domaći kruh

29.12.2021.

ja obično za staru godinu napravim veliki okrugli kruh, jer mi je takav protvanj je volim da mi je ukusan kruh bez primjesa koje su sastavni dio tijesta u dućanu.

1 kg brašna,
pola friške germe (KVASAC)
ulje, sol, topla voda
Frišku germu stavim u šalicu za čaj prelijem sa vrućom vodom i dodam prstohvat šećera, dok se germa diže u zdjelu stavim 1 kg brašna (glatkog), veliku žlicu soli, malo ulja, te dodam rastopljenu frišku germu i dva i po decilitre vruće vode, te sa kuhačom mijesim tijesto sve dok se ne počne odvajati od zdjele, prekrijem zdjelu krpom i ostavim da odstoji na toplom pola sata, te ponovno islofam tijesto, ostavim ga minutu dvije ponovno pod krpom a za te dvije minute pripremim kalup za pečenje, pečem kruh na 150 stupnjeva oko 30 minuta, izvadim iz pećnice, prebacim na čistu mokru krpu i zamotam kruh da kora koja se napravi kod pečenja omekšala.

od ostatka germe ako imam volje napravim makovnjaču a ako ne spremim polovicu germe u frižider.

pod skriptum
nemojte koristiti vruću vodu, koristite toplu

<< Arhiva >>