Radio, muzika i bendovi

27.12.2011., utorak

MONITORI

Krečemo sa devetim postom u kojem tim ovog bloga objašnjava sve stvari koje su vezane uz monitore i monitoring.

Mnogo puta dolazimo u dvojbu: "Cemu sluze monitori??" Sta su to monitori uopce??
Monitori su zvučnici koji se nalaze na pozornici i okrenuti su prema bendu koji sivra. Monitori su na samom nastupu veoma važni zbog toga, sto dopustaju svim izvođačima da cuju sve sto god zele. Generalno pravilo monitoringa je da vam pomogne pri izvođenju pjesama, ne da se čujete ko s cd-a ili nešto treće. Pjevač sebe treba čut u monitore, ne treba pretjerivat, ne treba vrtit sve do kraja, samo se stvara buka i mogućnost mikrofonije je veća, radije si nabi čepiće u uši, sebe ćeš čut bolje, vokal u monitor može manje i onda vrti mikrofon, radi vjetrenjače s njim, kolko oćeš, zamikrofonirat neće.

Bubnjari su većinom u najgoroj poziciji, jer su iza i često monitoringa za njih nema, no ukoliko ima, treba iskoristit ono što je potrebno. Imajte na umu da se snaga monitoringa treba iskoristit što bolje, ne bi li se izbjeglo nepotrebno nabijanje glasnoće u pojednini monitor. Bubnjarima uvijek dobro dođe kick u monitore, bas bubanj je nisko i na pozornici se teško čuje, super je bubnjaru čuti svoju kick, bit će precizniji, pogoto ako je dupla bas pedala. Nemožeš bez gitare svirat - traži gitare u monitore, budi umjeren, ne mora ti šiljit u glavu, ako raspoznaješ što se zbiva, to je dovoljno, budi spreman da kad okineš tu činelu, svirat napamet, jer s činelom se teško borit kod monitoringa! Činele su jako glasne i poklope sve ostalo!
Najcesce jedan gitarist trazi drugog u monitore i obrnuto, jer solo gitara mora cuti ritam kada pocinje, a isto tako ritam mora znat primijneit intonaciju kad pocinje solo i slicno.

Bass gitara najcesce ne ide u monitore jer je i ovako i onako prejaka i u monitorima bi samo smetala. Od djelova bubnja, u monitore najcesce ide, snare, bass i hi-hat.

Gitare?
Ukoliko čuješ sebe normalno iz pojačala, i čuješ bubanj u isto vrijeme, to je izvrsno, zaboravi monitor, nemoj u njega tražit svoje gitare, samo da tvoja gitara vrišti sa svih strana, nije potrebno, manja je buka na pozornici, što je najbolja vijest za...

Vokal!
On nema pojačala, nit ima po čemu lupat i njemu je monitoring najpotrebniji, nemojte punit monitore instrumentima ako ih čujete iza sebe, ako čujete bubanj iza sebe, nemojte tražit u monitore, ponekad je kick potreban jer se on uvijek slabije čuje, ponekad i gitara isto ako basist na drugoj strani pozornice ne čuje gitaristu ili gitariste, ako je potrebno pjevaču gitara u monitor, dozirajte glasnoću, jer će gitara ako je preglasna poklopit vokala vrlo lako!

MONITORING
Monitoring je tu da vam pomogne, koristite ga koliko je minimalno potrebno da se čujete, nemojte pretjerivati, bit će vama lakše, toncima lakše i proces tonske probe i koncerta će proći brzo i jednostavno!

Ovo je bila lekcija o monitorma, ja sam Simple man i u idućoj lekciji vam donosim PONAŠANJE NA POZORNICI #2. Uživajte.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.