Amerikanac

27.10.2007., subota

Hamburgera i kockanja

Jedan od gradova koji oslikava drustvo u kojem obitavam je Las Vegas. Grad grijeha kako ga mnogi ovdje vole nazvati, grad svjetla i neonskih reklama, grad Elivis-a Presley-ija, grad s najvecim hotelima na svijetu, grad "drive trough" vjencanja i razvoda, grad u kojem su dozvoljeni svi poroci koji nisu dozvoljeni drugdje. Zasto?

Pa, jos je davno tamo neki rimski car spoznao sto narodu treba da bi bio miran i poslusan te uredno placao porez: Kruha i igara. Prevedeno na jezik Vegasa: hamburgera i kockanja.
I kad se upita prosjecnog stanovnika ove drzave o mjestu najboljeg provoda i idealnog godisnjeg odmora, odgovor je jasan : Vegas. Dakle u cemu je tajna uspjeha?
Da bih otkrio misterij Las Vegasa morao sam otici na par dana u izvid situacije. Doduse, vec mi je bilo dosta pokusa sa stakorima u labu pa sam odlucio, kao pravi znanstvenik :-), uraditi malo drugacije eksperimente.

I kako to izgleda Vegas iz moje perspektive?
Najprije me ugodno iznanadila cijena aranzmana, let se moze naci za 200 -300 dolara, hoteli su iznenadjujuce jeftini u usporedbi s drugim popularnim turistickim destinacijama u zemlji, rent a car samo 15-tak dolara dnevno. Kako to? Pa lijepo, grad ne zivi od hotela i rent a car-a. On zivi od kocke i ostalih poroka. Zato sve ostalo mora biti jako jeftino da bi privuklo ljude i bilo dostupno za svaciji dzep.
U avionu zapocnem pricu sa svojom suputnicom, srednjovjecnom gospodjom ugodne vanjstine. Upitam je koji je razlog njezina odlaska u Vegas. Njezin odgovor je bio znakovit. Ide po dobitak na kocki. Drugo pitanje: Je li kad sta dobila?. Naravno nikad nista. Onda jos jedno pitanje: Koji joj je to put u Vegasu? Ona se glasno nasmijala jer je to davno prestala brojiti. Obicno ide jednom godisnje.
Zanimljivo. Desetak i vise puta u Vegasu, uvjek ide s ciljem dobitka na kocki, nikad nista nije dobila. Zbilja jadna zena, rodila se pod nesretnom zvijezdom…. Vjerojatno kao i vecina onih u Vegas-u.

Na aerodromu aparati za kockanje na svakom koraku. Nesto nevidjeno. Valjda da ne zaboravis gdje si dosao. Po izlasku iz aerodroma, sjaj i bljestavilo Vegasa. Wow. Boli glava. Mase ljudi setkaju se gore dolje po Stripu (glavna ulica u Vegasu), desetine hotela koji se takmice koji ce biti veci, ljepsi, sjajniji, svjetiliji, luksuzniji. S nekih jumbo plakata smjeskaju se zgodni komadi s porukom: “Hotel XY…Platis jednu dobis dvije” Djevojke za zabavu, ne nocenja u hotelu kako ste vjerojatno pomislili. Na par kilometara te ulice naslo se mjesta za sve svjetske atrakcije: sfinge i piramide Luxora, dvorac Excalibur, malo Pariza s Eifel-ovim tornjem, Venecije s trgom Sv. Marka, malo i Monte Carla, Cezarove palace, otoka s blagom i gusara… Impresivno. Zasto trositi na putovanja po bijelom svjetu kad je dovoljno doci u Vegas i vidjeti sve sto se treba vidjeti?

A kockanje?
Uvjek sam mislio da se kockaju samo imucniji i da oni siromasniji nemaju sto raditi u kockarnicama. No Vegas me je uvjerio u suprotno. Tamo je najveci broj oni koji kockaju ipak srednja, niza i najniza klasa (kako ih volimo zvati “white trash”). Doduse kockaju i nase holivudske zvjezde, samo se njih ne moze vidjeti u kockarnicama medju tom pustom ruljom. Oni dolete helikopterom na krov hotela, zakupe cijeli kat, za njih specijalno dovuku aparate te se onda oni malo opustaju od svog stresnog i teskog zivota u Hollywoodu. Neki si malo vise popiju pa se i udaju za promjenu (zar ne, Britney?)

Najveci broj ostalih smrtnika trosi svoje mukom zaradjene pare u brojnim ogromnim kockarnicama, sa savrsenim reklamama. Imas osjecaj da jack pot samo sto nije uletio svaki cas. U casinu pice je za kockare besplatno! Besplatno, zar je ista besplatno? Pa ovdje jest, jer kad si pijan lakse trosis i lakse povjerujes u bajku da ces nesto dobiti.

Tko u Vegasu dobija? Vlasnici kockarnica i drzava. Koji s malo hamburgera, piva, svjetlecih reklama i igrica kupe srecu pojednaca, unatoc cinjenici da su u prosjeku koju tisucu dolara laksi.

I je li to dovoljno za biti sretan?...

Jos jedna vecer u Sin City-ju


What happens in Vegas, stays in Vegas


Ne nije Venecija :-)


O sole Mio, na Vegaski nacin


New York copycat

- 17:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

  listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Prosinac 2013 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (4)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (3)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (4)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (9)
Veljača 2008 (4)
Siječanj 2008 (9)
Prosinac 2007 (16)
Studeni 2007 (18)
Listopad 2007 (14)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Zivot Dr. Q, modernog hrvatskog emigranta, u obecanoj zemlji

Linkovi