Uskoro stiže Lollipop za Xperiu Z2 i Z3

četvrtak , 23.04.2015.

Sony je poznat po tome da baš nije najažurniji što se tiče nadogradnji svojih uređaja. Tako i sada već dosta kasni za konkurencijom koja je većinom svoje top uređaje, a i neke njihove prethodnike već nadogradila na Android 5.0 Lollipop. Ali izgleda da će se i korisnici Z2 i Z3 uskoro moći veseliti novom Androidu barem ako je vjerovati Vodafone Australia koji će ovaj mjesec upravo za ova dva uređaja dobiti testne verzije Lollipopa, a njihovi korisnici bi nadogradnju mogli dobiti tijekom ožujka. Moguće je da će vlasnici uređaja kupljenih u slobodnoj prodaji i prije uživati u novostima Lollipopa ali to se još ne zna, no nadamo da će Sony uskoro dati i neku službenu informaciju.


Samsung tvrdi da je Galaxy S6 vaš smartphone iz snova

Samsung se novim video spotom osvrće na važan dio njihova novog Galaxya S6 i Galaxya S6 edge – bateriju i autonomiju. U fokusu je podrška za brzo punjenje i nadopunjavanje te integrirano bežično ounjenje po svim standardima.

Galaxy S6 i Galaxy S6 edge su dosad pokazali stvarno impresivnim mašinama za sve one koji si ga mogu priuštiti. Tražite li smartphone iz premium segmenta, ova dvojica svakako moraju biti na vašoj listi. Razloga je puno. Hoćete vrhunski zaslon, performanse, izvrsnu kameru ili pak novi metalno stakleni dizajn, prilično daleko od dosadašnje vrlo često ljigave plastike.

U Samsungu su svjesni kako će mnogi potencijalni kupci dvojiti oko izostanka utora za microSD kartice, a vjerojatno još više i zbog te integrirane baterije, kapaciteta tankih 2550 mAh. Stoga su i objavili ovaj cool video u kojemu ističu sve prednosti podrške za super brzo žično i standardno bežično punjenje baterije pa na žice ako vam je ćef možete i zaboraviti. Ako vam ni to nije dosta, za ekstremne situacije u nedođijama bez utičnice tu je i ona Ultra Power Saving štedljivi način rada.


Video

Sljedeći Nexus ponovno stiže iz LG-a?

Internetom su kružile glasine da bi se Google za sljedeći Nexus uređaj mogao odlučiti za Huawei ali sada su Korejski mediji objavili da imaju saznanja da bi za sljedeći Nexus opet mogao biti zaslužan LG. Nakon Nexusa 4 i 5 ovo bi bio treći Nexus uređaj od LG-a ali još nije poznato hoće li se raditi od smartphone-u ili tabletu. Tu postoji mogućnost da će LG ponovno izraditi Nexus 5 (2015) slična priča kao s Nexus 7 (ostaje isti naziv samo je drugi model), a da bi Google ipak mogao odabrati Huawei za neki tablet. Kao što sam prije napisao ovo su sve glasine i za potvrdu istog morat ćemo pričekati službenu izjavu od Google-a.


Kreće Android 5.0.1 za Samsung Galaxy S4

Prema informacijama koje imam od stranih Android portala saznajemo da je krenula Android Lollipop nadogradnja za Galaxy S4. Za sada se javljaju korisnici iz Engleske, Rusije i Njemačke gdje nadogradnja stiže putem WiFi-a i velika je 1025,96MB. Nova verzija bi na S4 trebala donijeti promjene kao što smo vidjeli na S5 i S6, pa se nadamo da će i S4 konačno biti malo rasterećen od prenatrpanog TouchWiz-a. Možemo očekivati da će nadogradnja kroz koji tjedan stići i kod nas, a ako se ne možete strpjeti onda skinite novi Android za vašu verziju S4 ovdje i instalirajte ga preko ODIN-a na vlastitu odgovornost.
Iako je 5.0.1 verzija još uvijek dostupna na mobitelima više klase, čini se da Google ipak ide prema i onim jeftinijim modelima. To će razveseliti sve korisnike, osobito one koji žele prvoklasne operacijske sustave, a ne žele trošiti puno novaca na luksuzne mobilne telefone.

