Barbus tetrazona

25 kolovoz 2019

U potpunositi sam svijestan toga da ljudi izbjegavaju ovu vrstu ribica, zato što nisu stvoreni za miran suživot sa drugim vrstama, barem sa većinom drugih vrsta, jel su to podosta aktivne i nekada pretjerano agresivne ribice. Kako prema svojoj vrsti, tako i prema drugima. Prije uzimanja ove vrste ribica treba se dobro raspitati o njima, i naj idealnije bi bilo za njih i za sve ostale ribice da ih se drži u posebnom akvariju.

Potječu sa Bornea, Indonezie, Sumatre, Thailanda, i djelova Južne Azije.

Naj lakši način za umanjenje njihove prirodne agresije je da ih se dobro hrani i da ih se drži u što većim jatima, od minimalno 10 komada u jatu pa sve dokle dopušta velićina akvarija. Naj idealniji stanovnici uz barbuse su upravo drugi barbusi, pošto su svi istog agresivnijeg karaktera. A izbor nebi trebao biti nikakav problem, jel postoji dosta vrsta barbusa, razlićtih boja. Iako treba imati na umu da je moguće da ukoliko na primjer imate 10 barbusa, zatim nakon nekog vremena odlućite ubaciti još nekoliko barbusa, da će jato kojem je akvarij sada stanište napasti pridošlice. Pa bi trebalo promatrati situaciju neko vrijeme.
Za suživot su ujedno naj idealniji i stanovnici svih akvarija Ancitrusi. Njih obićno ne diraju. Sa mojim barbusima obitavaju i Black Tetre, koje se kreću brzinom barbusa i znaju uzvratiti ako se netko okomi na njih. Ćitao sam u jednom članku da su isto tako idealne Neonke i Ciklidi za suživot sa barbusima. Neonke se nisu dobro nosile sa njima, a sa Ciklidima nisam htio riskirati.

Barbus je riba koja može tolerirati veliki raspon uvijeta vode. Tvrdoća mu nesmeta, što tvrđe to bolje. Temperaturu može podnjeti u velikim rasponima, ali naj idealnije je od 22 do 25. Iako su otporni na veći raspon temperature vode, preporuća se grijač. Koji će im u zimskim mjesecima osigurati idealnu temperaturu. Barbusi su stanovnici mirnijih voda, znaći treba im slabiji protok vode. Vole obitavati u vodi punoj bilja i bogatoj kisikom, takodjer se slaže sa kiselijom vodom. Potreban im je dobar izvor svijetlosti. Zbog nekih svojih otpornijih osobina, idealna je za početnike, jel može tolerirati neke pogreške. Akvarij mu treba osiguravati prostor za plivanje i vijanje. Neki dijelovi akvarija bi trebali biti dobro zasađeni tako da se pojedinci mogu sakriti kade su umorni ili kada ih se previše napada. Jako se dobro slažu sa kamenom kao i sa pješćanom podlogom. Cijenit će komad drveta u svom akvariju.
Barbusi su generalno u prirodi svejedi. Prema tome ishrana im se sastoji od algi, blood wormsa, sitnih peleta. Pojest će i obavezno mlađ svoje ili druge vrste ako im se neosigura zaštita u obliku bilja, te šrimpove.
Mogu poživjeti do pet godina, ali to kao i kod ostalih ribica uvelike ovisi o uvijetima koji su im osigurani u akvariju.

Sa šest do sedam tjedana postaju spolno aktivni. Iako ja nikada nisam probao uzagajti te ribice, znam da su im potrebne, povećana temperatura vode te bolje hranjenje. Mora se osigurati zaštita u vidu velikih mekanih listova gdje će ženka položiti svoja jaja. Jaja treba odvojiti iz akvarija i osigurati im akvarij za rast ili ih smjestiti u kotilicu. Inaće će jaja pojesti ostali barbusi.

Razlika između mužjaka i ženke bi u više nego večini slućaja trebala biti jasna. Ženke: manje obojene, stomak im je okrugliji, analna peraja ide ravno dolje. Mužjak: Crveniji nos, vitkije tijelo,

Oznake: akvarij ribice

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.