Zimnica

12.09.2018.

Nekada su naše bake s veseljem radile zimicu i stanovi ili kuće mirisali po raznim vrstama voća i kiselog octa s dosta papra, teglice su se grijale u pećnici te se tako spravljena zimnica spremala u špajzu ili ostavu, a to se radilo samo zato što cijele godine nije bilo određenog voća ili povrća te si tako imao omiljeno voće ili povrće konzumirati u drugačijem obliku.
Danas tih kiseliša i pekmeza ima po svim tržnim centrima tijekom cijele godine i ukusno je iako nije kao kada su zimnicu radile naše bake. Na dolcu ima jedna kumica koja prodaje domaći kiseliš, ukiseljene paprike punjene zeljem, ukiseljenu mrkvu, ciklu, karfiol, a ima dosta kumica koje prodaju fino kiselo zelje. Nije ni skupo jer se može kupiti po komadu ili na deke pa imate osjećaj da konzumirate bakinu zimnicu.

Pravljenje zimnice iziskuje puno vremena a mi moderne domaćice vremena nemamo na pretek tako da zimnicu kupujemo u tržnim centrima ili na placu kod kumica, a ako nam netko dođe u goste možemo mu i takvu zimnicu ponuditi jer je naviknut na okus s obzirom na to da istu ima u svom domu.

<< Arhiva >>