24.11.2007., subota

O prozorskoj klup(č)ici

Ovih dana sam postavio prozorske klupice (ili klupčice, kako već tko kaže) pa ću ovaj post posvetit tom zahvatu.
Zbog položaja prozora, koji nije točno na sredini zida, kao predradnju prvo je trebalo montirati gredicu koja će držati unutarnju klupčicu. Ova slika će pojasniti o kakvom se problemu radilo:


Gredicu čine komadi siporexa koje sam ručno izrezao iz većih blokova. Za zid je pričvršćena pomoću vijaka s tiplama, čavala i ljepila. Nakon što zid bude kompletno završen, odnosno pogletan i prebojan, gredica će izgledati kompaktno (neće se vidjeti spojevi) i neće estetski kvariti dojam zida. Detalj:


Pogled na gredicu i montirane klupčice:


Klupčice su izrađene od granita bianco sardo. Dimezije su: dužina 3 m, debljina ploče 2 cm, širina 20 cm vanjska odnosno 8 cm unutarnja. S obzirom na poveću dužinu, svaka klupčica se sastoji od dva manja komada dužime 1.5 m. Klupčice su nabavljene ovdje u Mramor Comercu. Cijena: 635 kn (u cijenu je uključena obrada rubova, rezanje i urezivanje okapnice).

Klupčice su pričvršćene za zid pomoću ljepila za siporex, s tim da vanjska ima obavezan pad zbog slijevanja vode. Pogled na unutarnju i vanjsku klupčicu:


Detalj spoja između dvije polovice, vidi se i silikonska fuga između prozora i klupčice:


Pozdravmah
- 14:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.11.2007., ponedjeljak

Rušenje starog vanjskog zida

Prisjetimo se kako je nekada izgledao zid između DB i balkona:


U međuvremenu je balkon zatvoren s novim zidom i prozorskom stijenom (vidi stare postove belj), pa se moglo krenuti na rušenje starog zida. Situacija je bila sljedeća: gledano izvana, lijevo od vrata se nalazio zid od poda do stropa, dok je s desne strane zid bio samo ispod prozora.
Prvo je trebalo demontirati staru stolariju. Balkonska vrata i jednokrilni prozor su izrađeni od PVCa i vjerojatno su u vrijeme proizvodnje bili zadnji krik tehnologije. Kutije za rolete su od drveta, dok su rolete također PVC. S obzirom na korištenje i starost, mogu reći da su prozor i vrata u vrlo dobrom stanju.
Demontaža vrata i prozora:



Zid ispod prozora je bilo potrebno odvojiti od bočnog zida i već je bio "slobodan", jer se nije fiksno držao za pod:


Zid sam kasnije jednostavno zarotirao u stranu, kako bi ga bilo lakše raskomadati. Inače ti zidovi su bili građeni od siporex blokova koji su sami po sebi lagani, no debeli sloj žbuke sa unutarnje i vanjske strane učinio je blokove vrlo teškim. Za razdvajanje blokova bilo je potrebno zaštemati kanal kroz žbuku na mjestu spoja između dva bloka. Nakon što su tako načeti, blokovi su dalje jednostavno odvaljivani pomoću poluge.

Zid uz vrata:




Rušenjem zida dobivena su gotovo 4 kvadratna metra buduće stambene površine, a cijela prostorija je sada puno svijetlija/sunčanija:


Ovaj put kratko i jasno... pozdrav mah
- 19:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< studeni, 2007  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Savjeti i informacije koje bi mogle biti zanimljive svima koji se spremaju na adaptaciju i renoviranje stambenog prostora...