Radio, muzika i bendovi

29.12.2011., četvrtak

PJEVANJE

Krecemo sa jednom, mozda i najtezom temom koja se "Pjevanjem" naziva. Naravno, ova tema vas nece naucit pjevat, nego će vma dat male nauknice i smjernice kako bi pokusali poboljsat pjevanje i da mozete barem rec da ste nekakav pjevač. Pa krenimo, odmah od starta vam želim svima sreću!

Što je pjevanje?? Pjevanje je vještina korištenja ljudskog glasa u glazbi. Zvuk koji iz tijela izbacujemo pjevanjem, stvara se u glasnicama, odsnosno prolaženjem zračne struje iz pluća van. Pjevati može SVATKO, ali bas svatko. E sad, netko može pjevati ljepše neko manje ljepše, ali ubiti to ovisi o nekoliko faktora. Dobro pjevanje se postiže vježbom, najčešće bi to trebalo biti vježbanje uz pomoc profesionalnog glazbenika, ali moze i bilo kog tko se bavi pjevanjem i muzičkim tehnikama, sviranjem, ali i bilo koga tko ima malo vise sluha. Ovdje je definitivno najvažniji sluh, sluh se razvija kroz godine rada sa glazbom. Ali o sluhu cemo nesto kasnije.

Ja cu vam dati male savjete oko nekih problema, ali prave stvari, koje možete besplatno pogledati, možete pronaći na YOU TUBE-u. Upišite: "Voice traning", "Singing for beginners", "Singing training", a i vidjet cete dosta okolnih linkova koji ce vas voditi na upravo ono sta trazite.

Kad pjevate, budite opusteni, mislite samo na svaki onaj glas, slog koji cete ispustit iz vasih glasnica. Nikako nemojte sjediti ili lezati dok pjevate, morate STAJATI. Za pocetak samo stojite, bez ludih pokreta tijelom ili glavom. Kad naucite lijepo pjevati na mijestu, ovo ostalo ce lako sjest na svoje bez ikakvih problema. Ako znas plivat na dubini od 20 metara, znat ce i na 5 m i na 100 m. Mala asocijacija. ;)

Po mogucnosti, drzite nesto tesko u rukama ispred sebe, pomoci ce vam da vam se prsni kos prosiri i time cete dobit na obujmu, ali to ne primjenjujte pred ljudima, izgledat cete glupo ako na pozornici drzite uteg od 20 kg u rukama. Ali opet nemojte drzati nesto pretesko jer cete se preumorit za jednu pjesmu i ostajat cete bez daha, sta ce vas iznervirat. Recimo pojacalo od 10, 15, 20 W bi vam bilo solidno, boca od 5 L vode, pola bakse coca-cole, kovceg neki manji, nađite nesto malo teze, ili jednostavno neki manji utezi do 7, 8 kg....

NIKAKO SE NE SNIMAJTE NA MOBITEL. Uh, kad se sjetim snimki preko mobitela, razocarate se i dođe vam da vise nikad ne stanete pred mikrofon. Preko laptopa/stolnog je vec u redu.

Prije pjevanja, koristite šal ili neku majcu sa dugim vratom. Zagrijavanje grla je od presudne važnosti. A i ne steti vam.

Ako ste svirac, svirajte i pjevajte u isto vrijeme, dobit cete na ritmu i melodičnosti.

Koristite metronom, malu spravicu koja vam daje otkucaje u vremenu koje vi sami prilagođavate. Pomaze u gubljenju, odnosno negubljenjeu ritma.

Probajte najprije sa ovim pjesmama: divlje jagode: marija, balkan:azra, Crvena jabuka ima isto lakše pjesme, zlatne godina: gibboni.

Ja sam Simple man, zelim vam sto bolje uspijehe i svu srecu sa pjevanjem!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.