dzibo, rođen sam 12.1.1995 u Bjelovaru... Idem u 2 os skolu u Bjelovaru... Obozavam zivotinje i clan sam udruge "Prijatelj-zivotinja"... Imam 8 macaka ( Fufi, Garfilda, Spukica,Tviti, 4 nove mice) , i jednog zamorca Fiskya. Volim se dopisivati sa ljudima sirom svijeta, surfati po internetu, igrice, zezanciju... Moja msn adressa je dzibra55@hotmail.com, ako netko hoce nek me stavi na listu. :D Blog je osvanuo 20.7.2007 i ovo sam ja :)))Free Image Hosting at www.ImageShack.us

četvrtak, 30.08.2007.

POLARNI MEDVJEDI IZUMIRU ZBOG GLOBALNOG ZAGRIJAVANJA!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Svjetska populacija polarnih medvjeda mogla bi biti izbrisana do 2100. godine ako se globalno zagrijavanje nekontrolirano nastavi, ističu stručnjaci za ekosustav Arktika. Prema prof. Andrewu Derocheru sa Sveučilišta u Alberti, izumiranje polarnih medvjeda bitiće neizbježno ukoliko se razvoj klimatskih promjena nastavi bez intervencije. Iako oprezan u određivanju vremenskog okvira, Derocher ističe da se promjene u sjevernom ekosustavu odvijaju tako brzo da stanište za 100 godina možda neće biti u mogućnosti podržavati populaciju polarnog medvjeda.
"Suočeni smo sa obimnim promjenama u smislu raspodjele polarnih medvjeda. Ali postoji previše varijabli da bi se moglo točno odrediti nešto poput izumiranja vrste. U biti sam optimist i vjerujem da će ljudi promijeniti smjer događaja smanjujući učinak globalnog zagrijavanja", rekao je prof. Derocher.
U Kanadi živi 15000 jedinki, što čini trećinu ukupne svjetske populacije polarnih medvjeda. Hrane se pretežito tuljanima, koji žive ispod leda u plitkim obalnim vodama.
Rastuće temperature utječu na debljinu leda, skraćujući tako njihovu sezonu lova i prisiljavajući ih da dalje od obale traže led dovoljno debeo da podnese njihovu težinu.
Kad jednom odu vrlo daleko od obale, brzo dolaze u iznimno duboke vode (preko 1500 i 2000 metara). Biološka produktivnost u takvom tipu voda se veoma razlikuje od one u plitkom kontinentalnom šelfu.
Globalno zagrijavanje također mijenja navike i raspodjelu tuljana, s kojima se polarni medvjedi hrane, utječući tako i na reproduktivni ciklus medvjeda.

"Iako čudno, postoji mogućnost da će neki polarni medvjedi imati kratkoročnu korist od globalnog zagrijavanja. Postoje neka mjesta gdje je led suviše debeo te je loše stanište za tuljane, te bi se kao rezultat globalnog zagrijavanja ova mjesta moglapromijeniti u korist medvjeda. Ali ta su područja veoma mala i populacija polarnih medvjeda koju bi ta područja održavala čine tek mali dio ukupne populacije polarnih medvjeda."
Znanstvenici još nisu vidjeli dokaze smanjivanja populacije polarnih medvjeda, ali postoje rani znakovi nevolje.
"Tjelesna težina medvjeda u Hudson Bay-u se smanjuje i reproduktivne norme se mijenjaju. Led se u Beaufortovom moru mijenja. Ukoliko ne bude leda, neće biti ni polarnih medvjeda", ističe prof. Derocher.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


komentariši još 22 | print | # |

.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.

petak, 17.08.2007.

Kameleon

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
KAMELEONI- spadaju u gmazove (što znaci da imaju trodijelno srce) Nemogu vlastitom energijom zagrijavat svoje tijelo i održavat ju konstantnom (potrebna mu je sunceva toplina).Posjeduje izuzetno dug jezik ( i do 30 cm) koji služi za hvatanje hrane – uglavnom kukaca ali i manjih ptica i glodavaca. Jezik je navoden ocima koja imaju sposobnost zakretati se za 360° te je cijela okolina dostupna za razgledavanje (ništa mu ne promakne).Takoder ima sposobnost da mijenja boju svojeg tijela u skladu s okolinom, te se na taj nacin sjajno uklapa u okoliš i zamaskiran vreba žrtve u zasjedi.Inace se izuzetno sporo giba mjereci svaki korak i emitirajuci gibanje lista na povjetarcu (za razliku od nama poznatih guštera).
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us


komentariši još 54 | print | # |
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.