AlmoSfera

utorak, 08.08.2006.

KRIMISAGA

Erika Pantišak bila je mlada prodavačica u butiku skupocjene odjeće čija je vlasnica bila poznata modna kreatorica Olivera Jakobs.
«Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!» zavrištala je dramatično Erika kad je vidjela razbijena staklena vrata od butika, i kad je shvatila da su sve skupocjene haljine nestale. Odmah je uzela mobitel i nazvala policiju.

Točno u osam sati ujutro policajka Marta Bosiljković primila je poziv. Odmah je otišla sa kolegom inspektorom Eduardom Špelinovcem provjeriti o čemu se radi. Došli su u butik iz kojeg je pozvana policija. Sve je bilo u neredu. No nešto je bilo neobično: ukradene su samo haljine, a novac je ostao u blagajni. Eduard je odmah zaključio da se ne radi o profesionalnom lopovu, već o amateru.

Inspektor Eduard odmah je pozvao forenzički tim koji je detaljno pretražio butik. Pošpricali su pod i police luminolom, a onda su zamračili prostoriju ne bi li na taj način utvrdili postoje
li gdje tragovi krvi (ako postoje, na tom će mjestu tekućina svjetliti u zamraćenoj prostoriji). Na zastoru kabine pojavio se trag. Jedan od forenzičara pronašao je trag krvi i na razbijenom staklu. Odmah su prikupili uzorke i poslali ih u laboratorij na analizu.
Otiske prstiju nisu provjeravali zbog toga što u butik svakodnevno ulaze desetci osoba, tako da na taj način ne bi mogli pronaći osumnjičene.

Policajka Marta odlučila je istražiti život mlade prodavačice Erike i vlasnice butika Olivere Jakobs. Saznala je da je Olivera ljubavnica od kardiologa Franka Durenda. Franko Durendo bio je liječnik talijanskog porijekla u srednjim tridesetim godinama koji je radio u jednoj klinici. Istražujući njegovu financijsku situaciju otkrila je da duguje mnogo navca. Od njegovih poznanika saznala je i da često boravi u kockarnici. Sada je on postao osumnjičen.

Policajka Marta nabavila je nalog za premetačinu Frankovog stana. Sa timom forenzičara krenula je u detaljnu potragu, no nisu uspjeli pronaći konkretne dokaze. Doktor Franko je pristao dati uzorak krvi kako bi ga u laboratoriju usporedili sa krvlju iz butika pomoći DNK tehnologije.

Istraživanje u laboratoriju provela je agentica Natalia Kovačiček. Ona je pomoću DNK analize utvrdila da krv pronađena u butiku nije ni Oliverina, ni Erikina ni Frankova.

Istraga je opet bila na početku.
Dva tjedna kasnije policajka Marta primila je poziv od Oliverine prijateljice Višnje Opašić (djevojački Lasović). Ona je razgovarala sa policijom i rekla kako joj se prije nekoliko tjedana Olivera požalila kako njezin ljubavnik ima problema sa vlasnikom kazina jer duguje 30 000 Eura. Višnja kaže da je Olivera rekla da mora pomoći svom ljubavniku i da je spremna na drastične mjere. Također kaže da je slučajno čula kako njezin brat, Max Lasović mobitelom vodi neobičan razgovor sa Oliverom.
Policajka Marta je istraživajući o Oliverinom životu utvrdila i da je Olivera bila ljubavnica Višnjinog muža Jakova Opašića, a bila je i u vezi sa Višnjinim bratom Maxom. Nakon rastave, Višnja se preselila u bratovu kuću. Policija je posumnjala da se Višnja možda želi osvetiti Oliveri, pa su zatražili da svoju izjavu ponovi na detektoru laži. Ona je pristala i pokazalo se da govori istinu. Sada je Olivera Jakobs postala glavni osumnjičenik za provalu u vlastiti butik. No nije bilo dokaza.

Mjesec dana kasnije Max Lasović uhapšen je jer je na izlasku iz zemlje (išao je u shopping u Trst) u njegovom autu pronađena vrećica sumnjivih pilula. Odmah je priveden. Laboratorijska analiza pokazala je da se radi o drogi.
Uhitili su Maxa zbog posjedovanja droge i ponudili su mu nagodbu: neće ga optužiti ako kaže sve što zna o provali u butik Olivere Jakobs.

Evo što je on rekao: «Te večeri sam doma gledao snimku serije Marisol na dvd-u. Na mobitel me nazvala bivša ljubavnica Olivera Jakobs i ponudila mi 5000 Eura ako provalim u njezin butik i uzmem skupocjene haljine koje su osigurane na iznos od 150 000 Eura
. Zate da je Olivera svjetski poznata kreatorica.... Pristao sam. Provalio sam u butik, ukrao haljine, stavio sam ih u vreću u kojoj je bilo i kamenje i bacio ih u jezero da potonu. Olivera je trebala od osiguravajuće kuće dobiti novac koji bi dala svom ljubavniku, nekom doktoru, koji bi podmirio kockarske dugove.»
Max Lasović pristao je odgovarati na pitanja pred detektorom laži i pokazalo se da govori istinu. Također, laboratorijskom analizom njegove krvi dokazano je da odgovara krvi pronađenoj u butiku.
Idući dan Max je pozvao policajca Eduarda i rekao mu da u sefu u banci ima papir na kojem je Olivera pismeno pristala da će mu platiti ako obavi posao.

Policija je poslala tim ronioca da pretraže jezero. Pronašli su vreću sa haljinama.

Sada su imali dovoljno dokaza da uhite Oliveru Jakobs. No policija ju nije uspjela pronaći. Njezina susjeda Barica Mlinarec rekla je kako je čula Oliveru kako je iz svojeg vrta mobitelom rezervirala avionske karte za Njemačku, sa avionom koji polazi toga dana u 14:00 sati. Nije bilo mnogo vremena, pa je policija krenula na aerodrom. Sustigli su automobil koji je vozila osumnjičena. Prilikom uhićenja, pružila je otpor policiji i mladog policajca je pokušala udariti tavom po glavi.
Policajci su ju uspjeli svladati i uhitili su je zbog prijevare i napada na policajca.

Olivera Jakobs sada je u pritvoru i čeka suđenje koje će se održati u rujnu 2006. godine.
Maxu Lasoviću također će se suditi, no samo
zbog provale. Policija ga nije optužila za posjedovanje droge zbog toga što je pristao surađivati.

Policija je uspješno riješila još jedan slučaj.


- 11:02 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.