Karakteristike operacijskog sustava Android

četvrtak , 23.04.2015.

Android platforma je prilagođena za uporabu na uređajima s većim zaslonima poput pametnih telefona koji koriste 2D grafičku knjižnicu ili 3D grafičku knjižnicu temeljenu na OpenGL ES 2.0 specifikacijama. Za pohranu podataka koristi se SQLite relacijaski DBMS (sustav za upravljanje bazom podataka, eng. Database Managment System) napisan u C programskom jeziku. Karakteristike ovog softvera jesu njegova knjižnica koja u svega 275 kB implementira većinu SQL standarda.


Za prijenos poruka koriste se SMS i MMS servisi s podržanim prikazom razgovora. Android je do verzije 2.3 podržavao 26 različitih jezika, izlaskom Gingerbreada ta brojka se udvostručuje i danas je podržano čak 57 različitih jezika. Internet preglednik je temeljen na WebKit-ovom engine-u uparenom s Googleovim Chrome V8 JavaScript engine. Uređaj s instaliranim Android Froyo sustavom kao i oni noviji imaju mogućnost tetheringa, odnosno korištenje uređaja kao žične (putem USB kabela) ili bežične pristupne točke za pristupanje internetu.




Od podrške za dodatne hardvere, Android ima ugrađenu podršku za ekran osjetljiv na dodir, GPS, akcelerometar, žiroskop, magnetometre, igraće palice, senzore osjetljive na dodir i blizinu, termometar i grafičku 3D akceleraciju. Također postoji podrška za multi-touch.
Podrška za glasovnu pretragu postoji od prvih verzija Android sustava, dok se mogućnost pisanja, pozivanja i navigacije putem glasa pojavljuje od verzije 2.2. Android nema ugrađenu mogućnost snimanja trenutnog stanja ekrana. Video pozivi nisu podržani osim kroz posebne prilagodbe pojedinih uređaja koji imaju mogućnost videopoziva putem UMTS-a ili IP-a. Google Talk je dostupan na Android 2.3.4 verziji.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.