3lj.blog.hr - Trilj online

< listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





Za sve vridi: šaljite komentare na mail ili ih publicirajte ispod tekstova, pa ćemo najzanimljivije objavljivat u ovom odjeljku. Suradnika nikad dosta.
Kontakt-mail:
kosute@net.hr






Free shoutbox @ ShoutMix










Od 25.02.2005 čak ovoliko je ljudi ušlo vidit šta ima u online Trilju
Free Site Counters

Web Site Counter



Sport, pisma čitatelja, laži, videovrpce i sve ostalo



Zahvaljujem na ulazima i potpori sviju, ovaj broj je podstrek za svakodnevan rad. Ne zamjerite ako koji dan (i tjedan) priskočin...



O Trilju
Google

Trilj se nalazi u srednjoj Dalmaciji na rijeci Cetini na raskrižju državnih cesta Brnaze-Trilj-Kamensko i Brnaze-Trilj-Imotski. Na području grada u 26 naselja smještenih na 267 km2 živi 10800 stanovnika (popis 2001). Glavne djelatnosti u mjestu su uslužne, pretežno ugostiteljstvo i trgovina.
Naselja u sastavu grada su abecednim redom:
Bisko, Budimir, Čačvina, Čaporice, Gardun, Grab, Jabuka, Kamensko, Košute, Krivodol, Ljut, Nova Sela, Podi, Rože, Strizirep, Strmendolac, Tijarica Donja, Tijarica Gornja, Trilj, Ugljane, Vedrine, Velić, Vojnić Sinjski, Voštane, Vrabač, Vrpolje.


LINKOVI

TRILJ I OKOLICA ONLINE
Općenito o Trilju - sa studentske strane
Za vjernike

LJUDI I NASELJA
Kamensko
Tijarica
Voštanka
Studenti
Košute (2)
Rože
Dugo Selo - prijateljski grad

BLOG TRILJANI
Tregeze
Kiosk Priša
HSP Trilj

SPORT I ZABAVA
RK Cetinka
Trakanjaka News

SPONZORIRANE STRANICE
Neažurirane stranice nekog ko želi zaradit
Autor se očito dobro najio u hotelu pa hvali
Još jedan tekst nakon papice

OPĆENITO
Blog.hr

KOLEGE BLOGERI
NBA Blog
Hot programi
Tutor (korisno!)

VIJESTI
Index.hr
Iskon
Slobodna
Internet monitor

ZABAVA ZAGARANTIRANA
Vicevi (zaaakon!)
Klik


Triljska turistička ponuda
Dođite na kavu nediljom popodne, a može i od ostalih dana. Još nam samo fali more, sve ostalo imamo. Ako triba i to ćemo dovest i to uzvodno...

TOP LISTA – najupečatljivije ljetne odjevne kombinacije u Trilju

Je da Trilj nije Hvar, Pag, Makarska, Dubrovnik ili neka druga top-destinacija, ali ko misto orjentirano na ugostiteljstvo ima svoj nepisani dress-code… Slijede najupečatljivije ljetne odjevne kombinacije u Trilju

1. siva majica kratkih rukava, odrizane rebatinke, pamučne sportske bičve i (po mogućnosti ne baš čiste) patike – najčešći muški outfit

2. izblidile rebatinke trikvartače ili 7/8, crna ili bila majica na špaline i japanke – najčešća ženska kombinacija

3. nečisti radni kombinezon, bez majice i neke od šlapa sa stolića ili zimske postole – must have za popodnevnu kavu prije odlaska kući na ručak

4. šarena košulja, neki lažnjak od reba, moderne natikače ili trendy patikice, naoćale za pokrit pola glave – preporuka Nevena Ciganovića Hot Lips za večernji izlazak ili nediljnu jutarnju kavu u Trilju

5. crna haljina, crne sandale, ređipet s prozirnim naramenicama – za djevojke u ljetnim svatima u Dalmacije ili Lovca, uz obavezan večernji izlazak u neke od kafića u podrumima da ljudi vide da se večeras jide pečeno i da su se pršut i sir jili čak tri puta u pola dana – kod mlade i mladoženje te na početku svadbene večere

Budite in i pratite modu!


23.10.2005., nedjelja

Nekad se to više peklo...

Ne znam je i ko u ovim jesenskim danima to primjetio, ali iz godine u godinu sve je manje prizora po našim mistima da se peče rakija. Od nekadašnjeg broja od kotla ili kako ga popularno naš svit zove veselog stroja po svakom naselju, zadnjih par godina došlo se do cifre od sve skupa 2 ili 3 kotla u cilom triljskom kraju. Dok je nekad to bio glavni posa nakon šta je obavljeno sve oko vina, primjetno je da se rakija peče u sve manjoj miri iz godine u godinu. Sićam se još prije 7 godina, kad san među ostalin pisa o sličnoj temi za Slobodnu, onda smo u nekoliko sela u okolici Trilja fotoreporter i ja naišli na gužvu oko kotla, probavanje prve rakije i loženje pod kotao, a sad sam na par mista to samo vidio, a i to ko više sporadične slučajeve nego ko pravilo.


Nemoj žalit drva, triba to dobro ispeć


Šta je razlog tome? Najmanje to šta se najavljuje da se ulaskom u EU neće to moć radit (neće ni tad našem svitu zakon bit problem da kriomice ispeče nekoliko litara za sebe), više je to šta se svit na neki način odučio od pečenja ove tekućine korisne za još nekoliko stvari osim za podmazivanje iznutra. A nije daleko od istine ni to da su oni koji su se intenzivno bavili pečenjem rakije – kako iz potribe tako i iz navike i/ili običaja – više nisu na životu, a mlađi naraštaji ne vide u tome neku korist ili zadovoljstvo. Jer, u stara vrimena niti je bilo losiona za brijanje, niti sredstava za dezinfekciju povreda a niti šarolikog izbora industrijskih otrova koja se nude kao žestoka alkoholna pića, a sve te zadaće je rakija ravnomjerno podmirivala, tim više šta bi se ispeklo par litara oko kojih se posebno pazilo i koje su bile šta bi se reklo likarija.

I tako, svake jeseni je manje i manje prizora kada po komšilucima najveći broj odraslih biva kroz listopad u svakom slučaju nešto veseliji i poletniji u hodu, a i mlađi potegnu koji gutljaj dok ih niko ne gleda. Neću reć da je sve redom bilo trešteno pijano, ali se živo sićan prizora zbog kojih se kotao za rakiju naziva spomenutim imenom od milja, a nemali broj slučajnih prolaznika bio zaustavljan da proba prvu rakiju i dade ocjenu.

- 19:26 - Reci nešto pa makar smisleno (7) - Jel ovde za printat? - #