necu e bas necu blog! :P

petak, 22.06.2007.

Cry for help


PTSP. Znamo svi što je to. Za one koji ne znaju to je posttraumatski sindrom, tj. psihički poremećaj koji uslijedi nakon preživljene duboke traume, a najčešće se ispoljava teškim depresivnim stanjima i autodestruktivnošću.

E pa od njega pati jako puno ljudi. Znamo svi i radi čega. I zato postoje ustanove, udruge, i da ne nabrajam... Ali... E, da, znate da kod mene uvijek ima ono ali. Što ako ta osoba koja pati od PTSP-a nije bila u zadano vrijeme na «pravoj» strani? Što ako je ta osoba bila maloljetnik u vrijeme rata i našla se na «krivoj» strani, te samim time osjeća uz sve simptome PTSP-a još i veliku grižnju savjesti i osobnu krivicu? Kako toj osobi pomoći? Da li joj uopće želimo pomoći? Da li smo spremni zaboraviti na strane i posvetiti se samo čovjeku? A vidimo da u tom čovjeku ipak ima dobrote i da ta dobrota može izaći van na svjetlo dana. Samo treba naći načina da mu pristupimo.

E, da. Imam tako jednoga prijatelja koji se nažalost našao na krivome mjestu u krivo vrijeme. Naravno, za vrijeme rata. I prošao je sve i sva. A bio je još dječak od nekih 17, ili 18 godina kada je sve to počelo. I naravno, sada je odrasla osoba, ali još uvijek se ne može pomiriti sam sa sobom i sa onime što je proživio i vidio tokom rata. U teškoj je depresiji. Autodestruktvan je. Osjeća ogromnu krivnju i ima veliku grižnju savjesti. Ali u biti, po njegovim pričama, konkretno on sam nije ništa strašnoga napravio. Ali je na žalost, svega i svačega se nagledao. I naravno da su traume ostale. Uz to je i sram prisutan. Sram ga je toga što nije bio na «pravoj» strani. I sve to skupa ga ubija. Ali u njemu ima dobrote. To se vidi iz njegovih postupaka prema ljudima, prema njegovoj djeci, prema bilo kome... Samo ta dobrota nikako da prevlada i potisne onu samodestruktivnost i sklonost dramatiziranju oko sitnica. A ne može jer je bolestan. Bolestan od stvari kojima on nije mogao upavljati. I sada...

Kako takvoj osobi pomoći? Kako je vratiti na pravi put? Kako joj vratiti samopoštovanje, samopouzdanje i vjeru u sebe? Kako takvoj osobi objasniti da joj je oprošteno jer prijatelji su tu? Nisu ga napustili. I obitelj je tu. Ni oni ga nisu odbacili. A on se i dalje osjeća napuštenim i odbačenim od svih. Kako pristupiti i odvesti ga prema pravome putu i «iskupljenju»?

22.06.2007. u 01:15 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.



< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (1)
Srpanj 2007 (8)
Lipanj 2007 (8)
Svibanj 2007 (2)
Travanj 2007 (17)
Ožujak 2007 (27)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

eh i ja imam blog....zamislite

e-mail:
andromeda.prava@gmail.com

Uvodnik sa zakašnjenjem

Ovaj box je trebao sadržavati samo ono što piše na početku, i ništa više. Ali vidim da postoji potreba za malim uvodnikom i svojevrsnim pojašnjenjem.
Dakle, ovaj blog je namijenjen tome da potakne na razmišljanje. Kroz viđenje virtualnog svijeta iznosim promatranje ljudskog ponašanja i ljudske prirode uopće. A samim time i objašnjavam samu sebe kroz samospoznaju.

Ovaj blog nikako i nikada nije imao namjeru bilo koga uvrijediti ili povrijediti. Ako se itko našao ili se nađe uvrijeđenim ili povrijeđenim od strane napisa u postu ili postovima, to je samo njegovo subjektivno shvaćanje objavljenih tekstova.
U slučaju da sam nekoga nehotice povrijedila ili uvrijedila svojim napisom, ispričavam se unaprijed i unazad. Svaka kritika, kako dobra, tako i loša je dobrodošla.

U slučaju da vas posebno iritira, vrijeđa, smeta, ponižava ili bilo što drugo, neki od sadržaja, a ne želite javno komentirati, na raspolaganju vam je moj e-mail, na koji ste uvijek dobrodošli. Nastojati ću svima odgovoriti, koliko mi vrijeme i prilike budu dozvoljavale.

Niti jedan komentar neće biti obrisan, osim komentara koji su postavljeni u svrhu samoreklame, a nemaju veze sa objavljenim postovima i njihovim sadržajem ili su namjerni spam.

Tko je andromeda_prava

Andromeda je:
član Matice hrvatske;
jedna od osnivača streličarskog kluba "Domald" Šibenik ( koji na žalost više nije aktivan)



AAmbitious
NNerdy
DDelicious
RRefined
OOdd
MMystical
EEntertaining
DDreamy
AAstonishing
_
PPowerful
RResponsible
AAmazing
VVisionary
AAwkward

Name / Username:


Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com


Snaxors.com