*** ANALIZA ***

Lovac na Sunce (Sunchaser)

TV ne gledam mnogo. Volim pogledati detektivske i krimi priče, forenzičare, sudske parnice... You get the picture. Također, ima vrlo mali broj filmova koji na mene djeluju duboko. Jako duboko. Nakon što ih odgledam mogu proći sati pa čak i cijeli dan dok ih proživljavam i analiziram. Emocionalna sam osoba i takve me stvari znaju dirnuti... što da radim :-)

I tako... srijeda navečer (četvrtak ujutro), drugi program HRT-a. Počinje neki film. Lovac na sunce (Sunchaser). Kritika HRT-u što ga je tako kasno stavio na program (trajao je do iza 2h u noći).

To je jedan od onih filmova koje ili volite ili ne volite. Ali odiše nadom... Uz "Društvo mrtvih pjesnika" i još nekoliko filmova koje ja smatram filmovima koji su na mene uvijek uspjevali ostaviti snažan dojam, sada se uvrstio i ovaj - Sunchaser.

Uhvatite li priliku i malo vremena, svakako ga pokušajte pogledati.

U nastavku je sadržaj filma (preuzeto s Phazer.info), pa ako si želite priuštiti puni užitak gledanja ovog malo remek - djela (po mojem mišljenju), onda ovaj nastavak slobodno preskočite!

Lovac na sunce - The Sunchaser


Trajanje: 122 min
Redatelj: Michael Cimino
Glumci: Woody Harrelson, Jon Seda, Ann Bancroft
Zemlja: USA
Godina: 1996


Dr. Michael Reynolds (W. Harrelson) mlad je, sretno oženjen, otac trogodišnje kćeri, darovit i uspješan liječnik onkolog, bogat, ugledan, u izvrsnoj formi, na zdravoj hrani, ne puši. Život mu je manje-više savršen i bezbrižan. Jedini problem koji ima jest hoće li kupiti novu kuću s bazenom odmah ili kasnije. Očekuje se da će uskoro postati voditelj onkološkog odjela, a to je veliko priznanje, velik korak u karijeri i, dakako, u primanjima.

Jednog dana u bolnicu u kojoj radi dovezen je 16-godišnji Blue (J. Seda), teško bolestan zatvorenik u policijskoj pratnji, koji je od 13. godine u zatvoru zato što je ubio očuha. Blue je već otprije bio pacijent dječjeg onkološkog odjela, ali su ga poslali na onkologiju za odrasle. On je agresivan i drzak, odbija razgovor, a isprva i pregled, no Reynolds ga uspije donekle pripitomiti. Blue boluje od abdominalnog zloćudnog tumora koji se proširio na pluća i jetru. Reynoldsov tim procjenjuje da mu je ostalo još mjesec-dva života. Blue to čuje i pri transportu u sveučilišnu bolnicu na novu kemoterapiju otme Reynolda i natjera ga da ga vozi u Arizonu.

Blue je napola Navajo Indijanac, pravi otac mu je bio Navajo, i on vjeruje da ga u zemlji Navajo Indijanaca, na Svetoj planini, u jezeru koje iscjeljuje, čeka ozdravljenje. Isprva mu Reynolds pokušava pobjeći, zatim se počinje brinuti da Blue ne umre, a kako put odmiče sve više želi ostvariti dječakovu želju, ma koliko isprva bio skeptičan.

Sve češće naviru mu sjećanja na svog starijeg brata koji je također obolio kao dječak i umro kad je Michael imao 11 godina. Na jednoj etapi trodnevnog puta poveze ih ekscentrična liječnica Renata (A. Bancroft) koja prezire zapadnu medicinu i spremno je povjerovala u čudotvorno jezero na Svetoj planini...

"The Sunchaser" je prvi film koji je Michael Cimino (Oscar za Lovca na jelene) snimio nakon 1990. godine (Desperate Hours) i posljednji do danas. To je i jedini film američke studijske proizvodnje koji je bio prikazan na festivalu u Cannesu, što govori o ugledu što ga Ciminov rad ima u Europi. Bio je nominiran za Zlatnu palmu.

O Woodyju Harrelsonu nije potrebno posebno govoriti, ali treba istaknuti darovitog Jona Sedu (I Like It Like That's) kao Bluea, koji je dao pravu mjeru liku koji je tipičan predstavnik uništene mladeži s ruba društva i zakona, ali istodobno i romantični junak kojega vode duhovne ideje daleko jače od materijalnog svijeta naoko nadmoćnog liječnika.

04.05.2006. u 02:56 | 5 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O čemu je tu riječ...

Osvrti, komentari, kritike... IT, politika, glazba, o svemu ponesto

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Kol'ko nas ima

Free Counter

hit Counter