Radio, muzika i bendovi

26.12.2011., ponedjeljak

KADA JE BEND SPREMAN ZA NASTUP

Krecemo sa novim postom, prije toga htio bi jos nesto reci. Vjerojatno ce neki od vas pomisliti da kako mogu takve teme napisati u tako kratkom vrmeenskom roku. Ja sam te teme pisao i proucavao jos prije mnogo godina i uvijek ih obnavljam novim stečenim sadrzajem, tako da su one napisane na računalu, a sada ubacujem jos novija znanja u njih.

Ovo je ULTRA TESKO I ZAHTJEVNO PITANJE. Bend je spreman za nastup kad.......... Ne postoji formula, naziv, pojam ili nesto deseto koje moze to objasniti. Bend je spreman za nastup kada to netko od muzičara procijeni, pod tim ne mislim na ljude iz benda, a niti na necije roditelje ili kolege. Pod tim mislim na nekog neutralnog ko ce vam rec bas ono iskreno sta misli o vama.

Kao prvo, isksutvo sviranja se ne stice sviranjem u garazi, vec sviranjem pred ljudima. Odmah cu vam predstaviti moguce probleme kada prvi put zasvirate kao bend ili kao samostalan glazbenik pred nekolicinom ljudi. Imate klasicnu tremu, tresu vam se ruke(ako se one tresu ne mozete odsvirati pravilno akord ili solazu), izgubite malo ritma i glasa, bubnjari najcesce nemaju s tim problema, jer ih ionako boli briga za sve pa se ne zanimaju ni za to previse, zbog svega toga popijte nesto prije nastupa, i krecite polako. Krenite od 20 ljudi na 50, pa na 200 pa na 1000 itd, fokusirajte se na glazbu koji izvodite.

Bitno je to da u garazi ste vi vlasnik svog zvuka i vođa ste svemira, na stageu niste. Uvijek je netko u publici ko ce za vas sutra pricati kako ste bili hrpa nevaljalih muzičara koji bi trebali prodati svoje instrumente i bavit se umjetnoscu ciscenja kupatila, ali moze se desit da iznenadite nekog pa vas pozove na neku jos vecu i vecu priredbu, nikad se ne zna. ;)

U sljedecoj temi: PONAŠANJE NA POZORNICI, PRIJE I POSLIJE NASTUPA. Ja sam Simple man, proslo je pola noci, u zakasnjenju: Stefani, Stjepan, Stefano, Stjepko, Stefan, Štefica, Štef, Stjepka i svim ostalima zelim sretan imendan! Cujemo se!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.