Radio, muzika i bendovi

26.12.2011., ponedjeljak

AUTORSKE PJESME

Krecemo sa Autorskim stvarima. Ajmo zamislit da ste napisali prvih 5 pjesama i treba vam mala pomoc u svemu tome.
Prvo i osnovno: Uvijek... UVIJEK stanite raditi štogod radili kada dobijete neku dobru ideju, i odmah ju zapišite ili snimite, jer, bez obzira koliko ona dobra ili loša bila, uvijek postoji enormno velika šansa da ćete ju zaboraviti, a to se i gotovo uvije desi, stoga: pametan piše, budala pamti. Nemojte si to dopustiti. Također je preporučljivo snimiti sve sta ste zamislili na neki način, pogotovo ako nove pjesme radite samo na probi ili vam samo padnu na pamet usred noci, na faksu ili ostalo. U tim snimkama možete naći puno potencijalnog materijala za daljnji rad. Puno se puta zna desit da cete morati iz 20 vasih snimki iz svake izvuc po 10 sekundi i od toga napravit neku stvar, mozda bas to bude hit sljedeceg ljeta.

Kada radite na novom materijalu, budite otvoreni na mišljenja i prijedloge svakog u bendu, čak i ako svirate vaše osobne poznate pjesme koje planirate prepraviti( odsvirati u nekom svom stilu). Neka svatko u pjesmi ostavi malo sebe i svi će biti zadovoljniji. Bitno je slušati tuđe ideje, a onda vi odlucite ako cete ih prihvatiti, jer se često zna dogoditi da drugi mogu u pjesmu dodati ono malo što ste vi možda promakli ili se niste toga sjetili. Kada neki članovi benda moraju sami raditi na nekom dijelu pjesme, a to ne uključuje vas, nemoje bučiti sa svojim instrumentom. Puno ćete ih omesti, a lako iživcirati, puno puta je to iritantno, pa zna zavrsiti gađanjem za paicama, kablovima i ostalim potrepštinama. Bolje razmišljajte o nekim drugim idejama koje možete pridonijeti pjesmi. Ili ako pak nikako ne volite raditi sa ekipom na sutorskim pjesmama, otiđite u neku trgovinu, kupite pivu za svih ili za samo sebe ako ste bas tako ljuti. Ali nemojte smetati!

Nakon što je pjesma tehnički izvedena i nepogrešiva(mada ce uvijek biti grešaka) nemojte ostati na tome da ju svirate stojecki i uopće se ne mičete, ili još gore, uopće se ne mičete i gledate samo u svoju gitaru, moze biti i gore moze se desit da sve naucite sjedeci, a kad se dignete prsti vam ne hvataju barre il slicno, TO NE DOPUSTAJTE! SkaČite, mičite se, trčite, plešite, bengajte, masite s gitarom, vrtite palice, ubijajte stalak za mikrofon, dajte ekipi u bendu ubijajući pogled, svirajte s gitarom iza leđa, svirajte s gitarom na podu, svirajte sa zubima, svirajte sa jezikom, igrajte se palicama, vrtite ih... Radite bilo što! Samo nemojte ostati na tome da svirate sa umom. Trebate doći do točke gdje uopće ne razmišljate o tome što svirate, jer kad idete svirati uživo, desi vam se jedan problem. Pogotovo ako svirate energičnu glazbu. Problem je kad napalite publiku, ona vas napali još više, i kad se to desi, želite raditi sve stvari koje na probi nikad niste vježbali. I tada ili griješite, ili ih uopće ne napravite, a mislite si da bi baš dobro došle. Zato ugasite svijetla tokom probe i nabavite mali light show, ako je moguce, za ovo ce vam trebati malo novaca, ali pitajte skolu neka vam posudi ili opcinu. Uživite se i osjećajte se kao da ste na bini, pred tisuću ljudi! Ovo će vam biti dosta zanimljivo i zabavno, a poštedjet će vas spomenutog i svima teškog i napornog problema. Čak možete napraviti i malu koreografiju za svirku uživo, pa uđite u detalje. Pokušajte unaprijed predvidjeti svirku uživo i sve razradite tokom probe.

Bilo je to to, sljedi tema: KADA JE BEND SPREMAN ZA NASTUP! Ja sam Simple man, pozdravljam vas 7 minuta prije ponoći, i svima kojima nisam do sada želim sretan i blagoslovljen Božić.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.