akpit

srijeda, 15.08.2012.

Šta bi Hipokratu?



Zašto je taj lik ostao tako utkan u narodu?
Jasne su meni njegove zasluge i kvalitete, evo i prije pisanja bloga obnovila sam znanje na wikipediji.Ma ima puno filozofa isto tako zaslužnih iz predpovijesnih vremena pa se ni na jednom pravnom fakultetu ne zaklinju recimo Sokratu, matematičara je recimo isto bilo jako puno i vrlo zaslužnih.Možda ujedniti sve nekako u da Vincija.Ne znam ,nisam pametna.Malo mi sve to skupa staromodno izgleda.Znam da se Hipokratova zakletva mjenjala kroz povijest i da je to sad modifikacija da je Ženevska. No, svejedno.Čemu sve to, kome?Zašto?
Medicina je znanost koja toliko ide naprijed, jedina je otvorena i suplementna sa jako puno ostalih.U radu u medicinskoj znanosti će te se srest i sa filozofijom , matematikom, fizikom,biologiju i kemiju da ne spominjem.

Pitam se čemu i danas "zaklinjanje" u nešto tako staro, potpuno po više struktura neprilagođeno,vanvremenki čak i za ovu ženevsku iz 1948!! Sam pojam zaklinjanje...?Zašto ne svi onda recimo da Vinciju?? Ili još bolje kad završiš fax da kreneš nekim redom već sam na početku rekla ima njih ...Ionako malo je vjerovatno da ćeš poć radit.I opet, zamislite nema nezaposlenih lječnika, hm...čudno.Možda stvarno da se i ostali počnu zaklinjat.Nikad neznaš, moglo bi se ovo svidit svjetskoj sili moćnika,malo dangubljenja nikom ne škodi.Šta sad svi moraju odjednom tražiti posao i plaće.U nas se recimo i medicinske sestre školuju 5!!! godina.Šta je to?Kako se to vodi? Kome to paše?Ali dobro razina su nekog oblika srednje škole, nikom se ne zaklinju.Ali za čije babe zdravlje se tim curama krade ta godina???Kome su se zakleli donosioci te odluke?

Evo recimo, ja živim u turističkom gradu.Nekom nezgodom desila se situacija da sam prateći prijatelja bila jednu večer u policijskoj postaji jer je pokraden.I tamo naravno,čekajući, da da iskaz o krađi,čula i vidila blago rečeno svašta.Jesam, pitala sam se ja kako je tim jadnim policajcima, šta se svide i čega se naslušaju.Ali...Inspektor je došao u pratnji dva policjota!Ok, dobro možda se čovik nekad nekom i zamirija , neka ima zaštitu, sve ok.Čuvat će i on nas.Opet ja malo zvrljam okolo i ne mogu da ne primjetim da su na tom šalteru stalno neki ljudi i da se sve to brzo riješava.Maknem ja malo prijateljev problem iz glave i pratim šalter.Stranac do stranca,rusi, talijani,francuzi.Svi traže svoja auta!!?? Policijski službenik mirno, staloženo svakoga na čistom hrvatskom sa primjesama slenga moli marku automobila i registraciju.Ovi jadni, jer nemam pojma kako nisu naučili jezik kad već hoće tu ljetovat, jedva uspjevaju šta zbog staklene pregrade čut, a još teže ako i čuju razumit.Svima im se objasnilo.."policija je uzela auto...možete taxijem ili busem..."Majko mila! Nema tog filozofa koji bi svoje ime za ovo založija!
Izlazi moj prika,dao je iskaz.Pitam di ga sad trebam vozit.Ništa kaže ne može.Sutra treba u neku drugu postaju zatražit izdavanje dokumenata.Glupo pitam pa zašto ne sad?.Odgovara mi da ne mogu oni sad jer...ne mogu.Ok, ajd.Napriča on meni kako je taj inspektor (čekan 2 sata) sve zapisao,podrobno ga sve ispitao, još mu savjetovao šta učinit.Ma sve petica do petice.Podsjetio ga da odjavi kartice što je ovaj i učinio čekajući ga i to sa telefona policijske postaje.Zapisnik kao ne treba čekat jer ko zna kad će bit i pametnije mu je tako su mu tu rekli prijavit da je izgubio nego da je ukradeno!?Da naprave zapissnik potrebno im je najmanje 10 dana.Kako zatražiti izdavanje novih dokumenta nikoga nije briga.No, tu nije kraj.Lik koji je zaprimio prijavu o krađi kartica kartice nije odjavio!!!Policija je tu večer misleći da će se taj lopović nastojat naplatati zatražila i da se locira ako je transakcija na koje bankomatu, ovaj na telefon je to negirao.Odahnuli smo.Šokiran , iscrpljen , morajući sutra ujutro raditi, naravno da nije odmah otišao u banku. Pa odjavio je telefonski sve! Nakon par dana, ipak, ode.Hallo, lik nije blokirao karticu!!!!Uzrujan ne može vjerovat da nije bilo transakcija, sad ovu službenicu traži da mu to potvrdi.Ova vidno nezainteresirana odgovara "pa sad ćemo....nisam vam to morala ni reć..." E dragi Hipokrate!.

Ma, ima još..
Trebala je nama i sudska vlast, pravnici, odvjetnici i suci.
Nigdi nikoga, nema hitne situacije za njih.Likovi su na godišnjem.Ništa , vidim da ne ide, promislim, ajmo nekom privatnom linijom,zbilja gori .A-a, nemože , na jahtama su i nemaju signala!!!Otuptovali ljudi,kažem ali meni gori.Nemožemo vam pomoć dok se vrate, ni policija ne može bez naloga , niko ne može ni pročitat ni saslušat.Ništa nemože.Vidi mene budale, pa ovdje je biće nadležan Sokrat.A i ovi su na jahtama nisu u 4- 5-om stoljeću p.k. kod Hipokrata.No, ipak, mislim da bi mogli barem Ruđera Boškovića štovat, mislim zbog matematike ,više ekonomije, pa onda astronomija zbog te navigaccije brodom, nikad ne znaš položaj zvijezda je jako bitan.Diplomaciju su valjda ni ne znajući od njega nasljedili, nek se samo neko usudi dirat mu u porjeklo i genski kod.Ma ne može bit niči nego naš!tu je puno razloga a bome i potrebe za zaklet mu se.

e Hipokrate Hipokrate.....


P.S.kaže da bi objavili post odaberite bar jednu kategoriju...hahahha

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2012  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • ništa posebno

Linkovi