Najkorisnije aplikacije

Ovo su neke od najkorisnijih aplikacija za sustav Android:

Gravity screen - ova aplikacija gasi i pali vaš mobilni telefon kad god zatrebate. Za aktiviranje nekoliko značajki trebat ćete platiti u sklopu aplikacije, no uglavnom je besplatna.

Tasker - Aplikacija za automatizaciju svega na vašem mobitelu. Košta 2,99 dolara (oko 17 kuna), no vrijedi. Pomoću dugog popisa varijabli možete automatizirati sve i svašta, poput recimo uključivanja wi-fija ili Bluetootha.

Textra - Ako bi radije držali SMS-ove i MMS-ove u zasebnoj aplikaciji, preuzmite Textru. Iako je jednostavna, nudi sve potrebne značajke, a i dobro izgleda.

Locker Master - Poželite li zamjeniti zaslon za zaključavanje, ova će vam aplikacija ponuditi brz pristup aplikacijama po vašem izboru, umotan u predivno i moderno sučelje.

OI File Manager - Neki uređaji s Androidom dolaze sa softverom za upravljanje datotekama, ali ne svi. Ako ste među potonjima ili želite isprobati nešto novo, isprobajte ovu aplikaciju. Glavna joj je prednost jednostavnost.

Dropbox - U početku imate 2GB besplatnog prostora (moguća nadogradnja uz nadoplatu) te na Dropbox možete uploadati slike, muziku ili bilo koje druge podatke. Možete odrediti da podacima pristupate samo vi ili više osoba te poslati prijateljima link da skinu podatke

Kingsoft Office - Kingsoft Office se može skinuti kao paket proizvoda ili kao pojedinačne aplikacije. U paketu dolazi program za obradu teksta (Writer), tablični kalkulator (Spreadsheets), te program za izradu prezentacija (Presentation). Zamjena za Microsoft Office.

Android Lollipop

Lollipop je najnovija verzija sustava Android. Često se označava i kao Android 5.0, ali postoji i novija verzija 5.1.
Projekt je započet 2014, točnije 25. lipnja. Izrađen je od strane Google-ovih stručnjaka, a službeno je dostupan na Nexus modelima mobilnih telefona, kao i na mobilnim telefonima podržanih od strane Google-a.
Lollipop je zamišljen kao osvježenje u svijetu Androida, što je i postignuto. Karakterizira ga izuzetno velika brzina korisničkog sučelja, vrlo rijetko zastajkivanje, i ono što je većini ljudi najbitnije - odlično izgleda. Štedi bateriju, mogućnost potpunog prilagođavanja korištenja Wi - Fi veze, čini ovo sučelje primamljivim za svakoga.
Izvanredno se ponaša i prilikom 3D igranja, po uzoru na PC.
Sve u svemu, ovim potezom Google je ostvario svoju namjeru. Stvorio je verziju sustava koja je zadovoljavajuća za korisnike, bez zastajkivanja i bez velikih problema. Jedina mana ovog sustava je ta da je dostupan samo na novijim i skupljim modelima android telefona.
Nadamo se da će s vremenom postati dostupniji i za ostale korisnike.


Google Play

Android Market je Googleov online dućan aplikacija. Predstavljen je u kolovozu 2008. godine, a njegovo korištenje počinje od listopada 2008. godine. Pojava prvih komercijalnih aplikacija započinje od strane britanskih i američkih programera od veljače 2009. U ožujku 2009. godine Market broji oko 2 300 aplikacija, a do kraja godine ta brojka raste do 20 000. Također, popis zemalja s mogućnošću objavljivanja komercijalnih aplikacija doseže brojku 29. Do kraja 2010. godine broj aplikacija raste na 100 000 s gotovo milijardu downloada. U sljedećih pola godine zabilježen je još rapidniji rast aplikacija kojih danas na Marketu ima prema službenim procjenama preko 250 000 s preko 3 milijarde downloada, dok se ukupan broj Android aplikacija, uključujući neslužbena "prodajna" mjesta kreće oko 430 000, od čega preko polovice čine besplatne aplikacije (57%).


Android Market aplikacija doživjela je nekoliko svojih nadogradnji. Tako je jedna od važnijih bila ona u prosincu 2010. godine kada je omogućeno bolje filtriranje sadržaja na Marketu te smanjenje roka za poništavanje narudžbe s 24, odnosno 48 sati na svega 15 minuta. Druga važnija promjena dogodila se je 2. veljače 2011. godine kada je uvedena mogućnost pregleda i naručivanja aplikacija putem službene web stranice. U svibnju ove godine dodana su još dva nova izbornika, uz postojeće Apps i Games, dodani su Books – izbornik namijenjen pronalasku e-knjiga i Movies – izbornik namijenjen pronalasku filmova. Dodane su i dvije nove top liste Staff pics odnosno aplikacije odabrane od strane Googlea te Editor's Choice odnosno izbor urednika. Uskoro se očekuje i mogućnost kupovine komercijalnih aplikacija iz Hrvatske.


Za objavljivanje aplikacija na Marketu programeri moraju posjedovati Google korisnički račun te kod prve prijave na Android Market potrebno je uplatiti iznos od 25 američkih dolara na ime registracije. Google na stranicama za programere nudi čitavi niz uputa i zadataka koje treba obaviti prije objavljivanja same aplikacije. Prodaja komercijalnih aplikacija zasada je dostupna iz 29 zemalja u 13 različitih valuta. Cijene aplikacija kreću se od 99 centi do 200 američkih dolara, a prodavatelji dobivaju 70% cijene aplikacija. S ostalih od 30% financiraju se pružatelji usluga za online plaćanje, dok Google ne uzima svoj udio od prodaje aplikacija.

Arhitektura Androida

Android je zasnovan na jezgri Linux 2.6 i napisanom u C/C++ programskom jeziku. Obzirom na otvorenost izvornog programskog koda, aplikacije putem middlewarea imaju mogućnost komuniciranja i pokretanja drugih aplikacija primjerice za ostvarivanje poziva, slanje SMS poruka, pokretanja kamere i slično. Iako su C i C++ programski jezici korišteni za radno okružje (framework), većina aplikacija pisana je u Java programskom jeziku koristeći Android Software Development Kit (SDK). Postoji mogućnost pisanja aplikacija i u C/C++ programskom jeziku, no tada se koristi Android Native Code Development Kit (NDK) (androidov razvijateljski kit u izvornom kodu).

Na dnu stoga nalazi se Linux 2.6 jezgra koji sadrži drivere od kojih su najvažniji driver za međuprocesnu komunikaciju (IPC - Inter-process communication) koji služi za izmjenu podataka između različitih procesa ili niti unutar istog procesa te driver za upravljanje napajanjem (Power Managment).
Iznad jezgre nalaze se knjižnice koje su pisane u C/C++ programskom jeziku:

Surface Manager – knjižnica koja nadzire iscrtavanje grafičkog sučelja
OpenGL | ES – knjižnica za skopovsko ubrzavanje 3D prikaza (ukoliko je moguća) te za visoko optimiziranu 3D softversku rasterizaciju
SGL – 2D knjižnica korištena za većinu aplikacija
Media Framework – knjižnica temeljena na OpenCORE koja podržava snimanje i reproduciranje poznatih audio/video formata
FreeType – knjižnica namjenjena iscrtavanju fontova
SSL (Secure Sockets Layer) - knjižnica za sigurnosnu komunikaciju putem interneta
SQLite – knjižnica za upravljanje bazama podataka dostupna svim aplikacijama
WebKit – engine za web preglednike
libc – sistemska C knjižnica prilagođena za ugradbene sustave zasnovane na Linux OS-u

Slijedi Android Rnuntime odnosno sloj koji služi pokretanju aplikacija. Sastoji se od dvije važne komponente. Prva su tzv. "Core libraries" odnosno knjižnice koje sadrže većinu jezgrenih knjižnica programskog jezika Java. Druga komponenta je Dalvik Virtual Machine koji pokreće aplikacije kao zasebne procese odnosno kao instance virtualnog stroja. DVM pretvara Java class datoteke u svoj vlastiti format (.dex), kako bi bile optimizirane za minimalni utrošak memorije.

