Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

subota, 10.02.2007.

Održana sjednica članstva AKSTU-a

Sinoć je u prostorijama DHM-a održan skup članova studentske udruge AKSTU. Premda je članstvo bilo obaviješteno o mjestu i vremenu skupa, odazvalo se samo dvadesetak studenata. Predsjedništvo udruge upoznalo je članove sa rezultatima rada udruge u posljednih nekoliko mjeseci. Premda je u prosincu 2006. oko 1200 studenata Zadarskog sveučilišta potpisalo deklaraciju AKSTU-a u kojoj se upozoravalo na elementarne probleme studenata Zadarskog sveučilišta, poput prehrane, smještaja, studentskog kluba, visokih školarina, sportske dvorane, upisnih kvota, itd., a o cijeloj akciji izvještavali su mediji, niti jedna relevantna institucija iz grada nije poduprla studentske zahtjeve. A sveučilišno vodstvo dalo je samo načelnu podršku. Na početku sjednice pročitano je očitovanje udruge, vezano za najnovije događaje. Predsjedništvo udruge traži da se iza obećanih projekata stave datumi. Usprkos tome što su Grad, Sveučilište i DHM obećali da će studenstki klub, koji se trebao graditi u vojarni Franka Lisice, biti izgrađen do 31. kolovoza 2006., do danas nije napravljeno ništa. Iz udruge naglašavaju kako studenti nisu budale, te nakon 10 godina obećavanja Studentskog kluba u DHM-u, sad se servira priča o nekoj novoj lokaciji. To je futur drugi, i studenti ne žele klub za naše unuke, nego žele ga danas. Nakon pročitanog očitovanja uslijedila su pitanja studenata. Studente je zanimalo što je sa idejama poput studentske ambulante, poboljšanja kvalitete prehrane u menzi, a mlađe su kolege najviše zanimali problemi vezani za provođenje Bolonjskog procesa, poput školarina za upis u četvrtu godinu, prosjeka, itd. Predsjedništvo je upozorilo na loš rad Studentskog zbora, s čim je nije složila jedna naša kolegica, članica istog. Upitala je što je AKSTU učinio da dođe do zajedničkog sastanka udruge i zbora i mogućeg pronalaženja zajedničkog dijaloga.
Iz udruge naglašavaju, da ako ne dođe do rješavanja najelementarnijih studentskih problema, studenti će u dogledno vrijeme biti pozvani na prosvjed.

- 10:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Osnovana nova studentska udruga

Jučer je u 16 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar osnovana nova udruga studenata Sveučilišta u Zadru. Udruga je dobila naziv "Aktivni student" ili skraćeno "AKSTU", a za predsjednika je izabran student povijesti i geografije, Željko Primorac, inače vrgorčanin. Na osnivačkoj sjednici je izabrano presjedništvo i tajništvo, a kao cilj udruge navedena je borba za prava studenata u Zadru. Osnivači smatraju da dosadašnji Studentski zbor ne radi svoj posao, a njegovi se članovi bave uglavnom svojim interesima. Željko Primorac je istaknuo kako ne želi da studentska populacija bude grad unutar grada. Zadarski studenti ostavljaju Gradu Zadru oko 100 milijuna kuna godišnje, a od istog ne dobivaju gotovo ništa. Rekao je da je nedopustivo da za nekoliko tisuća zadarskih studenata postoji samo 200 mjesta u studentskom domu, te da studenstska menza ima samo 120 mjesta, a samo ove godine je upisano 1300 novih studenata. Udruga će tražiti da čelništvo Sveučilišta i Grada Zadra stavi datume iza obećanih projekata, koji već odavno ne kreću sa mrtve točke. Na samoj je sjednici upisano prvih tridesetak članova, (među kojima je i pisac ovog bloga) a predsjedništvo udruge smatra da će se njihov broj sljedećih tjedana u najmanju ruku udesetorostručiti. Kako će udruga djelovati, još ćemo vidjeti, ali ambicije im ne fali, posebno kod predsjednika Željka Primorca.
(ovaj post objavljen je dana 15.11.2006. na blogu vrgorac.blog.hr prilikom osnivanja udruge AKSTU)

- 10:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #