mrachni katuni i nesavremena razmatranja

22.05.2009., petak

Na Novom groblju, Danilo KišJedna sumanuta naga žena potkresuje krstače uz grohotno cerekanje. Samo jedan beli mermerni obelisk strči iznad drugih za čitavu glavu. (Luda ga neka izdaleka obilazi.)

Zveckaju lnaci na zglobovima jednog para koji ulazi u kapelicu pod mermernim obeliskom. Jedan učeni crni pas otključava im lokot sa lanca i počne da jede biftek sa senfom koji mu je devojka bacila u jednu ulubljenu kacigu.
On pali kandilo a ona se svlči gola. Posle obljube, zadihani, pale na plamenu kandila cigarete i otresaju pepeo u očne duplje jedne lobanje na čijem je temenu istetovirano srce i datumi.


Jedna starica sa zvončićem oko vrata pevuši uspavanku. Druga lepi jednu kosku markama sa starih razglednica koje čita u pomrčini.

Ispod jedne ploče zagrgolji nešto, zatim iskoči jedan šareni kliker i baci ga natrag u rupu kao u automat. Iz rupe se vrati kao iz pokvarenog mehanizma – jedan medaljon veči od nokta.
Žena ga stavi pod jezik I ode.


Grobar izvlači kučinu iz usta jednog topa I uvlači glavu u cev. Unutra se čuju zvuci usne harmonike. “Ajnc, tref, pik, kec.”
Grobar govori nešto u cev kao u mikrofon. Onda pade preda nj jedna cokula okovana klincima. Iz nje se prosu šaka požutelih domina. On okrenu kartu koja je bila izletela.
Brzo vrati kučinu u cev I utaba je ilovačom.

Jedan mladić sa crnom maskom karnevalskog princa na krečom premazanom licu spušta se niz lijanu sa meseca. Balansira po žici raspetoj izmedju krstača kao po mrežama koje se suše na mesečini. Pauk krstaš sanja o ribama. Jedan slepi miš udara u mrežu negde na drugom kraju groblja. Krstaš se trče iz sna. Mladić sa karnevalskom maskom gubi ravnotežu I pada na jednu svežu humku sa belim ružama.
Sa humke pobeže jedan crni mačor noseći u zubima slepog miša. Mladić pipa Krstaču prstima I prepozna je po kosi. Vadi srebrne makaze da odseče jedan pramen.
- 22:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

dinamichka antinomija na nivou prirode