alkemicarka u usponu https://blog.dnevnik.hr/alkemicarka-u-usponu

petak, 02.12.2011.

Terminator: Božićna priča

Puhnuo je u oružje i šeretski se nasmiješio. Fiksirajući samog sebe u ogledalu, sada bez smješka, procijedio je kroza zube: Počinje sezona lova. Mirovao je tako nekoliko sekundi, a skupa s njim mirovao je i bijeli brk, na rubovima požutjeo od duhana. Potom se prolomio gromoglasni: Hohohohohoho!!! Posegnuo je u lijevi, pa u desni džep. Ispali su bomboni. Nije mu trebala ta droga. Sjetio se da je božićna, ukrašena verzija marlbora u unutarnjem džepu jakne. Udahnuvši dim, zamišljeno je pogledao kroz prozor. Pahulje snijega lijepile su se za stakla, a on se sjetio priče o dvama sestrama koje su, pavši u bunar, dobile zadatke na jednom drugom svijetu, među kojima je jedan bio i otresanje popluna. Jedna je sestra bila lijena, i nije htjela tresti poplun, pa u tom periodu, kaže priča, nije ni bilo snijega. Druga je sve odradila bez prigovaranja. - Gluposti - promrmljao je, a u kontemplaciji ga je prekinuo zvuk iPhonea. - Jingl bells, jingl bells, jingl all the way... - tresao se iPhone.
- Reci - nervozno se javio. Bio je malo ljut što ga prekidaju. Tek je sredina studenog.
- Gjde? U Makarskoj? Gdje je to? (uslijedila je podulja stanka)
- Tko je ona? (opet stanka. Na licu se pojavio jedva vidljivi trzaj. Samo njegovi najbliži znali su što to znači.)
Isključivši iPhone, polako je gasio cigaretu. Pogledao je u vreće pored sebe. Ima ljude koji znaju svoj posao i koji će robu dostaviti tamo gdje treba. Nitko ga u tome neće spriječiti. Bilo je, uostalom, i gorih vremena, kada je čak morao mijenjati identitet. Bilo je to negdje tamo od 90-tih, baš u toj istoj državici. Da nije mijenjao identitet, ne bi dobio vizu, ne bi mogao dilati robu i sav bi mu posao propao.
Uz jedan duboki 'om', također ne baš poželjan u toj državi, pokušao je umiriti misli i sjetio se da treba brzo djelovati. Oružje je stavio u drugi unutarnji džep, i pokušao je zapamtiti u kojemu je, da ne bi u ključnom trenutku izvadio marlboro umjesto pištolja. Godine su, pokušao se ohrabriti, i sjetio se kako je frajerski odmahnuo rukom kad mu je Zakonita pokušala tutnuti gingko. Možda ju je trebao poslušati..
* * *
Parkirao se točno ispred kućnog broja 43b. Koliko je puta napravio istu stvar; majstor je bio u provaljivanju, ali ovog je puta zapelo. Zbog preuskog prolaza, a možda i zbog previše popušenih cigareta i unesenog šećera, osjetio je pritisak u prsima. Umirivanje misli upalilo je; upao je u kuću. Utješno je bilo što je samo još nekoliko kuća trebao obraditi u susjedstvu. Da bar pada snijeg, pomislio je, i sjetio se priče o dvjema djevojkama. E ovaj grad je zapala ona što ne trese poplune, pomislio je i ostavio robu. Pokvarit ću još jedno dijete. Pokvarit ću mu zube slatkišima, pokvarit ću ga konzumerističkim smećem. Pokvarit ću sve ono što ih uče na vjeronauku, a to je da Djed Mraz, pardon, Božićnjak, ne postoji.
Potom je posegnuo u unutarnji džep. Izvukao je cigarete i promrmljao: Ma nek ide Krampusu! Da mi je više, rekao bih da starim, ali tek mi je 200... Pročačkao je po crvenoj jakni, i uspio probušiti džep. Zakonita ga je zakrpala, ali očito i ona stari. Par bombona se prosulo po podu, i u mraku je bilo teško pokupiti sve. Jedan od razloga bila je i težina, koja ga je počela zabrinjavati, iako mu je Zakonita milijun puta rekla da ga voli takvog kakav jest. Činjenica je da je morao zaposliti još jednog soba, a statistike su pokazivale da se težina robe nije povećala. Sve je ukazivalo na to da je problem u njemu.
Sjetio se da misli lete, a vrijeme prolazi. Dramatično je izvukao pištolj. Učinilo mu se da ovdje treba s tim završiti, iako je bilo još par kuća za obraditi. Što mora bit, bit će.
* * *
- Mama, vidiiiiii! Tata, vidiiii! Pokloniiiii! Na vjeronauku su nam lagali, Djed Mraz ipak postoji! A vidi ovaj pištolj, čovječe! Ovo nije zapakirao. Vidi kako je dobar, čovječe. Bolji od onoga što ste mi vi kupili. Ma ja sam znao da trebam svejedno napisat pismo Djedu Mrazu, da trebam nastaviti vjerovat! Baš me briga što sam mogao dobiti plačka u školi ako kažem da vjerujem u Djeda Mraza, isplatilo se!
I stariji dječak je otvorio poklone i šutke se smješkao, ne pokazujući znakove iznenađenja. Pažnju su mu privukla dva Werthers original's bombona.
- Mama, odakle ovo?
* * *
Potegnuo je još jedan dim, i zadovoljno se smješkao. Završila je još jedna sezona. Djeca kojoj je ove godine trebao posebni tretman prešutjela su njegov posjet. I nisu dobili plačka. To je naša mala tajna, rekao je naglas i nasmiješio se.
- Draga, i ove godine nisam mogao odoljeti da im ne ubacim slatkiše. Znam da to nije dobro, i znam što danas govore stručnjaci, ali oni su tako slatki kad ugledaju slatkiše - dobacio je u kuhinju.
U tom trenutku dogodio se 'klik' u glavi. U glavi, srcu, bog će ga znati. Na putu prema kuhinji, zaustavio se u hodniku. Izvukao je cigarete i bacio ih u koš.
Potom je uperio pogled u ogledalo i rekao: I'll be back!
To I'll be back ritualno ponovi svake godine, doduše ne od 1823., ali od 1984., nakon što je pogledao Terminatora, obavezno svake zime. Sabotaže protiv Djeda Mraza doživljavao je i do sada, ali ovisnost o cigaretama potvrdila mu je da je upao u stanje stresa. Nepotrebno. Jer - uslijedio je još jedan spoznavajući 'klik' - oni zbog kojih to radi uvijek mu se raduju.
Nasmiješio se, ispravio ramena, rukama počešljao brkove, i zadovoljno ušetao u kuhinju. U 2012. je odlučio ući s novim odlukama. I odlučan u tome da nastavi raditi, bez obzira na to što neki smatraju da kvari djecu.

02.12.2011. u 11:40 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Listopad 2012 (1)
Srpanj 2012 (1)
Svibanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (2)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (1)
Studeni 2011 (2)
Svibanj 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Kako da, kvragu, znam, kad sam jednog dana samo sjela i registrirala se. Razdragana uđoh u blogosferu gdje mi nitko neće reći: skrati taj tekst ili pak vaš status je predugačak za 567 znakova. Nemojte reć da vas nisam upozorila.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

Web counter

Free Hit Counters
Free Hit Counters