Karakteristike operacijskog sustava Android

Android platforma je prilagođena za uporabu na uređajima s većim zaslonima poput pametnih telefona koji koriste 2D grafičku knjižnicu ili 3D grafičku knjižnicu temeljenu na OpenGL ES 2.0 specifikacijama. Za pohranu podataka koristi se SQLite relacijaski DBMS (sustav za upravljanje bazom podataka, eng. Database Managment System) napisan u C programskom jeziku. Karakteristike ovog softvera jesu njegova knjižnica koja u svega 275 kB implementira većinu SQL standarda.


Za prijenos poruka koriste se SMS i MMS servisi s podržanim prikazom razgovora. Android je do verzije 2.3 podržavao 26 različitih jezika, izlaskom Gingerbreada ta brojka se udvostručuje i danas je podržano čak 57 različitih jezika. Internet preglednik je temeljen na WebKit-ovom engine-u uparenom s Googleovim Chrome V8 JavaScript engine. Uređaj s instaliranim Android Froyo sustavom kao i oni noviji imaju mogućnost tetheringa, odnosno korištenje uređaja kao žične (putem USB kabela) ili bežične pristupne točke za pristupanje internetu.




Od podrške za dodatne hardvere, Android ima ugrađenu podršku za ekran osjetljiv na dodir, GPS, akcelerometar, žiroskop, magnetometre, igraće palice, senzore osjetljive na dodir i blizinu, termometar i grafičku 3D akceleraciju. Također postoji podrška za multi-touch.
Podrška za glasovnu pretragu postoji od prvih verzija Android sustava, dok se mogućnost pisanja, pozivanja i navigacije putem glasa pojavljuje od verzije 2.2. Android nema ugrađenu mogućnost snimanja trenutnog stanja ekrana. Video pozivi nisu podržani osim kroz posebne prilagodbe pojedinih uređaja koji imaju mogućnost videopoziva putem UMTS-a ili IP-a. Google Talk je dostupan na Android 2.3.4 verziji.

Početak Androida

Android Inc. su osnovali Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears i Chris White u listopadu 2003. godine kako bi razvijali programe za pametne mobilne uređaje koji bi uzimali u obzir korisničke postavke te njegovu lokaciju. Nakon dvije godine gotovo tajnog rada (jedino što je bilo poznato bilo je da se radi o softveru za mobitele), Google je odlučio kupiti Android te počinju spekulacije o ulasku Googlea na tržište pametnih telefona. Osnivači i ključni programeri, osnaženi Googleovim programerima, na tržište donose mobilnu platformu temeljenu na linuxovom kernelu koja bi trebala biti potpuno prilagodljiva zahtjevima korisnika.


U studenome 2007. godine osnovana je Open Handset Alliance (OHA) s ciljem stvaranja javnog standarda za mobilne uređaje. Glavni inicijator i ovoga puta bio je Google koji je okupio 34 tvrtke iz različitih domena mobilne industrije poput proizvođača mobilnih telefona, programera aplikacija, mobilnih operatera i sličnih.


Od samih početaka Android je zamišljen kao projekt otvorenog koda (open source project) te je od 21. listopada 2008. godine dostupan cjeloviti kôd pod Apache licencom. S druge strane, proizvođačima uređaja nije dozvoljeno korištenje Android zaštićenog imena ukoliko Google ne certificira uređaj kao kompatibilan prema Compatibility Definition Document (CDD). Također, uređaji moraju zadovoljavati kriterije iz ovog dokumenta kako bi dobili pristup aplikacijama zatvorenog koda poput Android Market aplikacije.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.