Anderlog

08.05.2005., nedjelja

Trijumf volje

Klikni za fotke i video Laibach sam prvi put gledao jako davno i zahvaljujući njihovom službenom sajtu i nevjerojatno pedantnom popisu svih koncerata koji su ikad održali saznao sam da je to bilo 26. travnja 1985. Dakle punih 20 godina je prošlo. Mjesto je isto ko i sinoć (Boogaloo), samo se tada to drugačije zvalo (Moša) i bilo je u okviru Bijenala. Uglavnom, taj koncert pred 20 godina izazavao je priličnu medijsku i političku frku, jer su Laibach uz svoj uobičajeni naci-totalitaristički simbolizam puštali na platnu filmove sa Titom, radnim akcijama i drugim svetinjama socijalizma. Koja su to lijepa vremena bila, kad je provokacija još bila moguća.

Laibachu skidam kapu na snazi koncepta koji i u ova današnja, ipak drugačija vremena, i dalje opstaje i uspjeva zadržati jednaku fascinaciju kao pred dvadeset ili više godina. Bojim se samo da bi nova generacija Laibach fenomen mogli pogrešno zamijeniti za cool techno furku, ne sluteći da se iza svega krije mnogo dublji i promišljeniji umjetnički koncept koji definiran još davne 1982. godine u Trbovlju u 10 točaka (10 Items Of The Covenant) i predstavlja jedan od zanimljivijih umjetničkih manifesta uopće, čija originalna inspiracija očito posjeduje snagu da održi Laibach sve ove godine istim, pa čak i fizički, što se moglo primjetiti sinoć.
Za ilustraciju izdvajam iz Manifesta tek nešto o čemu blogeri mogu eventualno meditirati:

The triumph of anonymity and facelessness has been intensified to the absolute through a technological process. All individual differences of the authors are annulled, every trace of individuality erased.

Je li blog upravo ono što može spasiti individuu da ne bude tek kopija nekog drugog ili je to tek još jedan novi način kreiranja bezličnih anonimaca? Hi-hi-hi.

A kakav je koncert inače bio?
Odličan! Dođite nam opet. A može se doći i za vama (recimo Exit ili dan kasnije malo bliže - Otočec). Tour dates. Ovdje su sličice i video koje sam napravio - galerija.

(Treba Dariju za vijest tko je još pisao o Laibachu - Ava, jesusquintana...)

- 13:10 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>