domaći kruh
ja obično za staru godinu napravim veliki okrugli kruh, jer mi je takav protvanj je volim da mi je ukusan kruh bez primjesa koje su sastavni dio tijesta u dućanu.
1 kg brašna,
pola friške germe (KVASAC)
ulje, sol, topla voda
Frišku germu stavim u šalicu za čaj prelijem sa vrućom vodom i dodam prstohvat šećera, dok se germa diže u zdjelu stavim 1 kg brašna (glatkog), veliku žlicu soli, malo ulja, te dodam rastopljenu frišku germu i dva i po decilitre vruće vode, te sa kuhačom mijesim tijesto sve dok se ne počne odvajati od zdjele, prekrijem zdjelu krpom i ostavim da odstoji na toplom pola sata, te ponovno islofam tijesto, ostavim ga minutu dvije ponovno pod krpom a za te dvije minute pripremim kalup za pečenje, pečem kruh na 150 stupnjeva oko 30 minuta, izvadim iz pećnice, prebacim na čistu mokru krpu i zamotam kruh da kora koja se napravi kod pečenja omekšala.
od ostatka germe ako imam volje napravim makovnjaču a ako ne spremim polovicu germe u frižider.
pod skriptum
nemojte koristiti vruću vodu, koristite toplu
komentiraj (14) * ispiši * #